SZTE magazin

15_eves_cover

Tizenöt éves az SZTE Alma Mater

Idén ünnepli tizenötödik születésnapját az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezete. Az egyetem volt-és jelenlegi hallgatóit összefogó közösség országosan elismert mentorprogrammal, színvonalas rendezvénysorozatokkal, kiterjedt önkénteshálózattal és hosszútávú, gyümölcsöző céges támogatással büszkélkedhet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tizenöt éve, 2005-ben alapították az SZTE Alma Matert, a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezetét. Az azóta eltelt másfél évtized alatt több ezer fős közösség gyűlt össze az egyetem volt-és jelenlegi hallgatóiból és dolgozóiból, a már hagyománnyá vált rendezvényeken sok száz alumni és egyetemista jelenik meg évről évre.


Családi kikapcsolódás


2006 óta kínál lehetőséget kikapcsolódásra az egyetem öregdiák-szervezete a volt SZTE-s diákok és SZTE-s dolgozók családjainak: a hagyományosan nyáron megrendezett SZTE Alma Mater Weekenden és decemberben az SZTE Alma Mater Mikulás ünnepségen. Mindkét rendezvényen számos programmal, tevékenységekkel, versenyekkel és nyereményekkel várják az egyetemi közösségeket, családokat és gyerekeket. Az idei év rendhagyó volt, a pandémiás helyzet miatt a Weekend helyett az SZTE Mozdulj! verseny hozta össze a sportolni vágyókat, a Mikulásnak pedig idén a gyermekek online üzenhettek, küldhettek rajzokat, verseket és dalokat.


Közösségépítés és tudásátadás


Az egyetem minden alumnija igényelhet SZTE Alma Mater tagkártyát, amivel számos szegedi helyszínen jogosult kedvezményes belépők vásárlására. Az SZTE-n végzett gyakorló pedagógusok részére épülő Alumni Pedagógus Nagyköveti Rendszer 2017 óta igyekszik támogatást nyújtani a tanároknak szakmai programok, továbbképzések szervezésével; a pedagógusok közösségi munkáját a Pedagógus Nagyköveti Díj évenkénti kiosztásával ösztönzi. Az SZTE Alma Mater MÁSkép(p) című kiállítás-sorozatában olyan volt SZTE-s hallgatók önkifejezését támogatja, akik állandó munkájuk mellett foglalkoznak valamilyen képzőművészeti tevékenységgel, például festéssel, grafikával vagy fotográfiával.


Az ugyancsak 2017-ben indult Alumni Uni – Tudásműhely rendezvénysorozatban az ismeretterjesztés és a szakmaiság szempontjait szem előtt tartva jár körbe egy-egy aktuális témát a két meghívott előadó, akik közül az egyik mindig az SZTE oktatója vagy volt hallgatója. Az Alumni Uni rendezvények előadói között szerepeltek már többek között Vecsei H. Miklós, Tari Annamária, Arató András, Lakatos Márk és Dr. Beck Zoltán is.


Évek óta interjúkban kerül bemutatásra egy-egy sikeres, híres vagy inspiráló volt SZTE-s hallgató a Hónap Alma Mater Tagja interjúsorozatban. A főleg szakmai életútról, hivatásról, pályaválasztásról és egyetemi évekről szóló cikkekben már olyan népszerű volt hallgatók is interjút adtak, mint Thuróczy Szabolcs, Miklósa Erika, Szilassi László, Lábas Viktória, Kondor Vilmos  és Grecsó Krisztián.


Mentorálás, szakmai támogatás


Az Alumni Mentorprogram az SZTE Alma Mater programjainak egyik zászlóshajójaként évről évre, szemeszterről szemeszterre ösztönöz több száz szakmájában kiemelkedő alumnit és hallgatót a közös munkára. A mentorprogram hallgatói a programnak köszönhetően értékes szakmai tapasztalatokra tehetnek szert és betekintést nyerhetnek a munkaerőpiaci kihívásokba. Az Alumni Mentor Utánpótlás Programban (AMUP) az egyetemisták mentorálnak végzős középiskolás hallgatókat, a beiskolázást és az egyetemi rendszereken belüli könnyebb eligazodást segítve.


Az SZTE Alma Mater munkáját támogató önkéntes hallgatók és alumnik segítségével két egyetemi terület – a Hattyas-sori kondi épület belső udvara és a BTK Radnóti Kávézójának udvara – felújítása is lezajlott 2019-ben. Minden évben két adománygyűjtést is szerveznek, melyek közül az egyik a nyári tanszergyűjtés, a másik pedig a Mikulás ünnepséghez kapcsolódó játék, ruha vagy édesség gyűjtése. Az adományokkal egy közvetítő szervezeten keresztül támogathatják az SZTE volt és jelenlegi hallgatói a szegedi és Szeged térségében élő rászoruló családokat, gyermekeket.


A Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete arra törekszik, hogy tevékenységével generációkon átívelő kapcsolódási lehetőséget biztosítson mindenkinek, aki örökké a része szeretne lenni a szegedi egyetemi közösségnek. A megújult honlapon számos közösségi funkció várja az SZTE volt és jelenlegi hallgatóit, dolgozóit, partnereit: a kari csoportok mellett álláshirdetések, networking, friss hírek, interjúk, nyereményjátékok várják a regisztrált tagokat. Mindezeken kívül számos tevékenység és csoport működik, amelyek a www.uniszegedalumni.com oldalon érhetőek el.


Az SZTE Alma Mater elmúlt 15 évében a szervezet köré épült közösségnek hála számtalan emlékezetes pillanat zajlott, amelyeket egy cikkben összefoglalni lehetetlen vállalkozás lenne. Ezért a következő évben rendszeresen oszt meg emlékeket, fényképeket a szervezet Facebook és Instagram oldalán, mintegy emlékeztetőül és köszönet gyanánt az SZTE fantasztikus közösségének.


SZTEinfo - Kósa Boglárka

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01