Bezár

SZTE Magazin

Hallgatói Magazin

1 2 3 (4)> (7)>| 

Szegeden_tartja_csucstalalkozojat_az_egyik_legfontosabb_europai_egyetemi_szovetseg_a_EUGLOH

2024. június 14.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem a házigazdája a kilenc európai egyetemet tömörítő szövetség, a EUGLOH éves csúcstalálkozójának 2024. június 11. és június 14. között. Az eseményen több Nobel-díjas kutató is részt vesz, köztük az SZTE professzora, Karikó Katalin, aki június 13-án előadást tartott és dedikált.

Kinai_eng_verseny_fotok_S-143

2024. június 10.
3 perc

2024. június 7-én, pénteken délután a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában rendezték meg a 6. kínai „Övezet és Út” ifjúsági angol nyelvű beszédverseny” magyarországi döntőjét. A "The 6th China Daily Belt and Road Youth English Speaking Competition" Hungarian Qualifying Competition (BRESC) házigazdája Kína vezető angol lapja, a China Daily. A magyarországi döntőt a 21. Century Media, a Shanghai International Studies University (SISU) és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete rendezte.

Tenisz1

2024. június 10.
2 perc

Megkezdődött a férfi tenisz csapatbajnokság, ahol az SZTE SPORTMÁNIA csapata eddig minden mérkőzést megnyert. Az együttes tagjai a harmadosztályból egészen az elsőosztályig küzdötték fel magukat, ahol egyelőre hibátlanok.

A_tenyerukon_hordoztak_minket__a_vaci_kozepiskola_diakjai_is_jol_ereztek_magukat_a_Szent-Gyorgyi_Tanulmanyi_verseny_laborprogramjan

2024. május 31.
4 perc

2024. május 28-án a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium 13 tanulója látogatott Szegedre. A diákok a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyhez kapcsolódóan kaptak meghívást a Szegedi Tudományegyetemre, ahol az egésznapos program során megtekintették a Karikó Katalin kiállítást, az egyetem skill laborját és még kísérleteket is végeztek.

Kutatokka_valtak_egy_napra_a_Szent-Gyorgyi_Tanulmanyi_Verseny_irant_erdeklodo_zentai_diakok_az_SZTE_segitsegevel

2024. május 28.
7 perc

Szent-Györgyi Albert nyomdokain jártak a róla elnevezett verseny iránt érdeklődő diákok, akiknek az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága különleges programokat szervezett. A programban 2024. május 23-án két határon túli, vajdasági középiskola diákjai tapasztalhatták meg, milyen a kutatók élete. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Zentai Gimnázium tanulói számára életre szóló élményt adott a szegedi látogatás.

A_kemeny_munka_a_legfontosabb_hogy_valaki_eljusson_a_legmagasabb_szintre__vallja_Zsogon_Andor_vivo

2024. május 27.
4 perc

Zsögön Andor Szegeden, az SZTE Vívó Klubban kezdte a pályafutását. 17 évesen már számos eredményt elért, legutóbb a Szaúd-Arábiában megrendezett világbajnokságon a nyolcaddöntőig jutott. A fiatal tehetség jelenleg az SZTE Gyakorló Gimnáziumban tanul.

A_digitalis_vilag_csapdai_Dr._House_csillagaszat_es_a_penzugyi_tudatossag_is_fokuszba_kerult_a_II_Egyetem-ter-Gyula_elnevezesu_programon

2024. május 27.
7 perc

Azon kívül, hogy miért jó a Szegedi Tudományegyetem hallgatójának lenni, még sok mindent megtudhatott az a több száz fiatal, akik a régióból és a határon túlról érkeztek a II. Egyetem-tér-Gyula elnevezésű programra 2024. május 24-én a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központba.

asztalitenisz_es_ergometer1

2024. május 23.
5 perc

Kimagasló eredményeket ért el a Szegedi Tudományegyetem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) versenyein. Az SZTE hallgatói több sportágban is sikeresen szerepeltek. Többek között tollaslabdában, asztaliteniszben, atlétikában és vívásban is büszkék lehetünk egyetemünk versenyzőire.

VOSZ_Smart_Startupverseny

2024. május 10.
2 perc

Az SZTE Hungarian Startup University Programból indult ReFilamer kategóriagyőztes lett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Budapesti és Pest Vármegyei Regionális Szervezete által meghirdetett VOSZ Smart Startupversenyen, az ötletgazda, Kiri Hunor képviseletében.

lc

2024. május 07.
2 perc

Az LHT május 15-én az SZTE-n teszi mindenkinek jobbá a napját játékokkal, számlanyitási lehetőséggel, kvízekkel, nyereményekkel, chill zone-nal, szóval nem lesz érdemes kimaradni a buliból.

A_Ketto_fenyes_aranytegla_szerzoje_elott_ketto_fenyes_karrierlehetoseg_is_all_nyito

2024. május 06.
4 perc

Tatár Botond, „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” című alkotói pályázat győztes versének szerzője orvosnak tanul az SZTE-n. Mióta és miért ír verseket? Mi ihlette a nyertes verset? Milyen orvos szeretne lenni? Ezekről is kérdeztük a hallgatót, aki Karikó Katalinról és Szent-Györgyi Albertről is írt a Kettő fényes aranytégla című díjnyertes költeményében.

BSZ01636

2024. április 30.
2 perc

Az SZTE csapata közel volt a dobogós helyezés megszerzéséhez, a Gránit Bank Egyetemek Regattáján. Az esemény elképesztő hangulatot varázsolt vízen és lelátón egyaránt, hiszen 8 hazai egyetem versenyzői mérkőztek meg egymással Szegeden, 2024. április 27-én. A nyolcasok az Európa-bajnokság versenypályáján, szombaton versenyeztek az esemény teljes közönsége és kiemelt médiafigyelem előtt.

Evszazados_tudassal_es_modern_kutatasokkal_a_Fold_elheto_jovoejeert_nyito

2024. április 29.
5 perc

Tudományos konferenciát rendeztek a Szegedi Tudományegyetemen „FÖLDRAJZ 100 Szeged - A szegedi földrajzi felsőoktatás centenáriuma” címmel 2024. április 26-án, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetében. A konferencia bemutatta a 2024 évben centenáriumát ünneplő földrajzos (földrajztanár és geográfus) képzés a Dél-Alföldi régió társadalmi, gazdasági fejlődésében betöltött szerepét.

szte_evezes

2024. április 26.
2 perc

A nyolcasok az Európa-bajnokság versenypályáján, szombaton versenyeznek az esemény teljes közönsége és kiemelt médiafigyelem előtt.

Kariko_Katalin_STI_KJA-1817

2024. április 17.
4 perc

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora szegedi látogatását színesítette az a rendhagyó növényismereti óra, amit a Füvészkertben tartottak a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak. Az egyetem legújabb díját alapító kutatónő a tanóra után megismerkedett azokkal a botanikai ihletésű kerámiaszobor-tervekkel is, amelyek a Tudós nők ösvényét díszítik majd. Karikó Katalin a kukorica szimbólumot választotta magának.

Az_SZTE_versenyen_kiderult_kik_a_legjobb_foldrajzos_kozepiskolasok_a_Karpat-medenceben_fot

2024. április 16.
3 perc

A Jakucs László Nemzetközi Középiskolai földrajzverseny Magyarország, sőt az egész Kárpát-medence legtöbb középiskolai tanulóját megmozgató földrajzversenye. Februárban 478 csapat 956 középiskolása vett részt az első iskolai fordulón, ahonnan a legjobb 96 tanuló jutott be az április 12-én és 13-án, Szegeden megrendezett döntőbe, ahova a környező országok magyar lakta területeiről és hazánk minden vármegyéjéből érkeztek versenyzők.

Tobb_mint_12_millio_forint_gyult_ossze_gyermekvedelemre_a_szegedi_AGOTA_Futason

2024. április 16.
3 perc

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal, a Gál Ferenc Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem összefogásával valósult meg a tavasz egyik legjelentősebb régiós tömegsporteseménye, amely az egészségmegőrzésen túl jótékony célt is szolgált. Az első alaklommal megrendezett ÁGOTA Futás indulói és támogatói az állami gondoskodásban nevelt gyerekeken segítettek. Több mint 1600-an indultak, a nevezési díjakból és a szponzorok által felajánlott támogatásokból 12 millió forint gyűlt össze.

DSC07593

2024. április 15.
2 perc

A szezon egyik legnagyobb meglepetését okozta a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit a soraiban tudó SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata azzal, hogy a Magyar Kupa négyes döntőjében legyőzte Magyarország legjobb férfi kosárlabdacsapatát, az ötszörös bajnok Falco KC Szombathely együttesét, ezzel a fináléba jutott és végül ezüstérmet szerzett. A szegedieknél nemcsak a játékosok között találkozunk jelenlegi hallgatókkal, hanem a menedzsmentben is. A bajnokság utolsó szakaszában nagy a tét, az erőltetett menet a Paks elleni összecsapással vette kezdetét.

nyit

2024. április 13.
3 perc

Olimpiai bronzérmes dobóatlétával, élvonalbeli kosárlabdázóval, olimpiára készülő ökölvívókkal és új sportágakkal is találkozhattak a 32. Trapp Nap résztvevői 2024. április 11-én Szegeden. A legrégebbi hagyományokra visszatekintő, SZTE hallgatók által szervezett rendezvény idén is a végzős rekreáció és életmód alapszakos hallgatók vizsgafeladata volt.

Az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_kozremukodesevel_fejlodik_tovabb_a_kinai_nyelvoktatas_Szegeden_nyit

2024. április 03.
5 perc

A Kínai Nyelv Napja alkalmából rendezett konferenciát március 27-én Szegeden az SZTE Konfuciusz Intézet és a Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola. A konferencia témája a digitalizáció nyújtotta lehetőségek szerepe volt a kínai nyelvoktatásban.

Masodik_helyen_vegzett_az_SZTE_Guardians_a_II._Amerikai_Futball_Kupanapon

2024. április 02.
3 perc

Pécsett szervezték a II. Amerikai Futball Kupanapot március 23-án. A helyszín a Pécsi Tudományegyetem TTK atlétikapályája volt, ahol az SZTE Guardians csapata szoros döntőben szerezte meg az ezüstérmet.

szte_girls_bronz

2024. március 28.
3 perc

2024-ben a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját 15. alkalommal rendezték meg: 5 országból és 50 egyetemről 110 csapat 1900 sportolója vett részt. Idén a Szegedi Tudományegyetem női röplabdacsapata a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

bhnyj

2024. március 26.
5 perc

Bíró Hanna az SZTE JGYPK edző és aerobik szakos, 2. évfolyamos hallgatója. Egy nehéz felkészülési időszak után nyert magyar bajnoki címet, majd az U23-as gyorskorcsolya világbajnokságon 4. helyezést ért el. Formába lendülése olyan jól sikerült, hogy új egyéni rekordot állított fel és egyedüli magyar versenyzőként képviselhette hazánkat és a Szegedi Tudományegyetemet az Egyetemi Gyorskorcsolya Világbajnokságon, Norvégiában.

SZTE_sikerek_a_kick-box_Europa-kupan_jo

2024. február 27.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem két hallgatója, Karácsondi Réka (SZTE JGYPK) és Miklós Alexandra (SZTE-JGYPK), valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője is részt vett a 14. kick-box Európa-kupán Zágrábban, ahol szép eredmények születtek. A dobogós helyezések biztatóak az idei EUSA Egyetemi Európa-bajnokság szempontjából is.

SZTEsi_Maraton_Plakat_2024

2024. február 20.
1 perc

Az egyre sikeresebb egyetemi sportprogram, a SZTEsi Maraton a tavaszi félévben is várja a mozogni vágyókat. A programsorozatban mindenki találhat magának olyan mozgásformát, amelyet már szeret vagy éppen most próbálna ki. A szervezők a tavaszi félévben három új programmal is várják az érdeklődőket.

Jotekonysagi_futoversenyt_rendez_a_gyerekekert_az_SZTE_a_kormanyhivatal_es_a_Gal_Ferenc_Egyetem

2024. február 14.
3 perc

2024. február 14-én, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban jelentették be a szervezők, hogy az „ÁGOTA futás - fuss értük Szegeden!” című rendezvény a tavasz egyik első nagy élményfutása lesz a Tisza-parti városban, ahová több ezer sportoló jelentkezését várják, a bevételekből pedig az ÁGOTA Alapítvány által gondozott fiatalokat támogatják majd.

A TeWaTi lézeres kutatócsoport laborja az SZTE Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. február 09.
8 perc

Idén már jelentkezni lehet a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének újonnan induló fizikus-mérnöki alapszakjára. Az új alapszak a magyar felsőoktatási palettán úttörő módon mérnöki szemléletű fizikusokat képez majd, folytatásaként pedig már engedélyezés előtt áll a fotonikai mérnöki mesterszak terve is. A fizikus-mérnöki alapszak céljairól, felépítéséről az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén beszélgettünk Dr. Bozóki Zoltán tanszékvezető egyetemi tanárral, Dr. Kovács Attila adjunktussal, a Fizikai Intézet oktatásért felelős intézetvezető-helyettesével és a képzés mérnöki tartalmának tervezésében részt vevő Podolcsákné Dr. Ailer Piroska tudományos főmunkatárssal, gépészmérnökkel, repülőmérnökkel, az SZTE IKIKK Fotonika, Lézerfizika és Feltörekvő Technológiák Kompetenciaközpont szakmai vezetőjével.

Valora_valt_jovendolesek180_ev_foldrajzkonyveinek_digitalizalt_valtozata_valt_elerhetove_az_SZTE_honlapjan

2024. február 08.
4 perc

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális gyűjteményében immár online is elérhető Dr. Szilassi Péter egyetemi docens földrajztankönyveket tartalmazó magángyűjteménye, mely az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete, az MTA és a Berlini Humboldt Egyetem együttműködése révén került az online térbe. A közel száz tankönyv és tanári segédlet kiváló korrajz, egyben keresztmetszet a bolygónkon utóbbi 180 évben végbement társadalmi, gazdasági és környezeti változásokról.

Az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_eloadasa_leleplezte_a_penteken_kezdodo_Sarkany_Evenek_titkait

2024. február 06.
3 perc

A kínai naptár szerint február 10-én kezdődik a fa Sárkány Éve, a hagyományos tavaszünneppel. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet igazgatói nagy érdeklődés mellett tartottak előadást, amelyben bemutatták a legfontosabb ünnep jellegzetességeit és azt, hogy mit várhatunk a holdújévtől. A Móra Ferenc Múzeumban ez az esemény zárta a Konfuciusz Intézet BRI (Belt and Road Initiative) 10. évfordulójának szentelt időszaki kiállítását.

KJA-

2024. február 02.
5 perc

Idén 13. alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete a Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyt. Az online fordulóra annyian jelentkeztek, mint a több mint egy évtizedes megmérettetés során korábban még soha. 478 csapat, vagyis 956 középiskolás vesz részt az első rostán, ahonnan a legjobbak a személyes jelenléttel megrendezett középdöntőbe jutnak.

414443270_381428974395925_5192914091148437073_n

2024. január 31.
2 perc

Különleges módon ünnepelte az év végét a Szegedi Tudományegyetem pompon csapata. Az SZTE – SZRSC PomPom Girls önálló karácsonyi táncgálát rendezett a Topolya sori Sportcsarnokban.

75266106_3289053491136263_2641720202064035840_n

2024. január 18.
2 perc

A tavaszi szemeszter során 3500 magyar és 500 külföldi hallgatónak biztosítanak lehetőséget a sportolásra az SZTE Sportközpont munkatársai. Közel 170 kurzust hirdetnek, 60 féle sportággal és ezen felül az SZTE oktatóinak és dolgozóinak is szerveznek rekreációs programokat.

240108-vidux-szegedi-rse-ferfi-2

2024. január 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, és volt hallgatói közül többen is tagjai a szegedi röplabdacsapatoknak, amelyek az élvonalbeli hazai bajnokságban fontos mérkőzéseket játszanak hazai pályán, a hétvégén. A Vidux-Szegedi RSE felnőtt férfi csapatát és a női együttest is segíthetik a szurkolók vasárnap, a Városi Sportcsarnokban.

mefob_arvai_gergo_dobogo

2023. december 07.
5 perc

A „RAW Erőemelő MEFOB 2023” nevű versenyen a Szegedi Tudományegyetemet három hallgató képviselte. Az egész napos megmérettetésről két egyéni aranyérem és egy ezüstérem mellett, csapatban is a dobogó második fokára állhattak fel az SZTE képviselői, Kozma Gergő Lajos, Árvai Péter és Árvai Gergő.

SZTEsi_Aerobik_Maraton_nyito

2023. december 06.
2 perc

Az őszi SZTEsi Maraton programsorozat méltó lezárása volt az Aerobik Maraton november 29-én. Ismét zenétől volt hangos a Sportközpont és megtelt mozogni vágyó hallgatókkal és dolgozókkal.

Az_eddigi_legnagyobb_erteku_iskolafejlesztes_valosult_meg_az_SZTE_gyakorlo_intezmenyeiben

2023. december 05.
5 perc

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola és az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola infrastruktúráját és eszközparkját fejlesztette majdnem 1 milliárd forintból az egyetem.

mefs_dijazottak2

2023. december 05.
3 perc

Az SZTE díjazottak és eredményeik: Bóbis Botond (SZTE ÁJTK), Egyetemi Világjátékok, férfi vízilabda ezüstérem, Európai Egyetemek Kick-Box Bajnokság: Török Dóra Melinda és Miklós Alexandra Gabriella (mindkettő SZTE JGYPK), - ezüstérem, valamint Karácsondi Réka bronzérem (SZTE JGYPK).

SZTE Skywalkers

2023. december 01.
1 perc

Az M5 televízió, Novum című műsora készített riportot a Szegedi Tudományegyetem "SZTE Skywalkers" nevű csapatáról, amely rakétaépítő versenyre készül és hosszú távon egy légkört érintő globális kérdésre is választ adhat.

231120-vidux-szegedi-rse-noi-1

2023. november 30.
3 perc

Kemény héten vannak túl a Vidux-Szegedi RSE felnőtt csapatai: a férfiak az Extraliga topcsapatához, a Székesfehérvárhoz látogattak, míg a hölgyek kötelező győzelem reményében utaztak a fővárosba. Mindkét csapatban jelen vannak az SZTE hallgatói, akik az egysület jótékonysági Cipősdoboz akcióját is örömmel támogatják.

pexels-photo-1271147

2023. november 28.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Sportközpontja a 2023/24-es tanévben ismét megszervezi az egyetemi sítúrát. A remek lehetőség részletei a cikkben olvashatóak.

DSC04770

2023. november 23.
1 perc

Az élvonalban találkozott két egyetem csapata a férfi kosárlabda bajnokságban. Az SZTE-Szedeák az NKA Pécs együttesét fogadta. A végig szoros összecsapást végül a vendégek nyerték, de így is maradnak stabilan a mezőny első felében a szegediek.

402999888_847589394035969_8254093542970703934_n

2023. november 22.
1 perc

Jön az Egyetemek csatája: csütörtökön 18 órától az NKA Universitas Pécs csapatát fogadja az SZTE-Szedeák az újszegedi sportcsarnokban.

Atadtak_az_egeszsegtudomanyi_kepzesek_uj_fellegvarat_a_Szegedi_Tudomanyegyetemen

2023. november 21.
4 perc

Banga Ilonáról, fia és dédunokája jelenlétében nevezték el a Szegedi Tudományegyetem új, egészségtudományi képzési központját, amelyet 2023. november 21-én, névadó és projektzáró ünnepség keretében, hivatalosan is átadtak. A teljesen felújított épületben az egészségtudományi szakterületen tanuló hallgatók mellett oktatóik ismerkedhetnek a legújabb eljárásokkal, technológiákkal és a régióban is egyedülálló képzésekben, kutatásokban vehetnek részt. Az esemény részeként átadták az SZTE Innovációs Díjakat a győzteseknek.

pexels-photo-863988

2023. november 20.
2 perc

Már elérhető a "Jó tanuló- jó sportoló" pályázat. December 4-ig lehet jelentkezni. Részletek a cikkben.

Rokauzok_3

2023. november 16.
5 perc

Kimagasló eredményeket ért el a Szegedi Tudományegyetem a MEFOB versenyein. Az SZTE Rókaűzők csapata 3. lett a 29. Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Váltófutó Bajnokságon. Az SZTE Floorball csapata pedig 4. helyen végzett, de judoban is szépen teljesítettek az SZTE hallgatói.

Kisbuszok egy nagy ügyért

2023. november 14.
4 perc

A Tanítsunk Magyarországért! országos program keretében hét elektromos kisbusszal gazdagodott a Szegedi Tudományegyetem. A járművek a mentorálási munkát segítik és hozzájárulnak a mobilitás javításához is a régióban.

Tanc_M_9

2023. október 24.
1 perc

A Tánc Maraton, a múlt félévihez hasonlóan, újra népszerű volt az SZTE hallgatók és dolgozók körében. A tánc különböző formáit felvonultató délutánon a mosolygás, a vidámság és jókedv vette át az uralmat a Sportközpont zenés termeiben.

Nemzetkozi_raketaepito_versenyre_keszulnek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_hallgatoi

2023. október 24.
4 perc

A több egyetemi kart is érintő rakétaépítő-projekt fontos állomás azon az úton, amely komoly légkörkutatási probléma megoldásához is vezethet. A hallgatók a rakétatervezés és -építés során az egyetemen tanultakat is hasznosíthatják, illetve a gyakorlatban próbálhatják ki elméleti ismereteiket.

SZTE_Terem-6

2023. október 18.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem újabb mozgásformákkal bővíti kínálatát. A hallgatók, oktatók és munkatársak így már mintegy ötven különböző sportág közül választhatnak.

Magyarazat_mindenre2

2023. október 17.
2 perc

Már megtekinthető a mozikban Reisz Gábor legújabb alkotása, a Magyarázat mindenre. Október 10-én közönségtalálkozót tartottak a Belvárosi Moziban, ahol a film rendezőjével és operatőrével beszélgetett Sághy Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének vezetője.

1 2 3 (4)> (7)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek