Bezár

SZTE Magazin

badmnnyit

TOP 8-ban végeztek egyéniben és párosban az SZTE hallgatói a tollaslabda Európa-bajnokságon

TOP 8-ban végeztek egyéniben és párosban az SZTE hallgatói a tollaslabda Európa-bajnokságon

2023. július 31.
4 perc

Pápai Bálint egyéniben, valamint testvérével Balázzsal párosban is a negyeddöntőbe jutott a miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságán. A hétnapos megmérettetésen hat kategóriában hirdettek eredményt, többszáz mérkőzést vívtak a csapatok. Az SZTE-t a két TTIK-s Pápai fivér mellett Bozsó Janka, az ÁJTK és Bordás Gyöngyvér, a JGYPK hallgatói képviselte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tollaslabda ütős sportág, melyet egymással szemben álló két játékos (egyéni), vagy két-két játékos (páros) játszik. Az ellenfelek egy téglalap alakú pálya két felén foglalják el helyüket, amelyeket háló választ egymástól. Angol neve badminton. A játékban használt labdának különleges aerodinamikai tulajdonságai vannak: például tollazása miatt más labdákhoz viszonyítva sokkal hamarabb veszít sebességéből. Mivel repülését erősen befolyásolja a szél, a versenyeket mindig teremben rendezik. Létezik hobbiváltozata is, amelyet szabadtéren is játszhatnak, kertekben, strandokon. A tollaslabda az 1992. évi nyári olimpiai játékok óta hivatalosan is olimpiai sportág, jelenleg öt versenyszámmal: férfi és női egyes, férfi és női páros és a vegyes páros.

Magyarországon is erősödik a testkultúra szerepe az egyetemeken. Ennek egyik jele, hogy az alapítványi fenntartású egyetemek indikátorai között is szerepel a sport és egészségmegőrzés támogatása, fejlesztése, valamint az is, hogy 2024-ben Miskolc és Debrecen ad otthont az európai egyetemisták Európa-bajnokságának több sportágban is. Ennek egyik „főpróbája” volt az egyetemi Tollaslabda Európa-bajnokság is, amelyen 4 fős csapattal vett részt az SZTE, július 12. és 19. között, hat versenyszámban. Az SZTE-t a két TTIK-s Pápai Bálint és Pápai Balázs mellett Bordás Gyöngyvér, aki az SZTE JGYPK Rajz tanszékén tanul képi ábrázolást, és az ÁJTK nemzetközi tanulmányok szakán az alapszakot idén teljesítő, Bozsó Janka képviselte. Mind a négyen szerephez jutottak a csapatversenyek során, ahol nem csak magukért, hanem az egész SZTE-ért küzdöttek és szépen helytálltak a népes és erős mezőnyben.

szte_badminton_team

Óriási bravúrt hajtott végre a Szegeditudományegyetem Természettudományi és Informatikai karán, matematikusnak tanuló Pápai Bálint és testvére, Pápai Balázs. Az SZTE hallgatói a miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságán a tollaslabda versenyszámban egyéniben és párosban bejutottak a legjobb nyolc közé egy kifejezetten erős mezőnyben, mégpedig egy nagyon szoros program második felében.

Az első és egyben leghosszabb számban, a csapatversenyben Pápai Bálint játszotta a férfi egyéni mérkőzéseket, majd testvérével a férfi párosokat. A vegyespárosban Pápai Balázs lépett pályára Bozsó Jankával, majd a női egyénit Bordás Gyöngyvér, illetve párosban Bozsó Janka és Bordás Gyöngyvér álltak ki. Mivel a szoros versenyprogramban az első napokon ez akár két csapatmeccset – vagyis egyénenként akár 4 mérkőzést is– jelentett, fontos volt, hogy ki hol tudja pihentetni a legjobbjait. Az SZTE esetében nem volt lehetőség a taktikai változtatásokra, ezért az első napokon négy mérkőzést játszott.

szte_badminton_team2

Összesen 6 versenyszámban, többszáz mérkőzést játszottak a hallgatók: a csapatversenyszám után következett 5 egyéni szám: férfi egyéni, női egyéni, férfi páros, női páros és vegyes páros.


Az elit egyetemeken egyre erősebb a sport támogatása, sportösztöndíjakkal, infrastrukturális fejlesztésekkel, kiváló edzők és oktatók szerződtetésével csábítják a külföldi diákokat Oxfordtól Pekingik. Ennek köszönhetően a tollaslabdázók egyetemi Európa-bajnokságán is volt a szegediek ellenfelei között ázsiai, amerikai és jamaikai is. Utóbbi a férfi egyéni versenyszám első számú esélyese volt, akivel a legjobb nyolc között találkozott a szegedi születésű és szegedi egyetemi színekben induló Pápai Bálint. A DVTK Arénában a tollaslabdázók kora délelőtt kezdték meg a két nyert játszmáig tartó nyolcaddöntőket. Mind az öt kategóriában volt magyar érdekeltség, de sajnos a délutáni elődöntőkbe egyik egységünk sem jutott be, melyhez az is hozzá tartozik, hogy bizony rendkívül nehéz sorolásuk volt, többnyire a csapatdöntő játékosaival (Nottingham Egyetem, Warwick Egyetem) kellett csatázniuk.

Férfi egyéniben Pápai Bálintra (Szegedi Tudományegyetem) a brit Samuel Ricketts (Warwick Egyetem) várt, aki az első szettet viszonylag könnyedén húzta be (11-21). A második játékrészben, 6-2-es, majd 10-7-es magyar vezetésénél felcsillant némi remény a szettek egalizálására, de a hajrában ez szertefoszlott (16-21).

 

– Szerencsésebb sorsolással elérhető lett volna egy érem is, hiszen a csapatversenyek során sikerült legyőzni azt az ukránt, aki végül döntőzött és ezüstérmet szerzett egyéniben. A nyolc között találkoztam az első számú kiemelt, angol egyetemet képviselő jamaikai hallgatóval. Párosban szintén angol egyetemet képviselő ázsiai sportolóval találkoztunk és egyelőre még a keletiek magasan felülmúlják az európaiakat. A nyugat-európai elit egyetemek szinte válogathatnak a jelentkezők között és olyan perspektívát kínálnak nekik, ami miatt minden tekintetben megéri nekik egyetemi szinten sportolni. Ettől függetlenül úgy gondolom, büszkék lehetünk, felfigyeltek az SZTE-re a legerősebb, sportban is kiemelkedő egyetemek képviselői is – mondta el Pápai Bálint, az SZTE TTIK matematika szakos hallgatója.

badm1

A hallgatók felkészülését és az Európa-bajnoki szereplésüket az SZTE a Sportközponton keresztül támogatta.

Lévai Ferenc

Fotó: MEFS, Pápai Bálint

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek