SZTE magazin

cover

Inspiráló ebben a világban dolgozni – interjú Ferenczy Imrével, a GriffSoft vezérigazgatójával

Tizenötödik alkalommal adták át az SZTE Alma Mater presztízsdíjat, melynek idei nyertese, a GriffSoft Informatikai Zrt. számos, az egyetemmel közösen végzett kutatás-fejlesztési projektben, duális képzésben, illetve gyakornoki programban várja a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A díjátadással, együttműködéssel, szakmai gyakorlatokkal kapcsolatban Ferenczy Imrét, a GriffSoft Informatikai Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Milyen előnyei származhatnak egy egyetemmel együttműködő cégnek és az egyetemnek? Nevezhetjük ezt egy win-win szituációnak?


- Feltétlenül annak tekintjük, igen. A GriffSoftot az egyetemen végzett fiatalok alapították anno, immár 30 éve, tehát ez az együttműködés tényleg nagyon régre nyúlik vissza. Szerencsére a mai napig tart és nagyon jó, és a továbbiakban is arra törekszünk, hogy ez így maradjon. A GriffSoft szoftverfejlesztő cégként rendkívül erőteljesen támaszkodik a jövő generációjára, ezért is nagyon jó, hogy napi szinten kapcsolatban vagyunk az egyetemmel. Cégünk számára egyértelmű, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés nagyon gyümölcsöző, win-win szituációt teremt a vállalat és az SZTE életében. Az egyetem számára talán az lehet a legnagyobb előny, hogy a hallgatók megtapasztalhatják az iskolában tanultakat a gyakorlatban is, kipróbálhatják magukat céges környezetben. Igyekszünk a mai trendeknek megfelelően újabb és újabb technológiákat alkalmazni, a legkorszerűbb webes fejlesztések is megtalálhatóak nálunk.


- Mit gondol, mekkora előnnyel indul az a hallgató, aki duális képzésben vesz részt, vagy szakmai gyakorlatot szerez akár a GriffSoftnál, akár más cégnél?


- A legfontosabb a gyakorlati tapasztalatok megjelenése. Ha visszagondolok arra az időszakra, amikor kijöttünk az iskolából, nem igazán tudtuk, hogy lesz, mint lesz – akkor jöttek az öreg szakik, akik elkezdtek bevezetni minket a munka világába. Most, az ilyen együttműködéseknek köszönhetően ez a bevezetés megtörténik az egyetemi évek alatt, a hallgatók találkoznak idősebb kollégákkal és megtanulják azokat a módszereket, amik a mindennapi munkájukban segítik őket. Ez az elhelyezkedésben is óriási előnyt jelent.


- A szakmai ismeretek mellett milyen egyéb tulajdonságok vagy tényezők játszhatnak abban szerepet, hogy egy hallgató sikereket érjen el egy cégnél?


- Nagyon fontos az együttműködésre való képesség. A szakmai tudás nélkülözhetetlen, de éppen annyira szükséges is, hogy valaki tudjon csapatban dolgozni, hiszen eredményeket csak együtt, csapatként érhetünk el. Ahhoz, hogy valaki vezető lehessen, kell tudnia együttműködni, segíteni a többieket, alkalmazkodni – tudni kell azt, hogy én egyedül hiába szárnyalok, ha csapatként elakadtunk, nincs előrehaladás.


- Ön 13 éve dolgozik a GriffSoftnál, ebből 3 éve vezérigazgató. Biztosan nagyon sok hallgatót látott már gyakornokoskodni - milyen a benyomása az SZTE informatikus és közgazdász hallgatóiról, akár a képzettségüket, szakmai tudásukat, akár az együttműködésre való képességüket tekintve?


- Nem véletlen, hogy az együttműködés a cég és az SZTE között régre nyúlik vissza, az egyetem nagyon jó, ezt számos nemzetközi felmérés is bizonyítja. A kollégák, akik hozzánk jönnek dolgozni, nagyon felkészültek, jó alapokkal rendelkeznek, amikre tudunk építeni. Úgy gondolom, hogy nem „kész” szakembereket veszünk fel, hanem végzett fiatalokat, és a különböző projektekkel, oktatással bevezetjük őket az életbe, tanítjuk őket. A képzés nálunk is folytatódik.


- Mit szeret a legjobban a munkájában?


- Ezt a világot szeretem nagyon, a gondolkodásmódját. Mind a vevők, mind az eladók magas végzettségű emberek, átlagosan az egy főre jutó diplomák száma megközelíti a kettőt. Szóval ez egy nagyon intelligens világ, amiben az emberek gondolkodnak, mindenkinek vannak elképzelései. A vevőközeg is maximálisan felkészült, magas szintű eszmecsere zajlik a projektekben, ami egyszerűen egy jó élmény. Ebben a világban dolgozni inspiráló, sok kreativitást kér és ad, az ember érez egyfajta kiteljesedést. Szóval nagyon szeretem ezt a közeget és nagy örömmel dolgozom itt, tisztelem mind az eladói, mind a vevői oldalt.


- Melyek azok az irányelvek, amelyek mentén haladva szeretnék a jövőben is működtetni a céget? Milyen víziói, elképzelései vannak a GriffSoftnak?


- Mindenképpen az informatika és a gazdálkodási rendszerek területén szeretnénk mozogni továbbra is, de kitekintünk más területekre is. Sok EU-s pályázaton veszünk részt, együttműködésben az egyetemmel, így tudományos munkák is megjelennek a cég életében. Továbbra is várjuk a leendő kollégáinkat az egyetemről, a duális képzésben már nem csak az Természettudományi és Informatikai Karról, hanem a Gazdaságtudományi Karról is fogadunk hallgatókat. Törekszünk egy stratégiai együttműködési megállapodás létrehozására is, hiszen nem csupán az egyetemisták jönnek hozzánk, együtt is dolgozunk az SZTE-vel különböző projekteken, konkrét üzleti megoldások megvalósításán. A jövőben is az a célunk, hogy az egyetemmel az eddigiek során kiépített sokoldalú együttműködéseket szilárdítsuk, stratégiai megállapodásokkal összegezzük. A GriffSoft és a Szegedi Tudományegyetem stratégiai szövetségének erősítése kiemelten fontos szerepet kap a cég víziói között.

 

SZTEinfo: Kósa Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01