Bezár

SZTE Magazin

IMG_9154

A Szegedi Tudományegyetem két új gyógyszertárral emeli még magasabb szintre a betegellátás színvonalát

A Szegedi Tudományegyetem két új gyógyszertárral emeli még magasabb szintre a betegellátás színvonalát

2022. március 01.
3 perc

2022. március 1-én, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Új Klinikán átadták a Centrál Gyógyszertárat. A Pirula projekt keretében két új, közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító vényforgalmú gyógyszertárat épít és működtet a Szegedi Tudományegyetem, melynek célja a biztonságos és magas színvonalú lakossági gyógyszerellátás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem 2021. augusztus 1-től alapítványi fenntartásban, gazdasági társasági formában működik. Indokolt, hogy a két legnagyobb forgalmú telephelyen ­­- a Déli Klinikaparkban, ahol a fekvőbeteg-ellátások 60-65%-a történik és a Szakrendelőben, ahol naponta több száz beteg fordul meg - gyógyszertárak üzemeljenek. Az elsőt, a Centrál Gyógyszertárat, ma ünnepélyes keretek között adták át.

IMG_9147

Az új gyógyszertárak létesítésének filozófiája egyértelműen az, hogy innovatív szolgáltatásaik által hidat képezzenek a gyógyszertárak és a betegek, a gyógyszertárak és a klinikák között, valamint létrejöjjön a beteg-orvos-gyógyszerész hármas magasabb szintű együttműködése is.

„A mi szakértelmünk az Önök egészségéért”

IMG_9100

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora nyitotta meg az átadó ünnepséget és beszédében rávilágított, hogy az SZTE 440 éves hagyománya, 100 éves szegedi múltja komoly felelősséget helyez a mai egyetemi polgárokra, köztük a vezetőkre is. Ennek szellemében, mindig jobbra törekedve kell elkezdeni a következő 100 évet is, amelynek kiváló példája a patikafejlesztés. A modellváltás és az ezzel járó átalakulás új lehetőségeket teremt, ilyen lehetőség, hogy az SZTE mint vállalkozó jelenhet meg a régióban, az országban. Az új évszázad egyik első lépése ez a patika-projekt, amely olyan intézkedések sorának egyik első tagja, amelyek megteremtik a feltételeit, hogy az SZTE továbbra is biztosítsa a potenciálját, helyzetét és sikereit a következő 100 évben is.

 IMG_9104

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja a megnyitón elmondta, hogy ezek a fejlesztések nem csak arról szólnak, hogy hogyan tudnak az SZTE számára plusz bevételt termelni, hanem arról is, hogy hogyan tud az egyetem plusz hasznot termelni. Ez a haszon pedig egyértelműen a városé, a betegeké és a régióé is. Amellett, hogy ezek a magas szolgáltatást nyújtó patikák kényelmesebbé teszik a betegek életét a gyógyszerészképzésben is jól hasznosulhatnak és a Szegedi Tudományegyetem lakosság felvilágosítására irányuló tevékenységébe is illeszkednek.

 IMG_9123

A két új gyógyszertár szakmai hátteréről és a betegek számára is tapasztalható szolgáltatási színvonal emeléséről az SZTE főgyógyszerésze, Dr. Bodó Gabriella kiemelte, hogy a Pirula projekt megmutatja merre halad Magyarországon a klinikai, kórházi gyógyszerészet. Ezeknek a gyógyszertáraknak a feladatai - már a lokációjuk miatt is - mások, mint a városban található többi gyógyszertáré. A Szegedi Tudományegyetem mindig élen járt az innovációban. Már a kilencvenes években úttörőként vezette be például a betegre szabott gyógyszerosztást, amellyel megjelentek a gyógyszerészek és a gyógyszertári asszisztensek a klinikán, ezzel tehermentesítve az ápolókat, illetve még professzionálisabbá téve ezt a területet. Az SZTE az azóta eltelt évek során is az elsők között vezetett be több, racionális újítást. A Centrál, valamint hamarosan a Régió Gyógyszertár is iránymutató lesz és a nemzetközi trendekhez igazodik, mondta el az intézetvezető.

 IMG_9136

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Prof. Dr. Lengyel Csaba hozzátette, hogy nemcsak épületek születnek és korszerűsödnek az egyetemen, a klinikákon, hanem szervezeti fejlesztés is zajlik ezekkel a beruházásokkal párhuzamosan. A betegellátásban és azon belül a gyógyításban, valamint a gyógyszerellátásban is a teljességre törekszik az intézmény. Ez a tudatos lépés ezt a teljességet szolgálja és egyfajta minőségbiztosítást jelent. Hangsúlyozta, hogy válsághelyzetben nehéz építkezni, ezért különösen értékes a patikák megnyitása.

 IMG_9149

A Pirula projekt következő lépéseként nyílik meg a Régió Gyógyszertár, amely a működési engedélyt már meg is kapta, így napokon belül megnyithat a Szakrendelőben.

SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek