Bezár

SZTE Magazin

ttszrse_nyito

Sikeres röplabdás volt, ma már saját labort vezet a sportszakorvos, Dr. Tánczos Tamás

Sikeres röplabdás volt, ma már saját labort vezet a sportszakorvos, Dr. Tánczos Tamás

2021. szeptember 13.
4 perc

A sikerhez gyakran rögös út vezet. Erre élő példa Dr. Tánczos Tamás, aki elsőre egyetlen ponttal maradt le az SZTE felvételijén az orvosi karról. A következő évben bejutott, majd ledoktorált, ma pedig az SZTE Szent-Györgyi Albert Betegellátó Központban dolgozik, nemzetközi színvonalú labort vezet és az élvonalbeli szegedi röplabda klub csapatorvosa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tánczos Tamás 1999-ben érettségizett Szolnokon, majd felvételizett az SZTE orvosképzésére (akkor még Szegedi Orvostudományi Egyetemre, SZOTE), ahová egyetlen pont híján nem jutott be, ezért a Műszaki Egyetem Biológusmérnök Karon kezdte meg tanulmányait, miközben a röplabdázást sem hagyta abba. Egy évvel később újra nekifutott a szegedi felvételinek, ezúttal, sikeresen.

 

- A családban nincs és nem is volt orvos rajtam kívül. Édesanyám pedagógus, apám víz-gázszereléssel foglalkozott. Hogy miért lettem orvos, a mai napig nem tudom. De már a gimnáziumban szerettem a biológiát. Vonzott, hogy orvosként segíthetek másokon. Bár akkor még nem tudtam, hogy addig ilyen nehéz, rögös út vezet. 2005-ben költöztem végleg Szegedre. Beleszerettem a városba – mesélt a kezdetekről az SZTE alumnusa.

 

A sporttagozatos általános iskola első éveiben több sportágat is kipróbált, míg rátalált a röplabdázásra, amit azonnal megszeretett, a jó társaságnak és a kiváló edzőknek köszönhetően. Gimnáziumban is folytatta a röplabdázást, majd az érettségi évében, 1999-ben korosztályos országos bajnokságot nyert. 

 

- Nagyon sokat kaptam a sporttól. Kitartás, fizikai egészség, csapatmunka, versenyzés, rengeteg tapasztalat, élmény. Az egyetemen folytattam a röplabdát, szép sikereket értünk el az SZTE csapatával a Medikus Kupákon és az EFOB-on. Több aranyérmem is van ebből az időszakból – elevenítette fel a Szegedi Tudományegyetemen, hallgatóként töltött éveket Dr. Tánczos Tamás.

 

2004-ben kezdte Dávid Tibor és a szintén az SZTE-n diplomát szerző, Varga Tamás a semmiből újraépíteni a szegedi röplabdát, ekkor csatlakozott hozzájuk Tánczos Tamás. Ismét jöttek az eredmények, miközben kiváló röplabdázóktól tudott tanulni csapattársként (Torma Péter, Úrfi Csaba,  Csíkos Gábor). Gyermekei születése után azonban rögössé vált az út, a sportolás háttérbe szorult, sokat éjszakázott, dolgozott, amitől fizikailag és mentálisan is padlóra került.

 

 - Szakember javaslatára újra kellett terveznem az életemet. Felkutattam a múltamból azokat a dolgokat, amik előbbre vittek. Ilyen volt a sport. A munkámban is vágytam az újra. 2013-ban szakvizsgáztam aneszteziológusként. Hála a párom és a családom segítségének, nekivágtam a sportorvostan képzésnek. Nélkülük nem sikerült volna, ezért nagyon hálás vagyok nekik! Emellett többet mozogtam, odafigyeltem az étkezésre, megfelelő alvásra, egészségesebben próbáltam élni. Sok lemondással járt, de 2020. november 6-án sikeresen szakvizsgáztam sportorvostanból is.

 

Decemberben – immár sportorvosként - visszatért a szegedi röplabda csapathoz, ráadásul annak az SZRSE-nek lett a csapatorvosa, amelynek férfi és női vonalon is több, jelenlegi SZTE hallgató is a játékosa. A Covid járvány alatt - a többi orvoshoz hasonlóan - rengeteg feladata volt, ami egy új irányt is adott a karrierjének.

 

 - Régóta érdekelt a teljesítménydiagnosztika, az állóképességi vizsgálatok. Gyakorlat alatt, a Sportkórházban sok érdekes vizsgálatot láttam, végeztem olykor olimpikonokon, világ- és Európa-bajnokokon. Hihetetlenül izgalmas volt! Az aneszteziológusként megszerzett 15 éves klinikai, kórélettani, patológiai, kardiológiai tapasztalat kiváló alap volt ezekhez a vizsgálatokhoz.

 

Ezeket a tapasztalatokat felhasználva és az igényeket felmérve megnyitotta a PowerDose Sportorvosi és Teljesítménydiagnosztikai Központot Szegeden, melynek vezetője.


ttdoki

 

- Ebben a laborban az SZTE hallgatói kedvezményesen vehetnek részt a legmodernebb diagnosztikai vizsgálatokon. A Dél-Alföldi régióban teljesen egyedülálló ez a teljesítménydiagnosztikai központ, legközelebb Budapesten van hasonló. A legmodernebb műszerek állnak rendelkezésre, amelyekkel teljesen komplex kivizsgálást végzünk. A spiroergometria nem csak sportolóknak hasznos. Jöhet bárki, aki kíváncsi a saját teljesítményére számokban. Ezt segíti a teljes laboratóriumi háttér, amelynek segítségével a vérvizsgálatokat, vérvételt is el tudjuk végezni. Ezen kívül rendelkezésünkre áll Inbody gép, fizioterápiás eszközök (ultrahang, soft lézer kezelések), gyógytorna, de foglalkozunk post Covid kezelésekkel is, amelyek jelentősen lerövidítik a koronavírus fertőzés utáni regeneráció folyamatát – foglalta össze Dr. Tánczos Tamás, sportszakorvos, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, a PowerDose Sportorvosi és Teljesítménydiagnosztikai Központ Szeged igazgatója.

 

Az SZTE korábbi hallgatója élő példa arra, hogy a tehetség és a szorgalom, kitartással párosulva, bárkit eljuttathat a hívatásához, szakmája csúcsára.

 

SZTEinfo – Lévai Ferenc

Fotó: Kocsis Alíz (SZRSE), Dr. Tánczos Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek