Bezár

SZTE Magazin

costume_collage_1

Az SZTE különleges programokkal készül a Múzeumok Éjszakájára

Az SZTE különleges programokkal készül a Múzeumok Éjszakájára

2023. június 23.
4 perc

Kínai népviseleti bemutató, költészet és dalok várják az SZTE Konfuciusz Intézet jóvoltából azokat, akik június 24-én a Móra Ferenc Múzeumhoz kötődő eseményeken vesznek részt a Múzeumok Éjszakája programsorozaton. A Szent-Györgyi Albert Agorában pedig Neumann János munkásságát és izgalmas életét ismerhetik meg az érdeklődők, az SZTE oktatóinak és hallgatóinak, érdekes előadásainak segítségével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

KÍNAI KÜLÖNLEGESSÉGEK

Az SZTE Konfuciusz Intézet idén látványos és több érzékszervre is komoly hatást gyakroló módon vesz részt a Múzeumok Éjszakája programban. A részletekről Wang Ruit, az intézet kínai igazgatóját kérdeztük.

– Két műsort mutatunk be: a SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskolából a kínait második nyelvként tanuló gyerekek kínai mondókákat énekelnek, illetve elmondják a Tang-dinasztia híres költőjének, Li Bainak a versét is. A Konfuciusz Intézet tanárai és két középiskolás és főiskolai diákjuk kínai ruhabemutatót tart, 2000 évet ível át ez az időutazás. Úgy éreztük, hogy ez egy jó kis kiegészítés lehet a múzeumban jelenleg is zajló kínai témájú kiállításokhoz.

–Mikor és hol találkozhatnak az SZTE Konfuciusz Intézet munkatársaival és oktatóival a Múzeumok Éjszakája program iránt érdeklődők?

–Az előadásokat a Móra Ferenc Múzeum előtti emelt színpadon mutatjuk be június 24-én, szombaton. A gyermekdalok a tervek szerint 19:00-kor, a jelmezes bemutató pedig 21:50-kor kezdődik. A menetrend azonban változhat. Mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjön minél korábban és élje át velünk ezt az élményt!

– Milyen különleges ruhákat mutatnak be a kollégák?

– 11 hagyományos kínai ruhakészletet mutatunk be rövid idő alatt, a Han-, Song-, Ming-dinasztiákból. a másik különlegesség a híres női csipaong vagy chőngszám, ami a hosszú ujjú, mandzsuk által viselt, földig érő, gallér nélküli köpenyből eredeztethető, mely a mandzsu uralom idején egész Kínában megszokott viseletté vált. Az évszázadok alatt, a nyugati stílusokhoz idomulva a ruha hossza és ujjának hossza is rövidült, eredetileg a női alakot elrejtő jellege visszaszorult és idomulni kezdett a test körvonalához.

– Milyen dalokat hallhat a közönség?

–A gyermekdalokhoz három mondókát választottunk, amelyek a Hold témájához kapcsolódnak. A Hold mindig is előkelő helyen szerepelt a kínai irodalomban és művészeti alkotásokban, hordozva a világ vándorainak honvágyát. Június 22-én lesz a 2023-as Kínai Sárkányhajó Fesztivál, amely a négy legnagyobb hagyományos kínai fesztivál egyike. Reméljük, hogy a dalok megnyugvást hoznak a hazavágyó szíveknek, és közönségünknek egyaránt.

Kossuth_lajos_chidren_practicing_for_MN_002

– Milyen további programokkal készülnek a nyárra?

–A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete 2012 óta a szegedi közösség tagjaként büszkén és örömmel kínálja a kínai kultúra egy darabját a Múzeumok Éjszakáján és azon túl is. 2023. július 8-án, szombaton, szintén a Móra Ferenc Múzeumban, tovább árnyaljuk a képet a kínai ruházat kultúrtörténetéről, akkor lesz lehetőség arra is, hogy a közönség tagjai felpróbáljanak pár ruhát és készítsenek egy képet az egyik jelmezünkben.

 

NEUMANN JÁNOS ISMRETLEN ARCA

A Neumann Társaság – Informatika Történeti Kiállítást a Szent-Györgyi Agorában láthatja a közönség. A Múzeumok Éjszakája alkalmából a tárlat szintén kinyit, speciális tárlatvezetéssel sőt izgalmas előadásokkal színesíti az önmagában is lenyűgöző kiállítást.

jvn1204zet

Időpont: 2023. június 24. szombat 15 órától 23 óráig

A cél a N120 és az ITK10 jegyében: Neumann János munkásságának és életének bemutatása a jubiláló 10 éves Informatika Történeti Kiállítás eseményeinek, történetének ismertetése keretében.

A cél a N120 és az ITK10 jegyében: Neumann János munkásságának és életének bemutatása a jubiláló 10 éves Informatika Történeti Kiállítás eseményeinek, történetének ismertetése keretében.

PROGRAM

ITK tárlatvezetés: a bemutatók, előadások előtt és után is: kiemelkedően: Ördöglakatok csodálatos világa, Telefónia 1890-1980, Korabeli számítógépek és a játékteremben készségfejlesztő applikációk, videojátékok a gyakorlatban.

Kiemelt szakmai program

Témák 17 órától 19 óráig:

Bevezető-moderátor: Szalay Imre, NJSZT ügyvezető igazgató

1. A matematikus és a globális történelem (Vágfalvi Zoltán Csaba, SZTE Jelenkortörténeti és Összehasonlító Doktori Program hallgatója, gimn. tanár)

Kísérletet tehetünk arra, hogy meghatározzuk, milyen történetíró lett volna Neumann, ha nem a matematika tudományát választja. Szinte bizonyos, hogy nem simul bele kora megszokott irányzataiba, hanem új utakat keres, maradandót alkot.

2. Neumann és a játékelmélet (Tóth I. János, SZTE, BTK, Filozófia Tanszék)

Az előadás bemutatja a játékelmélet előzményeit, Neumann János meghatározó szerepét az elmélet kialakulásában és későbbi fejlődésében, s a játékelmélet használatát társadalmi problémák elemzésére.

 

További részletek itt.

SZTEinfo/Lévai Ferenc
Fotó: SZTE Konfuciusz Intézet
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek