Bezár

SZTE Magazin

Hallgatói Magazin

1 2 3 (4)> (4)>| 

b3

2022. május 26.

Bojtor Gellért nyerte az idei szabadfogású birkózó Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokságot (MEFOB), a 97 kilogrammos kategóriában. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar harmadéves, osztatlan testnevelés-angol szakos hallgatója a kötöttfogású szakágban is dobogóra állhatott, ott ezüstérmet nyert.

mefssztenyit

2022. május 23.

A hagyományoknak megfelelően átadták a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) éves rendes közgyűlésén, a szövetség által alapított díjakat. A Szegedi Tudományegyetem képviselői közül négyen vehettek át elismerést 2022. május 20-án, a Miskolci Egyetem díszaulájában.

10

2022. május 19.

A 17. Egyetemi Tavasz keretében megrendezett kortárs irodalmi körsétán kiderült, hogy Szeged irodalma nem ért véget a klasszikus korszakkal, napjainkban is mérvadó. A kortársak előszeretettel készítettek "rajzot" a város általuk kedvelt részleteiről. Az emléksétán az iskolák, szerkesztőségek, vendéglátóhelyek érintésével ismerhettük meg a versek és az írott emlékek keletkezéseit.

szteszednyit

2022. május 09.

Sorozatban másodszor jutott az elit bajnokságban a rájátszásba a Naturtex-SZTE-Szedák férfi kosárlabda csapata. Az SZTE-s hallgatókat is a soraiban tudó együttes ezzel egyértelműen jelezte: a legjobbak közé tartozik.

Nyitonak_JGYPK

2022. május 04.

Egy család vagyunk - Alkossunk JGYPK feliratot! Ezzel a jelmondattal várták ma, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karon a hallgatókat, oktatókat, dolgozókat. A Hattyas soron több, mint százan álltak össze az élőképre.

IMG_7989-2

2022. április 28.

A Szegedi Tudományegyetem hármas missziójának – oktatás, kutatás, gyógyítás – fontos alkotóelemei az egészség megőrzése és a sport. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában is évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy diákjaik ne csak szellemileg, de fizikailag is kiemelkedő formában legyenek. A 10. évfolyamos tanulók számára szervezett, kötelező sítábor, az országban is egyedülálló.

044A9390

2022. április 27.

Olimpiai érmesek, akrobatikus kosárlabda bemutató és repülőgép-szimulátor is várta a 30. Trapp Nap résztvevőit. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézete által szervezett rendezvényen a sporté, az egészségmegőrzésé és a jókedvé volt a főszerep. Az esemény megvalósítása, hagyományosan a végzős sport- és rekreációszervező hallgatók vizsgafeladata.

Tudos_hobbik__Dr._Hodur_Cecilia

2022. április 22.

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Prof. Dr. Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének egyetemi tanárával beszélgettünk.

cherpomnyit

2022. április 11.

A Szegedi Tudományegyetemnek van cheerleader és pompom csapata is. Mindkettő komoly sikereket ért el az elmúlt időszakban. Az SZTE Testkultúra Koncepciójának fontos eleme, a karokon átívelő, közösségi élmény megteremtése a sporteseményeken és versenyeken. A programba tökéletesen illeszkednek a SZOTE Cheerleaders és az SZTE-SZRSC PomPom Girls csapatok, amelyek erősítik az összetartozás érzését a hallgatók számára.

044A5985

2022. április 11.

A Mathias Corvinus Collegium szegedi központja ingyenes, személyre szabott, színvonalas képzésekkel és térítésmentes belvárosi lakhatással várja azokat a hallgatókat, akik első vagy második egyetemi évüket a 2021/2022-es tanév tavaszi félévében fejezik be a Szegedi Tudományegyetemen. Április 24-ig lehet jelentkezni a különböző Iskolák ingyenes jogi, nemzetközi, közgazdasági, média, társadalom- és történelemtudomány, valamint pszichológia képzéseire.

SZTE_100_Mozdulj_Ki_2022

2022. április 06.

2022. április 4. és május 30. között, minden SZTE polgár teljesítheti a Szegedi Tudományegyetem legújabb mozgásra ösztönző kihívását, az SZTE Mozdulj Ki! 100-at. Azok a jelenlegi és volt hallgatók, dolgozók, oktatók, akik a program során 100 percet szánnak az egészségük megőrzésére, értékes nyereményekkel gazdagodhatnak és a környezetvédelemért is tesznek, hiszen összesítésben 100 óra elérése után az SZTE Füvészkertben egy különleges fát ültetnek a szervezők a program emlékére.

kzsdijnyito

2022. március 31.

Az SZTE hallgatói közül Kónya Zsófia vehetett át Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a Parlament kupolacsarnokában.

sztevl
2022. március 30.

Gödöllőn rendezték meg az EATON Magyar Egyetemi és Főiskolai Vízilabda Bajnokság selejtezőjét, amelyen a Szegedi Tudományegyetem férfi csapata mellett, másik 14 egyetemi együttes szállt harcba a továbbjutásért.

szteszedeakjo

2022. március 23.

A magyar játékosok pályán töltött perceit figyelembe véve csak két csapat előzi meg a szegedieket. Ebben komoly szerepe van a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak, akik közül többen U-23-as válogatottak is. Jelenleg Balogh Szilárd, Keller Iván, Kerpel-Fronius Balázs, Polányi Kristóf és Tráser Nándor tagjai az élvonalbeli kosárlabda csapatnak az SZTE hallgatói közül.

kek

2022. március 21.

A Szegedi Tudományegyetem csapata állhatott fel a dobogó legfelső fokára a XIII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának röplabda tornáján, a férfiak mezőnyében, a női csapat pedig bronzérmes lett. A BEAC és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös szervezésű eseményén, több sportágban is összemérhették tudásukat a budapesti és vidéki egyetemek mellett az Erdélyből, Vajdaságból, Kárpátaljáról és Felvidékről érkező hallgatók.

kzsnyit

2022. március 08.

Interjúk, edzések és köszöntések váltják egymást Kónya Zsófia programjában. Az SZTE pszichológus hallgatója történelmet írt Pekingben, hiszen ő az első, a Szegedi Tudományegyetem 440 éve íródó története során, aki téli olimpián dobogóra állhatott, mégpedig a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltóval. A bronzérem megszerzése óta eltelt időszakot már itthon értékelte az SZTE NKI sajtóosztályának.

UV_Night-2

2022. február 10.

Különleges programmal vezethették le a vizsgaidőszak feszültségét a hallgatók. Az SZTE Sportközpontjában speciális fényviszonyok (UV fény) mellett lehetett kipróbálni azokat a mozgásformákat, amelyek ettől a héttől akár kurzusként, ingyenesen felvehetők a kritérium testnevelés keretén belül.

kzs

2022. február 08.

Történelmi sikert értek el a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó tagjai a Pekingi Téli Olimpián. Az ötkarikás játékok programjában debütáló számban állhattak dobogóra. A csapat tagja Kónya Zsófia is, az SZTE hallgatója, aki az egyetem sajtóosztályának adott exkluzív interjút a bronzérem megszerzése után.

kzsnyit

2022. február 07.

Pszichológiát tanul a Szegedi Tudományegyetemen a válogatott rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki Pekingben már a harmadik olimpiáján képviseli Magyarországot, klubját és egyetemét. A téli ötkarikás játékok programjában most debütáló, vegyes váltó versenyszámban állhatott fel a dobogó harmadik fokára, így duplán is történelmet írt.

Gyenes_Peter_STI_nyito

2022. január 20.

A zsűri idén is kiosztotta az SZTE Innovációs Díjakat. Sorozatunkban bemutatjuk a díjazottakat és projektjeiket. Gyenes Pétert a témavezetője, Dr. Szabó Tamás bíztatta, hogy az innovációs pályázaton induljon – a „Leginnovatívabb TDK munkáért járó díjban” részesült. Nagyon szeret főzni, ami a kísérletezés szempontjából egyfajta munkahelyi „ártalomnak” is mondható. Véleménye szerint a kémia és a gasztronómia dinamikusan fejlődő tudomány, rengeteg apró rejtéllyel.

food

2021. december 08.

Első és második helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar két csapata az EIT Food Solutions DIG-IT 7 hónapos programjában. A cél, valós élelmiszeripari problémák megoldása volt, a digitalizáció nyújtotta lehetőségekkel.

aerobik_es_jeges

2021. december 06.
Az egészség megőrzésének egyik módja a rendszeres testmozgás, amelyre a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak számos lehetősége nyílik. Az egyetem polgárainak tornateremben, szabadtéren és jégpályán is nyílt lehetősége a sportolásra az elmúlt hetekben. A Jeges Estet, a nagy sikerre való tekintettel, december 7-én megismétlik.

EUGLOH_Patyi_Photography-team

2021. december 01.

Ötletversenyen ismerkedtek egymással az SZTE hallgatói portói, párizsi, müncheni társaikkal a EUGLOH háromnapos rendezvényén, amelynek házigazdája a Szegedi Tudományegyetem volt. Az Innovation Days - AI in Health elnevezésű program az első olyan esemény, amelyen személyesen is találkozhattak a partneregyetemek hallgatói és oktatói.