Bezár

SZTE Magazin

Hallgatói Magazin

1 2 3 4 (5)> (5)>| 

ropnyitld

2022. október 07.

Elrajtoltak a hazai profi röplabda bajnokságok. 2022. október elsején a Vidux-Szegedi RSE - a Szegedi Tudományegyetem számos hallgatójával - mind a női mind a férfi bajnokságban győzelmet aratott hazai pályán.

IMG_8671

2022. október 06.

A Kutatók Éjszakáján számos érdekes előadással várta az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara is. A Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék oktatóinak köszönhetően megismerhettük, hogy milyenek voltak az étkezési és borivási szokások az ókorban.

ehny

2022. október 04.

Nagyszerű teljesítményt nyújtva, a 2. helyen ért célba a Szegedi Tudományegyetem hajója a fővárosban rendezett Dunai Regattán. Az SZTE hallgatói összesen kilenc egyetem képviselői közül végeztek a dobogón.  A nyolc magyar egyetemi egység mellett a Belgrad University is indított egy csapatot.

cover

2022. október 04.

Félévről félévre népszerűbb a Tanítsunk Magyarországért (TM) mentorprogram a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és a régió általános iskolái körében: több intézményben alig várják a gyerekek, hogy a következő évfolyamban őket is mentorálják az erre felkészült egyetemisták. A szegedi TM program harmadik féléve ismét egy három napos táborral indult, amely a hallgatók felkészülését segítette.

pexels-andrea-piacquadio-3757374

2022. szeptember 30.

Komoly érdeklődés mellett, maximális létszámmal indította el két különleges egyetemi szabadon választható kurzusát az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézete. Az „Egészséges gerinc: a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását elősegítő speciális tartáskorrekció” és a „Testmozgásfókuszú egészségnevelés kortárscsoportban I.” elnevezésű kurzusok célja, hogy a hallgatók a megszerzett ismereteikkel a saját és a Szegedi Tudományegyetem polgárainak egészségfejlesztéséhez is hozzájáruljanak.

iki4jo

2022. szeptember 26.

Ma van a Nyelvek Európai Napja. A Szegedi Tudományegyetem leginkább érintett szervezeti egysége, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet, az „IKI20” rendezvénysorozattal teszi emlékezetessé a 2022/2023. tanévet. Évente átlagosan 1500 órányi nyelvoktatást biztosítanak hallgatóknak és oktatóknak egyaránt. Az elmúlt két évtizedben több, mint tízezren tettek sikeres nyelvvizsgát az SZTE IKI-ben. A világnyelvek mellett időnként egészen egzotikus, ritka nyelveket is lehet tanulni az intézet munkatársaitól.

kb

2022. szeptember 20.

A 19 éves Kasnyik Bence Kecskemétről érkezett Szegedre, hogy itt folytassa tanulmányait és a röplabdázást. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán mérnökinformatikusnak tanuló sportoló a Szegedi Röplabda Sportegyesülettel szeretne feljutni a legmagasabb osztályba.

pexels-photo-1472887

2022. szeptember 15.

Az SZTE-n szeptember 20-án idén is a sportolás lesz a fókuszban. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján számos színes sportprogram várja az érdeklődőket a Füvészkertben. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a sportolás fontosságára a felsőoktatásban. A belépés a rendezvényre SZTE hallgatóknak és dolgozóknak díjtalan.

IMG_6030

2022. szeptember 06.

Megjelent a SZTEminárium Magazin legújabb 2021-2022/02 száma – a Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó, „Hallgatókról hallgatóknak” mottó alatt futó kiadvány már online és a Szegedi Tudományegyetem épületeiben is elérhető.

mrcsp

2022. szeptember 02.

Felsőfokú kínai nyelvvizsgát szerezni nem könnyű, de Kínában eltöltött hosszabb idő után lehetséges. Csóti Patrícia, az SZTE Gazdaságtudományi Kar nappali szakos hallgatója mindössze kétszer néhány napra jutott el ebbe a távoli országba, tehát ezt a kiemelkedő eredményt az itthoni nyelvtanulásnak köszönheti.

szedaknyito1

2022. szeptember 02.

Nehéz helyzetben lévő iskolásoknak segített a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata. A Magyar Református Szeretetszolgálat „Radírozzuk ki a különbségeket!” kampányában, tanszerekkel támogatták a rászoruló diákokat.

ref1

2022. augusztus 25.

A ReFilamer projektjének lényege egy olyan költséghatékony eszköz, amely a háztartásokban található műanyag hulladékból - elsősorban műanyag palackokból - állít elő 3D nyomtatáshoz használható filamentet, ezzel a bolti filament vásárlásához képest akár 90%-kal is csökkenhetnek a kiadások. Ez az ötlet kiválóan illeszkedik a ZÖLD SZTE vonulatba, mivel környezetbarát technológia. Az SZTE-ről indult projekt a hazai sikerek után már nemzetközi porondon is egyre több elismerésben részesült.

Nadas_Bence_EB3

2022. augusztus 24.

A kajak kettesek 500 méteres versenyszámában lett Európa-bajnok Nádas Bence, az SZTE Mérnöki Kar élelmiszermérnök szakos hallgatója, a müncheni multisport Európa-bajnokságon, Kopasz Bálinttal. Hamarosan itt a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs időszaka, amire eddig nagyon sikeres a sportoló felkészülése.

Gyimothy_Tibor_cover

2022. augusztus 18.

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Dr. Gyimóthy Tiborral, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékének alapítójával és egyetemi tanárával beszélgettünk.

The-Welcome-Camp-cover

2022. augusztus 12.

A felvételi eljárás végével beköszöntött a gólyatáborok időszaka. Idén a Szegedi Tudományegyetem szinte összes hallgatói önkormányzata megrendezi az egyetemi élet talán leggyakrabban emlegetett rendezvényét. Sőt, az EHÖK jóvoltából három év után az Összegyetemi Gólyatábor is visszatér. Az SZTE Állam- és Jogtudományi kar gólyatáboráról szervezőkkel és gólyával is beszélgettünk.

tkkny

2022. augusztus 12.

Több sportolási lehetőség a külföldi hallgatóknak, szorosabb együttműködés a régió sportegyesületeivel, aktívabb kommunikáció. Ezek a témák is szóba kerültek azon az egyeztetésen, amelyen Dr. habil. Fritz Péter, a Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Koncepciójának rektori és kancellári megbízottja, Dr. Tokodi Margaréta, az SZTE Sportközpont vezetője és a projekt kommunikációjába bevont hallgatók vettek részt.

ITM_Dijatado_220317_Csendes_Tibor

2022. augusztus 11.

Prof. dr. Csendes Tibor programtervező matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékének egyetemi tanárát, kiemelkedő optimalizálás elméleti kutatása és alkalmazásai területén elért, nemzetközileg is elismert eredményei, valamint közéleti tevékenysége elismeréseként, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesítették. A professzor urat elismerése kapcsán kérdeztük.

Szegedi Szabadtéri

2022. augusztus 10.

A Szegedi Szabadtéri minden évben foglalkoztat önkéntes segítőket, köztük az SZTE több hallgatóját. Zsámboki Dóra magyar-történelem tanár szakos hallgató idén már második éve dolgozik a szabadtérin. Élményeiről kérdeztük.

nbnyjo

2022. augusztus 08.

Világbajnok az SZTE hallgatója. Nádas Bence, az SZTE Mérnöki Kar hallgatója a férfi kajak párosok 500 méteres versenyszámában győzött a kanadai kajak-kenu világbajnokságon, Kopasz Bálinttal. Ez a versenyszám szerepel az olimpia műsorán is.

Biologus_tabor_cover

2022. augusztus 05.

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Biológiai és Kémiai Tudományok Osztálya és az SZTE Biológia Intézet szervezésében Biológus Tábort rendeztek az Intézetben. A középiskolás diákoknak meghirdetett háromnapos rendezvény iránt hatalmas volt az érdeklődés. Az idei évben először megrendezett tábort július 11-13. között tartották meg 20 középiskolás tanuló részvételével. A háromnapos rendezvény iránt hatalmas volt az érdeklődés, érkeztek diákok Győrből, Dunaújvárosból, Kőszegről és Budapestről is.

kep-04

2022. augusztus 05.

A Szegedi Tudományegyetemre 2022-ben felvételt nyert legidősebb hallgató 67 éves, a legfiatalabb 18, de 23 ikerpár is megkezdheti az új tanévet. Az intézmény összesen 6074 új hallgatót vett fel, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően idén több mint 8000 új diák kezdhet el tanulni az SZTE-n, köztük a Vass lányok is. A három lánytestvérrel a szegedi egyetemmel kapcsolatos tapasztalatikról, jövőbeli terveikről beszélgettünk.

kep-07

2022. augusztus 04.

Első helyezést ért el a „Kezdetben volt” című költeményével 2022-ben Biszak Borbála, az SZTE BTK pszichológia szakos hallgatója az Egyetemi Verspályázaton. A 100 éves SZTE Füvészkert tiszteletére meghirdetett pályázat fő témája a természethez való kapcsolódás volt - erről és az emberi természetről, továbbá az irodalom ehhez való viszonyáról beszélgettünk a győztessel.

Szentesi_EB_km

2022. augusztus 04.

Kéri Martin, az SZTE Gazdaságtudományi Kar gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója, tanulmányai mellett kommentátorként is komoly kihívásokkal néz szembe. Hangját hallhattuk az idei FINA Vizes Világbajnokságon és az asztaliteniszezők legrangosabb budapesti versenyén, a WTT Championson is.

judonyit

2022. július 28.

Idén Lengyelországban versenyeznek egymással az európai egyetemek sportolói az EUSA Játékokon. A Szegedi Tudományegyetemet több hallgató képviseli, akik az első érmeket már megszerezték.

20220707_101750

2022. július 18.

A világjárvány után újra utazhatnak a EUGLOH egyetemek (a Szegedi Tudományegyetem, a francia Paris-Saclay Egyetem, a portugál Portói Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, illetve a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem) hallgatói, hogy az öt egyetem közös programjain vegyenek részt. A nyár eleje különösen gazdag volt eseményekben, Párizs nyári egyetemmel és innovációs napokkal fogadta a résztvevőket, a Szegedi Tudományegyetem pedig két nyári egyetemet hirdetett meg július első felében.

csbny

2022. július 07.

A Berlinben megrendezett fix hajtású kerékpáros versenyen 44 kilométert kellett teljesíteni a mezőnynek. Csonka Barnabás, az SZTE gépészmérnök hallgatója, kategóriája átlagsebességét túlszárnyalva kiválóan szerepelt, annak ellenére, hogy az útvonal az utolsó pillanatokban megváltozott.

b1

2022. június 30.

Csonka Barnabás a kerékpárok iránti szeretetből jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karára. A jelenleg harmadéves Gépészmérnök BSc hallgató egyike annak a négy versenyzőnek, akik Magyarországot képviselhetik a fix hajtású, országúti kerékpárosok világbajnokságán Berlinben, július 3-án.

mefobnyit

2022. június 17.

A Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Bajnokság hatos döntőjében szerepelt a Szegedi Tudományegyetem női kézilabda csapata. Hocza Ágnes tanítványai egészen a fináléig megállíthatatlanok voltak, a torna gólkirálynője is egy SZTE-s játékos lett.

Hajnal_Tensiz-23_Nyito

2022. május 30.

Izgalmas fordulók után, a negyedik helyen zárta a tavaszi csapatbajnokságot az SZTE SPORTMÁNIA férfi tenisz csapata a másodosztályban. Hajnal István irányításával, ősszel az élvonalba jutásért léphetnek pályára a játékosok, akik között a Szegedi Tudományegyetem volt, jelenlegi és remélhetőleg jövendőbeli hallgatói is helyet kaptak.

b3

2022. május 26.

Bojtor Gellért nyerte az idei szabadfogású birkózó Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokságot (MEFOB), a 97 kilogrammos kategóriában. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar harmadéves, osztatlan testnevelés-angol szakos hallgatója a kötöttfogású szakágban is dobogóra állhatott, ott ezüstérmet nyert.

mefssztenyit

2022. május 23.

A hagyományoknak megfelelően átadták a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) éves rendes közgyűlésén, a szövetség által alapított díjakat. A Szegedi Tudományegyetem képviselői közül négyen vehettek át elismerést 2022. május 20-án, a Miskolci Egyetem díszaulájában.

10

2022. május 19.

A 17. Egyetemi Tavasz keretében megrendezett kortárs irodalmi körsétán kiderült, hogy Szeged irodalma nem ért véget a klasszikus korszakkal, napjainkban is mérvadó. A kortársak előszeretettel készítettek "rajzot" a város általuk kedvelt részleteiről. Az emléksétán az iskolák, szerkesztőségek, vendéglátóhelyek érintésével ismerhettük meg a versek és az írott emlékek keletkezéseit.

szteszednyit

2022. május 09.

Sorozatban másodszor jutott az elit bajnokságban a rájátszásba a Naturtex-SZTE-Szedák férfi kosárlabda csapata. Az SZTE-s hallgatókat is a soraiban tudó együttes ezzel egyértelműen jelezte: a legjobbak közé tartozik.

Nyitonak_JGYPK

2022. május 04.

Egy család vagyunk - Alkossunk JGYPK feliratot! Ezzel a jelmondattal várták ma, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karon a hallgatókat, oktatókat, dolgozókat. A Hattyas soron több, mint százan álltak össze az élőképre.

IMG_7989-2

2022. április 28.

A Szegedi Tudományegyetem hármas missziójának – oktatás, kutatás, gyógyítás – fontos alkotóelemei az egészség megőrzése és a sport. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában is évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy diákjaik ne csak szellemileg, de fizikailag is kiemelkedő formában legyenek. A 10. évfolyamos tanulók számára szervezett, kötelező sítábor, az országban is egyedülálló.

044A9390

2022. április 27.

Olimpiai érmesek, akrobatikus kosárlabda bemutató és repülőgép-szimulátor is várta a 30. Trapp Nap résztvevőit. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézete által szervezett rendezvényen a sporté, az egészségmegőrzésé és a jókedvé volt a főszerep. Az esemény megvalósítása, hagyományosan a végzős sport- és rekreációszervező hallgatók vizsgafeladata.

Tudos_hobbik__Dr._Hodur_Cecilia

2022. április 22.

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Prof. Dr. Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének egyetemi tanárával beszélgettünk.

cherpomnyit

2022. április 11.

A Szegedi Tudományegyetemnek van cheerleader és pompom csapata is. Mindkettő komoly sikereket ért el az elmúlt időszakban. Az SZTE Testkultúra Koncepciójának fontos eleme, a karokon átívelő, közösségi élmény megteremtése a sporteseményeken és versenyeken. A programba tökéletesen illeszkednek a SZOTE Cheerleaders és az SZTE-SZRSC PomPom Girls csapatok, amelyek erősítik az összetartozás érzését a hallgatók számára.