Bezár

SZTE Magazin

Margaret_Island_

„A színpadon vagyok otthon” – mondja Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője

„A színpadon vagyok otthon” – mondja Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője

2019. november 26.
4 perc

Már öt éve annak, hogy a Margaret Island névről nem a budapesti Margit-sziget jut eszünkbe elsőre – Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf jóvoltából, akik 2014-ben alapították meg az azóta példátlan népszerűségre szert tett zenekart. Bár a Margaret Island alapvetően Budapesten él és mozog, Lábas Viki, az együttes énekese nekünk, szegedi egyetemistáknak az „iskolatársunk”, hiszen egykor a Szegedi Tudományegyetem néprajz szakának levelező tagozatos hallgatója volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Labas_Viki_2019– Fonyód a szülővárosod, Szeged az iskolavárosod. Miért éppen a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztél?

Azért akartam Szegedre menni, mert a néprajz gyakorlatias oldalát szerettem volna megfogni, nem pedig egyből kutató lenni.

 

Levelezősként is sikerült megtapasztalnod, milyen a szegedi egyetemi élet?

– Persze! A hétvégéket, péntektől vasárnapig általában Szegeden töltöttem, szóval, nagyon jól ismerem a várost.

 

– Hogyan emlékszel vissza az itteni egyetemi évekre?

– Nagyon szerettem a szegedi egyetemre járni, jók voltak a tanáraim, rengeteget tanultam tőlük. Gyakran mentünk ki terepgyakorlatra, múzeumi gyakorlatra, vagy anyagot gyűjteni, és ez jól jött, ugyanis ezzel párhuzamosan tanultam Pesten népzenét, és a kettőt nagyon jól össze tudtam kötni.

 

Örömzenéléssel kezdted, eleinte angolul énekeltél, újabban dalokat írsz. A társadalomtudományok miként inspirálhatnak egy zenészt?

– Jól tudom hasznosítani az egyetemi tanulmányaimat abban is, amit most csinálok, vagyis a zenélésben. Társadalomtudományi területen, néprajz szakon végeztem, és sokszor eszembe jutnak azok a módszerek, amikkel kutattunk a kis falvakban. A mi zenekarunk a társadalom nagyon sok rétegével találkozik, és jó azt megtapasztalni, hogy milyen és mekkora kulturális különbségek lehetnek egy ilyen kicsi országban is. Vegyük csak azt példának, hogy különböző helyeken hogyan buliznak az emberek.

 

labas_viki_margaretisland_


Ötéves a zenekar: Viszonylag rövid idő ahhoz képest, hogy milyen népszerűek lettetek. Mikor összeállt a Margaret Island, gondoltátok volna, hogy ilyen utat jártok majd be?

– Nem, de nem is az volt a cél, hogy híresek legyünk. Mi csak szerettünk volna zenélni meg koncertezni, és amikor egyre több lett a koncert, akkor tudatosult bennünk, hogy „Úristen, ez tetszik az embereknek!” Amikor elkezdett játszani minket a rádió, arra eszméltünk, hogy „Jé, van jogosultsága, helye annak a zenének, amit játszunk!” – bár azóta egyébként nagyon sokat változott a zenekar és a zenénk is… Sosem az volt a cél, hogy híresek legyünk, hanem az, hogy minél többet lehessünk együtt, zenélhessünk, alkothassunk közösen valami jót.

 

A Margaret Island és az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja között hosszú távú együttműködés formálódik. Kiknek segítettetek még? Mi alapján választjátok ki a szervezeteket?

– Ebben az évben az UNICEF-et, tavaly a Tűzoltó utcai gyermekklinikát támogattuk. Vannak kisebb kezdeményezések is az UNICEF mellett, amik nem kapnak akkora fényt és hírverést, de azt gondolom, érdemes ilyen szervezeteket is támogatni, mert igazán jó ügyekért küzdenek. Amikor kiválasztunk egy szervezetet, nálunk az elsődleges szempont, hogy gyerekeket támogassunk, de szoktunk gyűjteni hátrányos helyzetűeknek, sérülteknek is.

 

Határozott célkitűzésetek, hogy segítsetek a zenéteken keresztül?

– Igazából úgy voltunk ezzel, hogy ha mi kapunk egyfajta fényt, figyelmet, akkor ebből nem csak elvenni szeretnénk, hanem adni is, jó dolgokra fordítani. Szerintem ez mindenkinek kötelessége.

 

Sok helyen írták és mondták rólad – és azt gondolom, így is van –, hogy a színpadon teljes átadással, lélekből énekelsz. Mit szeretsz a fellépéseken a legjobban?

– Igazából mindent. A színpadon érzem igazán otthon magam, ott vagyok önmagam, mert tényleg azt csinálhatom, amit szeretek, úgy, ahogy szeretném. A való életben egy kicsit nehezebben találom a helyem, egy kicsit nehéz volt mindig is beilleszkednem a társadalomba. A színpadon találtam meg az igazi önkifejezést.


Kósa Boglárka

Fotó: Takács Márk Ádám, Pályi Zsófia


A fenti összeállítás szerkesztett változata megjelent a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Alma Mater Magazin 2019. évi 1. számában, amely letölthető az SZTE Hírportál SZTEmagazin aloldaláról.


Labas_Viki


További cikkek az SZTE „A hónap Alma Mater tagja”sorozatában:

2016

Prof. Dr. Szecsődi Ferenc

Sárközy Bence

Karkas Mihály

Kollár Árpád

Kecsmár Zsuzsanna

Márton Anita

„Sörények” csapata: Dr. Molnár Tamás, Dr. Tánczos Krisztián és Dr. Lovas András

Molnár Gyula

2017

Menyhei Szabolcs

Kurucz Éva

Wodala Márk

Vincze Veronika

Kopasz Katalin

Prof. Dr. Széll Márta

Dóczi Attila

Kondor Vilmos

Thuróczy Szabolcs

2018

Szilassi Péter

Antoni Rita

Angyal Dorottya

Kiefer Ferenc

Szilasi László

Seres Erika

Bató Ágnes és Gera Judit

Sun City Brass

2019

Tóth Icó

Roszik Melitta

Gál Béla

Szabó Dominika

Hajnal Dániel

„I am Soyuz” Lili

2020

Dr. Zolnay Kriszta

Cser Krisztián

Dr. Letoha Tamás

*

az „Ő is SZTE-s volt” című sorozatban:

Miklósa Erika

Fool Moon Énekegyüttes

Grecsó Krisztián

Vedelek Balázs és Viktor

Márton Anita

Prof. Dr. Széll Márta

Kecsmár Zsuzsa

Ádám Zsuzsanna

Lobó-Szalóky Lázár

*

az „SZTE-sek a nagyvilágban” című sorozatban:

Daru Orsolya

Bodó Réka és Bodó Angéla

Horváth Dóri

Pekár Tamás

Szita Szilvia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek