Bezár

SZTE Magazin

sipos-jozsef-szegedi-tudomanyegyetem-unnepi-kinevezese-08

SZTE – 100 inspiráló alumni portré: „Az egészség azzal kezdődik, hogy tudjuk, mit eszünk meg…”

SZTE – 100 inspiráló alumni portré: „Az egészség azzal kezdődik, hogy tudjuk, mit eszünk meg…”

2023. január 03.
3 perc

„Fontos számomra, hogy egészséges, adalék- és vegyszermaradék-mentes élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára” – hangsúlyozza Sipos József címzetes egyetemi docens, növényorvos, agrármérnök, méhészmester, a „Sipos Gazda” brand tulajdonosa, a Sumi Agro Hungary Kft. területi szaktanácsadási vezetője.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Már a szülői gondoskodással magamba szippantottam az engem körülvevő környezet iránti szeretetet. Dédszüleim az 1870-es években alapozták meg ezt azzal, hogy építettek Földeák határában egy tanyát, amelyet a történelem viharaiban nagyapám hivatástudata, termőföld iránti szeretete óvott meg, így ma is eredeti állapotában pompázik. A természet közelsége magával ragadott, ez ösztönzött arra, hogy életemet a hivatásomnak szenteljem, hogy segítsem a környék gazdálkodóit. Fontos számomra, hogy egészséges, adalékmentes, vegyszermaradék-mentes élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára. Mindig a szívemben tartom nagyapám, Szántó János szavait: „Drága unokám, légy alázatos az ember és a termőföld iránt, a Jóistentől kapott talentumaidat használd a jó cél és a fejlődés érdekében!”

MGK_Sipos_Jozsef_portre_2_-_szakmai_siker

Sipos József a Földeák határában, a szülei által felépített családi gazdaság működtetésében napjainkban is részt vesz.

– Szerettem, és a mai napig szeretem az iskolámat. Gyakorlatorientált képzés, felkészült kollégák, aktuális szakmai tananyagok jellemzik az SZTE MGK belső világát. Az emberi értékek, a hallgatók megbecsülése fontos szerepet tölt be a tanár-diák kapcsolatokban – fogalmazott a címzetes egyetemi docens.

A növényorvosként, agrármérnökként, méhészmesterként külföldi és hazai tapasztalatokkal rendelkező szakember több magyarországi egyetemen és főiskolán óraadó, valamint számos gazdát irányít. Fontosnak tartja a szakképzést, az ismeretek átadását a jövő generációinak.

„Kisfiam, ha szeretetet vetsz, szeretetet aratsz! – mondta édesapám, Sipos József. Hitvallását jómagam is mindig szem előtt tartom – hangsúlyozta az egyetemi oktató. – Nagy hangsúlyt fektetek a pedagógiai ismeretekre, az emberközpontú oktatásra. Fontos számomra, hogy tanítványaim kezét ne engedjem el, napi kapcsolatban vagyok a méhészekkel, volt hallgatóimmal.

Sipos József méhészeti kísérletekben vett részt, többek között Törökországban járt farmgyakorlaton. Szakmai előadásokat is tart külföldön, itthon pedig méhészeti képzéseket irányít oktatóként. Eddig tizenegy tanfolyamot vezetett, ahol friss elméleti és szakmai ismereteket adott át.

– Szeretett családom és Bálint gazda – a 2020-ban elhunyt, népszerű kertész- és mezőgazdasági mérnök, médiaszemélyiség – biztatására elindult a mára országosan ismert „Sipos Gazda” küldetésem. Hivatásomnak tekintem, hogy segítsem az embereket, hogy friss, ellenőrzött, vegyszermaradék-mentes, egészséges élelmiszerek és alapanyagok kerüljenek az asztalukra. Elmondom az embereknek, hogy miképp védekezhetnek a károsítók ellen, a szakszerű kémiai eljárások mellett más, az egészségre kevésbé ártalmas módszerekkel. Óvodákban, iskolákban is tartok gyakorlatorientált előadásokat, a természettudatosság és -szeretet jegyében. Gyakorlati ismereteimet felhasználva azon dolgozom, hogy a vetéstől a betakarításig olyan termékek kerüljenek az asztalokra – beleértve a zöldségeket, a gyümölcsöket és a gabonát is –, amelyek a gyermekek egészségére is válnak – ismertette elveit a Sipos Gazda weboldal és brand tulajdonosa.

MGK_Sipos_Jozsef_portre_1_-_szakmai_siker

 „Sipos Gazda” névjegye

Sipos József a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára 1997 és 2000 között járt, 2000-ben növénytermesztési és kertészeti szakon szerzett agrármérnök végzettséget. 1992-ben méhészeti szakvizsgát tett kiváló eredménnyel, 29 éve méhészkedik. 2002-ben családi gazdaságukban új, környezettudatos technológiát vezetett be. 2004-ben növényorvosi diplomát kapott. 2010-ben súlyos betegségből felgyógyulva határozta el, hogy segíti embertársait a tudatos táplálkozásban és az egészséges életmódban. 2018-ban ennek szellemében indult el a ma már országosan ismert siposgazda.hu weboldal. 2020-ban Az Év Agrárembere országos szakmai versenyen két díjat is elnyert: növényvédelmi kategóriában szerezte meg az elsőséget, és a közönségdíjat is ő kapta meg. 2021-ben az SZTE Mezőgazdasági Kartól kapott címzetes egyetemi docensi kinevezést. Sipos József az SZTE MGK oktatója, és a Sumi Agro Hungary Kft. területi szaktanácsadási vezetője.

 Paplukács-Géczi Emese

Fotó: S. J.

További információk:

SZEM lapcsalád, ANNO – Ők is ide jártak, Alma Mater Magazin centenáriumi különszám: 100 inspiráló alumni portré elérhető itt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek