Bezár

SZTE Magazin

paradigma

Alumni Mentorok Klubja, ahol mindenki jobb mentor, mint Pató Pál

Alumni Mentorok Klubja, ahol mindenki jobb mentor, mint Pató Pál

2022. november 07.
2 perc

Az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogramja keretében a volt SZTE-sek 2014 óta segítik a jelenlegi hallgatókat tapasztalatukkal, kapcsolataikkal, tudásukkal. Az évek során 650 mentorálási együttműködés sikeresen, eredményesen zárult, de még ezekben a helyzetekben is számos kihívással szembesülnek mentoraink.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Minden mentorálási folyamat egyedi. Ami az egyikben működik, az egy másik folyamat vagy személy esetén lehet, hogy kevésbé, és az is előfordulhat, hogy akár egyáltalán nem hat. Képzeljük csak el, milyen nehéz például akkor támogatni valakit, ha a segítséget kérő fél sem tudja, hogy pontosan mit és hogyan kérdezzen, milyen területen kér segítséget. Milyen nehéz egy együttműködési folyamatot felépíteni, lépésről lépésre meghatározni a célhoz vezető utat, ha nem tudjuk pontosan, mi a cél.

alumnimentorklub

A hallgatók pedig, ritka kivételtől eltekintve, nem képesek körülhatárolni a pontos célt, hiszen legtöbbször nem rendelkeznek elegendő ismerettel, tapasztalattal az adott szakma lehetőségeiről. A „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre adott egyszavas válasz ilyenkor már kevés. Ismerni kell az adott szakma részfeladatait, saját érdeklődésünket, erősségeinket, akár korlátainkat. Kihívásokat rejtenek a generációk közötti különbözőségek is, akár a lehetőségek, akár az elvárások, de akár a kommunikáció szintjein is.

Azok az alumni mentorok, akik szemeszterről szemeszterre velünk vannak, ismerik mindezeket a kihívásokat. Kitartó és lelkiismeretes hozzáállásuk garantálja az alumni mentorprogram sikerességét és eredményességét. Ugyanakkor a program „nagykorúvá” válásával megfogalmazódott az igény: legyen egy olyan fórum, ahol a mentorok tapasztalatot cserélhetnek, ami egyfajta szupervíziós lehetőség, ahol lehetővé válik a szakmai kapcsolatok erősödésének biztosítása, egymás segítése és támogatása. Egy új szellemű közösség, ami inspirál, felemel és ahová jó tartozni.

Így alakult meg az Alumni Mentorok Klubja. Az októberi találkozó témája a motiváció volt. Seres Erika, HR szakértő, executive coach és tréner moderálásával a résztvevők az alapvető mentorálási értékek lefektetése mellett a mentorokat érintő kihívásokról, témákról beszélgettek, ami felvázolta az elkövetkező találkozók fókuszait is. A csatlakozók számára szemeszterenként 2 alkalommal terveznek találkozót a szervezők, de máris felmerült az igény a szám növelésére, hogy minél több lehetőség nyíljon a közös gondolkodásra. Erika olyan gyakorlati megközelítéseket és használható módszereket mutatott, amelyek alkalmazásával máris közelebb kerülhettek a résztvevők a tudatosabb és ezáltal eredményesebb mentorálási folyamathoz.

A következő találkozó időpontja december 2. 14.00, fókuszunkban pedig várhatóan az idő lesz, témánk: Az idő szerepe a mentorálási folyamatokban – Csak az idő az, ami magától telik, a többi rajtunk múlik.

Több információ és csatlakozás: https://uniszegedalumni.com/groups/88

Az Alumni Mentorok Klubjához csatlakozhat minden olyan alumni mentor, aki szeretne aktív tagja lenni a közösségnek, és rendelkezik legalább egy sikeresen lezárt mentorálási együttműködéssel.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek