SZTE magazin

cover_1

A klíma változik - Te változtatsz?

Tudjuk-e, hogy egy átlag magyar dupla annyi energiát használ el, mint egy átlag indiai? Mit jelent az, hogy exportáljuk a kibocsájtásainkat? Mit tehetünk egyéni és kollektív szinten, hogy csökkentsük a klímakatasztrófát? Miért fontos, hogy ne engedjük 1,5 Celsius-foknál tovább a felmelegedést?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Alma Mater idén első alkalommal, online közvetítéssel tartotta meg az Alumni Uni – Tudásműhely rendezvényét, melyet mától a YouTube-on is el lehet érni. A klímaváltozásról, annak következményeiről és a lehetséges megoldásokról tartott előadást Dr. Gál Tamás egyetemi docens, és Csernus Dóra környezetvédelmi tanácsadó. Ezt követően Antal Évával, avagy a Vászonzsákoslány néven ismerté vált YouTube csatorna kezelőjével beszélgettek.


Dr. Gál Tamás városklímáról tartott előadásában megtudhattuk, hogy a klímaváltozás milyen, már ma is tapasztalható hatással van városainkra, és mindez milyen irányba fog változni a következő évek során. A társadalmi fejlődés lehetősége körülbelül tízezer évvel ezelőtt kezdődött, amikor az éghajlatban úgynevezett egyensúlyi állapot állt be. Ebből az állapotból az 1900-as évek második felétől fokozatosan kerül ki az éghajlatunk, és pár tíz év múlva véglegesen el is fog tűnni. Ez pedig jelentős változásokat fog eredményezni a mindennapi életünket tekintve. A két leginkább megfigyelhető és súlyos következményekkel járó jelenség a sarkvidéket borító rekordalacsony jégtakaró és a trópusi ciklonok erősödése. De mindez mit is fog okozni a mérsékelt övezetben? Egyre gyakoribbak és egyre hosszan tartóbbak lesznek az extrém hideg és extrém meleg hullámzások. Ennek hatását már ma is érzékelhetjük, elég, ha csak a zöldség-gyümölcs árakat megfigyeljük. A villámárvizek pedig a jövőben majdhogynem megszokottá válnak. Az előadásban Dr. Gál Tamás rámutat azokra a kulcsfontosságú aktusokra is, amelyeket mindenképpen meg kell tennünk a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.


Csernus Dóra előadásában az egyéni, a kollektív és a nemzetközi felelősségvállalás kérdését tette előtérbe. Kinek a hibája, kinek a felelőssége és kinek kell változtatni? A kérdés sokkal összetettebb, mint gondolnánk. A legnagyobb problémát az üvegházhatású gázok kibocsátása jelenti. Azonban ez nem pusztán konkrét cégekhez, személyekhez vagy országokhoz köthető, ugyanis mi mindannyian hasznot húzunk a rendszerből. Mi tartjuk fent a szokásainkkal, és ezeket a szokásokat ugyan nehéz, de nem lehetetlen megváltoztatni. A felelősség mindenkié, nem csak a fejlődő országoké, és ezért mindenkinek tennie kell egy kicsit a változás érdekében. Amikor azt gondolnánk, hogy az, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, vagy nem égetjük feleslegesen a villanyt, nem számít, jusson eszünkbe a mondat: „Egyedül kevés vagyok ahhoz, hogy változtassak” – mondta 7,5 milliárdember.


Az előadás megtekinthető a YouTube-on.


Az Alumni Uni – Tudásműhely következő előadását október 20-án, 17:00 órakor tartják. Az SZTE Alma Mater Facebook oldalán közvetített rendezvény két vendége Dr. Beck Zoltán, a 30y együttes énekese és dalszerzője, író és Sárközi Richárd, országos slam poetry bajnok, egyetemünk volt hallgatója lesznek. Moderátorként Prof. Dr. Szilágyi Zsófia irodalomtörténészt, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszékének tanszékvezetőjét köszönthetjük.


Lépj be az SZTE Alma Mater Alumni Uni csoportjába, hogy értesülj minden fontos információról az előadásokkal kapcsolatosan.

SZTEinfo: Császár Dorina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01