Bezár

Internet

2018.

1 2 3 (4)> (5)>| 
2018. december 29.
1 perc

Városi autózást szimulálva mértek károsanyag-kibocsátást nemrégiben az egykori orosz laktanya mögött. A közös kutatáshoz a Szegedi Tudományegyetem a műszert adta, az Audi a hátteret, a Mol a bevizsgálandó gázolajat. Az ősszel indult próbaüzem, majd tesztelés után ez volt az első éles mérés.

2018. december 28.
3 perc

Szeged - Közönségdíjas lett egy szegedi egészségnevelési projekt az idei Egészséghősök pályázaton. Pócs Dávid alapította Magyarország első, fiataloknak szóló, a dohányzással és a leszokással foglalkozó Facebook-oldalát, amely innovátor kategóriában a szavazók szerint a legjobb kezdeményezésnek számít.

2018. december 28.
6 perc

A négy évig tartó SETIT projektben a Műegyetem mellett részt vesz a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is.

2018. december 28.
4 perc

Idén rengeteg hasznos telefonos alkalmazást és szórakoztató játékot próbáltunk ki, ezek közül mutatjuk most azt a 15-öt, ami szerintünk a legjobb, a leghasznosabb, vagy épp a legszórakoztatóbb lett.

2018. december 21.
2 perc

Korszerű sejtterápiás készítmények fejlesztésére alkalmas kutatólaboratóriumot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) 187 millió forintos uniós támogatással - közölte Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának vezetője.

2018. december 12.
1 perc

Korszerűsítik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáinak gyógyszerellátását, a mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatásból megvalósult beruházásnak köszönhetően lehetővé válik a fekvőbetegek gyógyszereinek automatizált adagolása és csomagolása – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

2018. december 11.
5 perc

Munkáscsaládból származva lett szegedi jogászprofesszor és a helyi 1956-os forradalmi események vezetője Perbíró József. Bátor volt, magyar hős.

2018. december 11.
5 perc

A mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékekben igencsak hasznos anyagok találhatók, csak eddig vagy nem figyeltünk oda kellőképpen, vagy nem is tudtunk róla, hogy ez létezhet. Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményét Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézetének intézetvezető egyetemi tanára osztotta meg velünk.

2018. december 11.
1 perc

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara vezeti a jogtudományi képzéseket indító intézmények hallgatói rangsorát, míg az oktatói kiválóság alapján összeállított rangsor élén a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara áll. Újságárusoknál a HVG Diploma 2019 kiadvány.

2018. december 10.
4 perc

Hármas sorban hat kilométernél is hosszabb lenne Dombi József tanítványainak sora. 71 éven át oktatott kísérleti fizikát, majdnem annyi ideig, ahány éve a diplomáját kezébe kapta.

2018. december 10.
4 perc

A 2018-as év kiemelkedő egészségügyi szakdolgozóit tüntette ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos szervezete Budapesten pénteken.

2018. december 10.
2 perc

A család az az alapegység, amely nemzetünk fennmaradásának záloga – jelentette ki az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szegeden.

2018. december 07.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Ítélőtábla közötti kiváló partneri kapcsolat alapján a gyakornoki program keretében immár évek óta minden félévben fogad joghallgatókat az ítélőtábla. Az egyetemisták 12 héten át ismerkedhetnek a táblabíróság munkájával, egyebek mellett alaposabb ismereteket szerezhetnek arról, miként működnek az eljárásjogi szabályok gyakorlatban.

2018. december 07.
2 perc

A kétfordulós vetélkedőn a hazai és a határon túli középiskolákban tanuló diákok közül a biológia, a fizika és a kémia legjobbjai mérték össze tudásukat.

2018. december 06.
3 perc

Több mint kétszáz középiskolás méri össze tudását Szegeden, a kétnapos, hetedik Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. A kihívások teljesítése után tudásukat gazdagíthatták Kurt Wüthrich Nobel-díjas kémikus díszelőadása által is. Az idei Kiváló Hallgató Díjat Nógrádi Bernátnak adták át.

2018. december 06.
1 perc

A fejlesztés által növelni szeretnék az egyetem által nyújtott képzés minőségét.

2018. december 06.
2 perc

Megtartották az SZTE hagyományos hallgatói díjkiosztó ünnepségét szerda este, amelynek díszvendége Miklósa Erika opera-énekesnő volt. Öt kategóriában díjazták a hallgatókat.

2018. december 06.
6 perc

utótűzként járta be a világot a hír, amikor 2016 februárjában bejelentették, hogy kereken száz évvel Albert Einstein jóslata után, először sikerült bebizonyítani a téridő fodrozódását, azaz a gravitációs hullámok létét. Az elmúlt két évben újabb öt alkalommal üzent ismét az univerzum a műszerek által elfogott gravitációs hullámok útján. Az új felfedezések soha nem látott új perspektívát nyitnak a világegyetem eddig még alig ismert jelenségeinek elmélyültebb megértéséhez, amiről Frei Zsolt, az ELTE Széchenyi-díjas fizikusprofesszora és a gravitációs hullámok kutatásának nemzetközi hírű művelője exkluzívan nyilatkozott az Origónak.

2018. december 04.
1 perc

Kiosztják holnap a Szegedi Tudományegyetem hallgatói díjait.

2018. december 03.
2 perc

Ismét Nobel-díjas kutatóval, a svájci Kurt Wüthrich kémikussal, biofizikussal találkozhatnak csütörtöktől a nemzetközileg is egyedülálló oktatási és tehetséggondozó program, a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) növendékei a Tisza-parti városban.

2018. december 03.
1 perc

Átadták a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet Szegeden.

2018. december 02.
3 perc

Egy szegedi pszichológusprofesszor, Csabai Márta lett a mellrák elleni küzdelem egyik idei díjazottja. A tanszékvezetőnek is szerepe van abban, hogy országosan egyedülállóan ma már a Szegedi Tudományegyetem szinte összes fekvőbeteg-intézményében dolgozik egészségpszichológus, hogy segítsen a betegeknek feldolgozni helyzetüket.

2018. december 02.
4 perc

Bontják a volt orosz laktanyát a lézerközpont mellett: elkezdődött a tudományos park építése, amellyel ,,kerekké" válik az ELI. Sok múlik azon, milyen cégek települnek be Szeged formálódó Szilícium-völgyébe. 65 hektár lesz üzleti célú hasznosításra, hosszú távon 5-8 ezer új munkahellyel számolnak.

2018. november 29.
1 perc

Átadták a Start ösztöndíjakat a szegedi egyetem nyílt napján.

2018. november 29.
2 perc

Nyílt napot tartott a Szegedi Tudományegyetem, amely több mint 300 szakot kínál leendő hallgatóinak. A rendezvény megnyitóján 200 elsőéves egyetemi hallgató vette át az SZTE Start ösztöndíjat.

2018. november 27.
1 perc

Itt a HVG 2019-es magyarországi felsőoktatási rangsora, mutatjuk, mely intézmények kerültek be a top 10-be.

2018. november 27.
1 perc

Előadások, kreatív sarok, bicikliszerviz, játéksarok, kiállítás - néhány a programok közül.

2018. november 20.
1 perc

Szükség van a jogi szövegek jó minőségű szakfordítására - jelentette ki az igazságügyi miniszter a Szegedi Tudományegyetemen tartott, A jogi szaknyelv terminológiai és oktatási kihívásai című konferencián pénteken.

2018. november 19.
2 perc

Az egyik legjelentősebb globális problémára, a növekvő szén-dioxid kibocsátás káros hatásaira is megoldást kínál a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közös kutatás-fejlesztési projektje, amely során hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejlesztenek 846,7 millió forint uniós támogatással.

2018. november 17.
1 perc

A legjobbak között szerepel a Szegedi Tudományegyetem a feltörekvő intézmények rangsorában.

2018. november 16.
1 perc

Idén novemberben lett 45 éves a szegedi Jate Klub.

2018. november 16.
3 perc

Szorosabb gazdasági együttműködést szeretne Szegeddel Yosef Amrani. Izrael nagykövete szerint a lézertechnológia és az orvostudomány mellett a vízgazdálkodás területén is erősíthetné egymást a két ország.

2018. november 16.
3 perc

Talán kevesen tudják, de a lézertechnológia sebészeti felhasználásáról Dr. Ratkay Imola szemészorvos húsz évvel ezelőtt tartotta első előadását. Az általa máig alkalmazott, és a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán oktatott módszerrel ezidáig 19 millió korrekciós szemműtétet végeztek el és 5 millió szürkehályog műtéttel javították embertársaink életminőségét. De mire lehet még jó a lézer?

2018. november 16.
3 perc

A Nobel-díjas Gérard Mourou-t, az ELI-projekt kezdeményezőjét köszöntötték csütörtökön Szegeden, a francia fizikus október elején elnyert elismerésének tiszteletére bővítették az épületkomplexum előtt elhelyezkedő, a lézer kifejlesztésének mérföldköveit bemutató lézertörténeti idővonalat.

2018. november 15.
1 perc

Az online kérdőív kitöltésével a szegedi egyetemisták egy nemzetközi kutatáshoz kapcsolódhatnak (GUESSS 2018), amely az egyetemi-főiskolai hallgatók vállalkozói attitűdjét méri. Az eredmények tökéletesíthetik a hallgatóknak nyújtott egyetemi szolgáltatásokat és a fiatal vállalkozókat érintő támogatásokat.

2018. november 15.
1 perc

A jubileumi 25. Szent-Györgyi Napok rendezvénysorozat november 16-23. között zajlik a Szegedi Tudományegyetemen. Az intézmény Nobel-díjas professzoráról elnevezett rendezvény már negyedszázada a tudomány ünnepe, melyen idén a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar mellett a Gyógyszerésztudományi Kar és a Fogorvostudományi Kar vállalt aktív szerepet.

2018. november 14.
1 perc

Gérard Mourou professzor, lézerfizikus, a 2018. évi fizikai Nobel-díj egyik kitüntetettje november 15-én, csütörtökön 11 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében előadást tart. Az előadás az SZTE polgárai számára nyilvános.

2018. november 07.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2020-ra a dél-alföldi régió szellemi központjává, nemzetközi szinten pedig a legjobb ötszáz minőségi egyetem egyikévé kíván válni.

2018. november 06.
3 perc

Átadták kedden az Dél-alföldi Innovációs Díjakat, három cég és egy természetes személy részesült idén elismerésben. Huszonhét fiatal is kitüntetést kapott a tudomány valamely területén végzett példaértékű munkájáért.

2018. november 06.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete holnap immár 3. alkalommal rendezi meg a Szakmai Napját a Szent-Györgyi Albert Agórában.

2018. november 03.
3 perc

Tévhit, hogy a kolozsvári egyetemet áthelyezték Szegedre a trianoni döntés után. Az intézmény menekült, és a Tisza-parton a legszebb épületekben talált otthonra. A Szegedi Tükör a belvárosban folytatja városrésztörténeti sorozatát.

2018. október 30.
1 perc

Növelné a diplomások arányát a Szegedi Tudományegyetem.

2018. október 30.
1 perc

Összesen hét hazai egyetem – köztük a Szegedi Tudományegyetem – részvételével megalakult az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum.

2018. október 30.
2 perc

Vérdepót alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) Petri Gábor Klinikai Tömb első emeletén, így karnyújtási távolságra helyezkednek el a vérkészítmények az arra rászoruló betegek számára.

2018. október 22.
3 perc

Kétszeresére bővül és nyugati színvonalúvá válik 2020-ra a szegedi fül-orr-gégészeti klinika épülete. A beruházás februárban indul: kétszer akkora műtőket, kétágyas kórtermeket és modern ambulanciát kap az intézmény, ahol egyébként több szakterületen európai szinten is élen járó színvonalú munka folyik.

2018. október 22.
1 perc

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a 2018/19-es tanév I. félévében is meghirdette általános prevenciós ismeretek elnevezésű, kreditpontot érő megelőzési kurzusát a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára. A tantárgyat 51 egyetemi, illetve főiskolai hallgató vette fel. Az új tanévtől a rendőrök mellett külső előadók, köztük a társszervek képviselői is részt vesznek az oktatásban.

2018. október 22.
2 perc

A HVG országos középiskolai rangsorában tovább javított helyezésén a TOP 100-as lista két állandó megyei szereplője. A Radnóti a 15., a Ságvári a 39. legjobb intézmény. Hat éve készül ez a típusú összeállítás - soha nem szerepelt még ilyen előkelő helyen egyik intézmény sem.

2018. október 22.
4 perc

Hatvankét évvel ezelőtt Szegeden, az egyetemen pattant ki az 1956-os forradalom szikrája. A szegedi egyetemisták történelmi példát mutattak egy diktatúrában bátorságról, elszántságról és arról, hogyan kell felemelni a fejünket.

2018. október 18.
2 perc

Az országban egyedülálló tantárgy érinti a jogi pálya számos kommunikációs sajátosságát, a jogi hivatásrendeket és az ügyvédi reklámokat is.

1 2 3 (4)> (5)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek