Bezár

SZTE Magazin

Hallgatói Magazin

1 2 3 4 (5)> (7)>| 

DSC_4321

2023. október 03.
2 perc

Remek időben és hangulatban zárult az SZTE Lépjük meg 2023-as kihívássorozat utolsó eseménye, melyet az IDUS (International Day of University Sports) keretein belül rendeztek meg.

Mitoszok_fogsagaban1

2023. október 03.
3 perc

Rengeteg különlegességgel várta az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a Kutatók Éjszakáján. Borbíró Aletta, előadásán bemutatta Moskát Anita: Irha és bőr című regényének ember-állat lényeit.

Mesterseges_Intelligencia3

2023. október 02.
2 perc

A Kutatók Éjszakáján számos érdekes előadással várta azokat, akik a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karára látogattak. Az egyik ilyen, a Mesterséges intelligencia a nappalinkban című program volt, amelyen robotok és a Minecraft is szerepet kapott.

Hazatert_az_SZTE_kutatoexpedicioja_Tadzsikisztanbol

2023. szeptember 27.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet két oktatója, Dr. Sipos György és Dr. Barta Károly, valamint egy hallgatója, Vincze Ákos, egyedülálló expedíción vett részt a Tien-san nyugati és a Pamír hegység középső részében, ahol kutatásaikhoz értékes szakmai adatokat gyűjtöttek, emellett életre szóló élményekkel gazdagodtak. Az egyhónapos expedícióról a napokban tértek haza az SZTE kutatói.

Az_Oktatas_Modernizacios_es_Innovacios_Klaszter_az_SZTE_oktatas_strategiainak_megvalositasaban

2023. szeptember 22.
5 perc

Országosan is egyedülálló átalakulás zajlik a Szegedi Tudományegyetemen, amely minden területet érint, így az oktatási struktúrát is. Az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) hat fő pillére közül az egyik az Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter, melynek szakmai vezetőjét, Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettest kérdeztük a változás részleteiről.

KarPit_borito

2023. szeptember 20.
10 perc

KárPit néven, hiánypótló jelleggel indult útjára 2022-ben az a középiskolások által készített irodalmi folyóirat, amelynek olvasószerkesztője Boldog Zoltán, az SZTE alumnusa. A Mathias Corvinus Collegium által kiadott, egyedülálló lapban, szegedi középiskolások műveivel is rendszeresen találkozhatunk, illetve az ősztől SZTE-n tanuló Janzsó Dávid verseivel és prózájával.

hzs

2023. szeptember 20.
3 perc

Küzdelmes szezon elé néz a Vidux-Szegedi RSE felnőtt női röplabdacsapata. Az egyesület, története során most először, az NBI-ben fog játszani, ahol az egyik meghatározó játékos lehet Hűse Zsófia, az SZTE GTK hallgatója, akit a röplabdáról, a tanulmányairól, és az Erasmusról is kérdeztük.

SZTEsi_Maraton_Plakat

2023. szeptember 15.
2 perc

Az országosan is egyedülálló és egyre sikeresebb, egyetemi sportprogram, a SZTEsi Maraton ősszel is várja a mozogni vágyókat. Újra startol a SZTEsi Maraton Programsorozat, amelyben mindenki találhat magának olyan mozgásformát, amelyet már szeret vagy éppen most próbálna ki. A tánctól a küzdősportokig, a vízi sportoktól az aerobikig széles a választható sportágak skálája.

geocamp_dron

2023. szeptember 07.
4 perc

A földrajz nemcsak színes, érdekes, de gyakorlatban is használható tudást ad. A geográfus szakma műhelytitkaival is megismerkedő SZTE Geocamp 2023 résztvevői a terepen, a laborban, az előadások és az elemzések során is megbizonyosodhattak erről. Földrajzos szemléletmód, geográfus szakemberek nélkül nem tervezhető a fenntartható jövő! - vallják az SZTE GEOCAMP-tábor résztvevői.

1200 külföldi hallgató

2023. szeptember 06.
2 perc

Több mint 1200 külföldi hallgatót vett fel idén a Szegedi Tudományegyetem. Jelenleg több mint 130 országból tanulnak hallgatók az SZTE-n, ezzel országosan is egyedülállóan sokszínű közösséget alkotnak a szegedi egyetemisták. Beilleszkedésüket, tanulmányaik elkezdését orientációs napokkal segíti az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága.

IMG_8214

2023. szeptember 04.
2 perc

Megkezdődött a beiratkozás hete a Szegedi Tudományegyetemen. A 2023-as felvételi eljárásban harminc százalékkal növelte az SZTE a hallgatói létszámát, így idén is rengetegen érkeztek a Beiratkozási Gólya Napokra a József Attila Tanulmányi és Információs Központba (JATIK), ahol számos érdekesség várja az új hallgatókat szeptember 4. és 8. között.

EVJ_ezustermes_vizilabda_csapat

2023. augusztus 25.
5 perc

Ahogyan korábban megírtuk, három SZTE-s hallgató képviselte egyetemünket a Kínában megrendezett Egyetemi Világjátékokon. Bóbis Botond, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának harmadéves jogász szakos hallgatója, tagja volt az ezüstérmet szerző magyar egyetemi férfi vízilabda csapatnak, míg Szili Dorina és Veiland Violetta értékes helyezéseket értek el egyéni sportágukban.

Abdullojon_Jurajev_panoramio-85749343_Zeravshan

2023. augusztus 07.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet két oktatója, Dr. Sipos György és Dr. Barta Károly, valamint egy hallgatója, Vincze Ákos, egyedülálló expedícióra indul a Tien-san nyugati és a Pamír hegység középső részébe. A kutatók magashegyi körülmények között, négy héten át gyűjtenek mintákat, eddig megoldatlan geomorfológiai kérdések megválaszolásához. A csapat tagjai nagy elődök, például Prinz Gyula által is vizsgált területen dolgoznak majd a Föld egyik legintenzívebben emelkedő térségében.

hlp_jajalegyozotteknek_foto_Thealterphoto2023_RRCC3395

2023. augusztus 03.
2 perc

A szegedi Homo Ludens Project társulat egy különleges előadással várta az érdeklődőket a 33. THEALTER-en. A Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című produkció, Benkő Imola Orsolya rendezése, aki a Szegedi Tudományegyetem oktatója és a társulat művészeti vezetője.

badmnnyit

2023. július 31.
4 perc

Pápai Bálint egyéniben, valamint testvérével Balázzsal párosban is a negyeddöntőbe jutott a miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságán. A hétnapos megmérettetésen hat kategóriában hirdettek eredményt, többszáz mérkőzést vívtak a csapatok. Az SZTE-t a két TTIK-s Pápai fivér mellett Bozsó Janka, az ÁJTK és Bordás Gyöngyvér, a JGYPK hallgatói képviselte.

P1010266

2023. július 27.
3 perc

A kontinens legjobb egyetemista teniszezői között szerepeltek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói Granadában. A spanyolországi egyetemi tenisz EB-n az SZTE három fős férfi csapata, Kincses Bence, Juhos Tibor és Lovász Zoltán profikkal vette fel a versenyt és kiválóan versenyzett.

ev1

2023. július 25.
5 perc

Szili Dorina (TTIK), Veiland Violetta (JGYPK) és Bóbis Botond (ÁJTK) képviseli a Szegedi tudományegyetemet a 31. nyári egyetemi világjátékokon. Az olimpiához hasonló sportegyetemen résztvevő magyar hallgatók letették a fogadalmat, megkapták a formaruhát és az első csapat már el is utazott Kínába.

ht

2023. július 20.
2 perc

Ma még lehet nevezni az újszegedi Liget Teniszközpontban 2023. július 21. és 23. között megrendezésre kerülő SZTE Kupára. A profi és az amatőr teniszezők négy kategória közül választhatnak. Az SZTE hallgatóinak, oktatóinak és dolgozóinak ingyenes a részvétel.

Bekapcsoltak_a_szegedi_fejlesztesu_kiserletek_a_BME_muholdjan

2023. július 05.
6 perc

Mint azt korábban megírtuk az Szegedi Tudományegyetem űrkutatási tevékenységének fontos eleme, hogy minél több gyakorlati kutatásban részt vegyenek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói. A legutóbbi sikert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MRC-100 műholdja kapcsán érték el a szegediek, akiknek fejlesztései és kísérletei az űrben és a Földön is működnek.

ny

2023. június 29.
5 perc

Földünk, és „rajzának” színeváltozása - földrajz tankönyvek egykor és most - akár ez is lehetne az alcíme a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára legújabb digitális kincsének. Dr. Szilassi Péter földrajz tankönyv-gyűjteményében 1842-ből származik a legrégebbi tankönyv, amit Arany János tanárkollégája, Kiss Lajos írt. A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködésével digitalizálták ezt a páratlan tudásanyagot, amelynek célja az értékmegőrzés mellett egy új kutatási horizont megnyitása, akár a mesterséges intelligencia bevonásával. Az adatbázis heteken belül online is elérhető lesz.

pocsai_richard_szte_trial

2023. június 29.
5 perc

A triál még viszonylag fiatal sportnak számít Magyarországon, de jó úton halad, hogy egyre népszerűbb legyen. Pocsai Richárd korábban versenyzőként ért el számos eredményt, az utóbbi években pedig az Extreme Bike Show főszervezőjeként vesz részt az események és versenyek rendezésében. Az SZTE Mérnöki Kar hallgatóját kérdeztük a triálról, a tanulmányairól és a vállalkozói élet nehézségeiről is.

Sajat_maga_epitett_muholdvevo_allomast_hogy_azzal_fogja_az_SZTE-s_fejlesztesu_eszkoz_jeleit_az_urbol_Kovacs-Jerney_Adam

2023. június 23.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetem újabb területen kapcsolódott be az űrkutatásba azzal, hogy egy műholdon az űrbe juttatott informatikai eszköz fejlesztésében vettek részt az SZTE kutatói. Az Elon Musk rakétájával fellőtt műszer június 22-én elkezdte küldeni a jeleket, amelyeknek a földi vételére és feldolgozására alkalmas antennát épített Kiss Ádám, az SZTE PhD hallgatója, az SZTE diákmodul projektvezetője. A jeleket - Magyarországon az elsők között -sikerült is befogni a különleges antennával.

costume_collage_1

2023. június 23.
4 perc

Kínai népviseleti bemutató, költészet és dalok várják az SZTE Konfuciusz Intézet jóvoltából azokat, akik június 24-én a Móra Ferenc Múzeumhoz kötődő eseményeken vesznek részt a Múzeumok Éjszakája programsorozaton. A Szent-Györgyi Albert Agorában pedig Neumann János munkásságát és izgalmas életét ismerhetik meg az érdeklődők, az SZTE oktatóinak és hallgatóinak, érdekes előadásainak segítségével.

nyito

2023. június 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Szakképzési Centrummal 2023. június 14-én. Az SZTE Rektori Hivatalában aláírt dokumentum alapján szeptembertől a két intézmény még szorosabban működik együtt az egyetemi hallgatók munkaerőpiaci értékének növeléséért, ezzel párhuzamosan pedig azért, hogy a Csongrád-Csanád vármegyében született hallgatók közül minél többen maradjanak a régióban tanulmányaik befejezése után is.

A_kapcsolodast_tartja_legfontosabbnak_Wang_Rui_az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_uj_kinai_igazgatoja_KJA

2023. május 26.
5 perc

Már Magyarországon dolgozik a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének februárban kinevezett új, kínai igazgatója, aki Shanghajból érkezett Szegedre. Wang Ruit, akinek már van tagsági kártyája a könyvtárba, két éves megbizatásának céljairól is kérdeztük.

Aerobik_Maraton_2

2023. május 25.
2 perc

Az előre meghirdetett több, mint 30 féle mozgásformára, közel 1000 fő regisztrált előzetesen. A magyar és külföldi hallgatók mellett az SZTE dolgozói is szép számmal csatlakoztak és próbálták ki a mozgásformákat a szakemberek által vezetett órákon. Akik kedvet kaptak valamelyik sporthoz, a továbbiakban bekapcsolódhatnak az edzésekbe akár versenyszerű, akár szabadidős jelleggel.

hk

2023. május 24.
4 perc

Hajdók Krisztina, az SZTE FOK hallgatója szabadidejében cicákat ment, amire nagy szükség van, mert jelenleg több mint hárommillió kóbor macska található Magyarországon. Felelős állattartással, állatmentéssel vagy annak támogatásával bárki segíthet.

szte_sarkanyhajo

2023. május 23.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem sárkányhajócsapata kétszer állhatott a dobogóra a Magyar Egyetemi-Főiskolai Bajnokság első fordulójában.

Utos_Maraton_2

2023. május 17.
1 perc

Lezajlott a SZTEsi maraton programsorozat utolsó két eseménye is: a SZTEsi Ütős- és Vízi Maraton. Az Ütős Maraton a tollaslabda és asztalitenisz megismeréséről szólt. A külföldi hallgatók körében is igen népszerű mindkét sportág, ezért angol és magyar nyelvű órákra is jelentkezhettek az érdeklődők.

szte_atletak_dobogon

2023. május 11.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem versenyzői 13 versenyszámban indultak, az atlétikai egyetemi bajnokság döntőjén, amelyet a MEFOB Feszt keretében, Debrecenben rendeztek meg. Dobogós és pontszerző helyezéseket egyaránt szereztek a hallgatók a viadalon. Női súlylökésben a dobogó mindhárom fokára SZTE-s atléta állhatott fel.

Minden_kiserlet_kozelebb_visz_valamihez__interju_Dr._Pecsvaradi_Ferenc_Attilaval

2023. május 10.
4 perc

Dr. Pécsváradi Ferenc Attila, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Növénybiológiai Tanszékének egyetemi docense - és az idei évtől friss nyugdíjas. Tudományos életutjáról és jövőbeli terveiről abból az alkalomból kérdeztük, hogy idén a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Mihalffy_Kingany

2023. május 10.
3 perc

Mihálffy Kinga a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és médiatudomány szakján szerzett alap és mesterszakos diplomát. Már az egyetemi évek alatt aktívan pingpongozott, jelenleg nemzetközi versenyekre készül, mellette pedig egy sérültekkel foglalkozó alapítványnál dolgozik, mint kommunikációs munkatárs.

Ujabb_teruleten_kapcsolodik_be_az_urkutatasba_a_Szegedi_Tudomanyegyetem

2023. május 09.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetemen korábban is voltak űrkutatáshoz kapcsolódó projektek – például mikrogravitációban végzett kísérletek, illetve űr-orvoslással is foglalkozott az orvosi kar – most pedig az informatika területén, egy műholdon az űrbe juttatott eszköz fejlesztésében vettek részt az SZTE kutatói.

Alumni_uni_-_majus

2023. május 08.
2 perc

Május 11-én, 17:00 órakor, a Pivo Bár és Pizzériában Mocsári Bence, az SZTE Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakos hallgatója, többszörös magyar bajnok paraúszó és paratriatlonista és Dr. Harsányi Szabolcs Gergő, sportpszichológus, szakpszichológus, egyetemi adjunktus és a sport és motiváció kapcsolatát járja körbe az Alumni Uni – Tudásműhely következő, 21. előadásán.

10

2023. május 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem sportéletét egyre több kiemelkedő eredménnyel és a rendezvényeken való fellépéssel teszi színesebbé, színvonalasabbá az SZTE SZRSC PomPom Girls csapata. Legfrissebb eredményük egy dobogós helyezés a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságról.

kkny

2023. május 03.
1 perc

Az SZTE Sportközpont által szervezett esemény lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző karok hallgatói megküzdhessenek egymással. Az idei döntő az SZTE JGYPK Száguldó Viperák és a TTIK Science Warriors csapatok között zajlott le, melyből a JGYPK csapata került ki győztesként.

Mini_tancol

2023. április 28.
2 perc

Az Országos Mazsorett Bajnokságon 240 versenyprodukciót láthatott a közönség különböző korcsoportokban és különböző diszciplinákban. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló csapatok maximális teljesítményt nyújtva, háromszor is a legjobb értékelést kapták.

Bodo_Richard_Banhidi_Bence

2023. április 27.
4 perc

Az OTP-Bank-Pick Szeged válogatott kézilabdázói mellett más szegedi sztársportolók is részt vettek a 31. Trapp Napon. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézete által szervezett eseményen a mozgásé, a sporté és a jókedvé volt a főszerep.

jln

2023. április 24.
1 perc

A Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen idén a rekordszámú versenyző mellett az M5 televíziós csatorna Novum című műsorának stábja is ott járt.

ppmefob1

2023. április 21.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem is képviseltette magát az asztaliteniszezők Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságán, a MEFOB-on, ahol több dobogós helyezést is szereztek az SZTE hallgatók.

SZTEsi Maraton

2023. április 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem minden évben kínál olyan sportolási, egészségmegőrző, rekreációs lehetőségeket, amelyek országosan is egyedülállók, példamutatók. Ilyen volt a Covid-19 járvány alatti online kezdeményezés, a centenáriumhoz köthető „SZTE 100” kihívás és ilyen a SZTEsi Maraton rendezvénysorozat is, amely az Aerobik Maratonnal startolt, április 12-én.

Fabian_Orsolya_dobogo

2023. április 17.
2 perc

A csapatsportok mellett a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS), egyéni sportágakban is megrendezi a hazai felsőoktatásban tanuló hallgatók számára az országos versenyeket, a MEFOB-ot. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak női birkózásban, két dobogós helyezést sikerült szerezniük.

medikus_kupa_ferfi_kosar1

2023. április 13.
5 perc

Közel ötven év után, veretlenül hódította el az SZTE férfi kosárlabdacsapata az 50. Medikus Kupát. A budapesti multisporteseményen a szegedi hallgatók több sportágban is dobogóra állhattak.

szte-szrsc

2023. április 06.
3 perc

Az új ruha, az új koreográfia és a megszokott magas szintű teljesítmény arany- és ezüstminősítéseket hozott a Szegedi Tudományegyetem pompon csapatának a Hódmezővásárhelyen megrendezett nagyszabású viadalon.

SZTE TRX

2023. március 29.
2 perc

A TRX az utóbbi időben ott van a legnépszerűbb edzésformák között, ám azoknak, akik eddig nem próbálták, az SZTE Sportközpont jóvoltából, most volt alkalmuk belekóstolni. Hallgatók és dolgozók egyaránt éltek a lehetőséggel.

sport

2023. március 23.
7 perc

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj a Kormány által alapított ösztöndíj, melynek célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/ paralimpiai érmet szerezzenek. A pályázat benyújtási határideje: 2023. április 3.

SZTE_Guardians_kupa

2023. március 22.
2 perc

Új sportágban mérhették össze tudásukat a hazai egyetemek. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói csapata, az amerikai futball tornán minden mérkőzést megnyerve, 100 %-os teljesítménnyel zárt az első helyen. A sikerből oroszlánrészt vállalt a Guardians Amerikai Futball Club, amely az SZTE Sportközpontjával együttműködve hozta létre és készíettte fel a csapatot.

Givaudan

2023. március 21.
4 perc

Évek óta szoros együttműködésben áll a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem. A társaság duális képzési és szakmai gyakorlati helyszínként segíti a szegedi hallgatók tanulmányait, és minden évben kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

Kovács-Fiskus Fanni

2023. március 21.
5 perc

Kovács-Fiskus Fanni, az NB II-ben hétről hétre bizonyít a Vidux-Szegedi RSE női felnőtt röplabdacsapatának meghatározó tagjaként, miközben az egyesület egyik munkatársa is, valamint az SZTE hallgatója.

szte kek

2023. március 17.
4 perc

Idén már a 14. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját rendezte meg a BEAC a Nemzeti Közszolgálati Egyetem társszervezésében, a fővárosban. A multisport esemény az asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, labdarúgás, futsal mellett kiegészült darts, valamint sakk versenyekkel is. A röplabda tornán a nőknél a Szegedi Tudományegyetem bizonyult a legjobbnak.

1 2 3 4 (5)> (7)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek