Bezár

SZTE Magazin

Csoportkep

Több mint egy évtizedes az SZTE együttműködése Kína egyik vezető jogi képzést folytató egyetemével

Több mint egy évtizedes az SZTE együttműködése Kína egyik vezető jogi képzést folytató egyetemével

2023. október 12.
4 perc

Elsőként Szegedre látogattak a pandémia utáni újranyitás óta a Shanghai University of Political Science and Law képviselői, ráadásul a legmagasabb szintű vezetéssel, ami jól mutatja, mennyire fontos partner a Kínában is elismert egyetem számára a Szegedi Tudományegyetem. A rektor által vezetett, magas rangú delegáció 2023. október 11-én érkezett az SZTE Állam- és Jogtudományi Karára, ahol a 2012 óta tartó szerződés további fejlesztésének lehetőségeiről egyeztetett a Szegedi Tudományegyetem munkatársaival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Shanghai University of Political Science and Law (SHUPL), a kínai egyetemek rangsorában a felső 8%-hoz tartozik oktatái színvonalát tekintve, valamint Kínában is egyedülállóan jelentős a nemzetközi jog tudományterületén végzett oktatói és kutatói tevékenysége. A delegáció, amelyet a kínai egyetem rektora vezetett, megerősítette és új távlatokba helyezte a Szegedi Tudományegyetemmel 2012 óta fennálló szerződést, amely a közös képzésekre, oktatói és hallgatói csereprogramokra vonatkozóan hozhat sikereket.

zp

Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte elsőként a delegáció tagjait.

– Régi, 11 éves barátság köt össze bennünket, amit a Covid-19 világjárvány sem tudott megingatni. A Szegedi Tudományegyetem mindig is kiemelt partnerként kezelte a kínai egyetemeket. Különösképpen igaz ez a jogi karra, ahol több oktató is ápolja a kínai kapcsolatokat – mondta el a rektorhelyettes.

 006_2132

A kínai egyetem képviselői és az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar vezetői és szakértői az ÁJTK kari tanácstermében üléseztek, ahol mindkét fél összefoglalta az elmúlt 11 év tanulságait, sikereit, valamint legjelentősebb, saját fejlesztéseit is. Az SZTE ÁJTK dékánja beszédében megköszönte az elmúlt 11 évet és annak lehetőségét, hogy a jogi kar a Gateway programban alapozhatott a sanghaji egyetemmel való együttműködésre.

gm

– Örömmel tölt el bennünket, hogy a SHUPL hallgatóit a Gateway program keretében a COVID időszakban is meg tudtuk szólítani olyan tudástartalommal, mellyel eredményesen gazdagodtak. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar felújított főépülete megfelelő kubaturális és informatikai támogatást biztosít a kar oktatási és tudományos stratégiája, a nemzetközi kutatási, oktatási projektek megvalósításához, a digitális tudásáramlás biztosításához. Oktatóink és kutatóink által folytatott kutatási irányok kellőképp kapcsolódási pontot tudnak biztosítani a két intézmény közötti jövőbeni oktatási és kutatási együttműködéseknek, csereprogramoknak. Bízunk abban, hogy az eddigi kiváló együttműködésünk további gyümölcsöző fejlesztésekkel tud gazdagodni – hangsúlyozta Prof. Dr. Görög Márta.

 007_2134

 

A SHUPL delegációt LIU Xiaohong – rektor, ZHANG Yan , ZHANG Shaoying, WEI Zhixun és ZHANG Zhengyi alkották. Vagyis a kínai egyetem legmagasabb szintű vezetője mellett, a legjelentősebb jogi kar (a hat jogi kar közül) dékánja és az operatív munkában érintett szakértők is aktívan kivették részüket az egyeztetésekből.

– Az, hogy az ismert nehézségek ellenére is meg tudtuk őrizni a gyümölcsöző kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetemmel, valamint az, hogy a pandémia utáni első külföldi utunk Szegedre vezetett, jól jelzi, hogy mennyire fontos partner számunkra a szegedi egyetem. A járvány vége óta már 119 hallgatót tudtunk delegálni az SZTE-re, akik tapasztalataink szerint szívesen jönnek ide. Mi is nagy örömmel várjuk a szegedi hallgatókat és oktatókat akár rövidebb, intenzívebb, akár hosszabb tanulmányutak, képzések kapcsán. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi megítélése is kiváló, ezért büszkék vagyunk az együttműködésre, és igyekszünk méltó partnereivé válni a közös munka során, és szeretnénk az együttműködést a jövőben még szorosabbra fonni – mondta el LIU Xiaohong, a Shanghai University of Political Science and Law rektora.

005_2125

 

Az 1984-ben alapított SHUPL is tagja a Kínában működő kilenc, jogi képzéseket folytató egyetem szövetségének, de gazdasági, bölcsészképzéssel is foglalkoznak a 11 ezer hallgatóval működő egyetemen. A SHUPL különlegessége azonban az, hogy az igazságügyi minisztériummal és az oktatási minisztériummal együttműködve több olyan nemzetközi jogi szakképzést valósítottak meg, amelyekkel kiváló szakembereket képeztek.

009_2138

A felek arról is tárgyaltak, hogy az elmúlt bő egy évtized tapasztalataira alapozva, egymást erősítve hogyan lehet új irányokat adni az együttműködésnek.

 

Lévai Ferenc

Nyitókép: 2023. október 11-én, az SZTE ÁJTK-n fogadta a Shanghai University of Political Science and Law képviselőit az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, az ÁJTK dékánja és a kínai együttműködésben érintett szervezetek munkatársai Fotó: SZTE ÁJTK/Gábor Richárd, További képek: Zentai Péter

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek