Bezár

Internet

Szegedi professzor a mellrák elleni küzdelem egyik arca

Szegedi professzor a mellrák elleni küzdelem egyik arca

2018. december 02.
3 perc

Egy szegedi pszichológusprofesszor, Csabai Márta lett a mellrák elleni küzdelem egyik idei díjazottja. A tanszékvezetőnek is szerepe van abban, hogy országosan egyedülállóan ma már a Szegedi Tudományegyetem szinte összes fekvőbeteg-intézményében dolgozik egészségpszichológus, hogy segítsen a betegeknek feldolgozni helyzetüket.


Első alkalommal hirdette meg idén az Avon és a Marie Claire Magazin a Mellrák Elleni Küzdelem Hétköznapi Hősei pályázatot. Ennek célja az volt, hogy felhívja a mellrákban érintett nők figyelmét arra, hogy nincsenek egyedül a bajban, és vannak olyan köztünk élő, mindennapi jótevők, akik elkötelezetten azért dolgoznak, hogy támogatást nyújtsanak a betegség elleni harcban.


Őket keresték a kiírásban, amelyre közel 60 jelölés érkezett. Közülük választotta ki a szakmai zsűri a 3 nyertest, akik közül az egyik egy szegedi pszichológus. Csabai Márta az SZTE Pszichológiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanáraként munkatársaival együtt komolyan hozzájárult ahhoz a fejlesztéshez, hogy ma már szinte minden szegedi klinikán és a régióban megtalálható több fekvőbeteg-intézményben dolgozik pszichológus a betegágyak mellett.

"Hamarosan tovább lehet majd bővíteni azon egészségügyi intézmények körét, ahol ágy mellett dolgozó pszichológusokat tudnak alkalmazni."


A feladatuk, hogy segítsenek az ott lévőknek abban, hogy feldolgozzák azt a traumát, amit betegségük vagy műtétük jelent számukra.

– Kutatások igazolják, hogy az operált beteg könnyebben gyógyul, ha kevésbé nyomasztja a helyzete. A betegség komoly stressz és pszichés teher, emellett pedig veszteség is, hiszen egészséget, pénzt és önértékelést is veszít az, aki kórházba kerül. Az egészségpszichológusok ennek feldolgozásában segítenek – magyarázta Csabai Márta. A programot 2009-ben indították el egy uniós projekt keretében, mostanra közel 20 pszichológus dolgozik szegedi, hódmezővásárhelyi, gyulai, békéscsabai és kecskeméti intézményekben.

– Más egy daganatos betegség és egy baleset feldolgozása, de segítségre minden területen szükség lehet – fogalmazott a professzor.

– Természetesen mindig vannak, akik nem, vagy csak nehezen fogadják el a segítséget, de az a tapasztalatunk, hogy a betegek egyre inkább megértik, hogy nem azért van szükség pszichológusra, mert valaki „bolond". Normális reakció is lehet, ha valakit egy súlyos betegség traumaként érint. A mellrák elleni küzdelem tehát Csabai Márta munkájának csupán egy kis szelete, az elismerésnek azonban nagyon örült.

– Ez nemcsak az én díjam, hanem az egész csapaté az SZTE-n és a Szegedi Egészségpszichológiai Műhelyben, a közös munka elismerése. Emellett pedig lehetőség, hogy a közvélemény számára is egyre ismertebb legyen ez az egyedülálló lehetőség, amit a régió lakosságának nyújtani tudunk – fogalmazott.
 

A gyógyítóknak is segít
Csabai Márta nem csak a betegeken segít: munkatársaival civil kezdeményezésként létrehozta a Gyógyító Nőkért Alapítványt is. Ennek célja, hogy a daganatos és más betegeket ellátó szakembereknek – orvosoknak, ápolóknak, pszichológusoknak, gyógytornászoknak – szerveznek támogató programokat, amelyek célja a stresszkezelés és annak megakadályozása, hogy hamar kiégjenek.


Az alkalmazott egészségpszichológus képzésen egyébként, amelynek jelenleg egyedüli képzőhelye az SZTE, már két évfolyam szakvizsgázott, és jelenleg 50-en vannak képzésben, így hamarosan tovább lehet majd bővíteni azon egészségügyi intézmények körét, ahol ágy mellett dolgozó pszichológusokat tudnak alkalmazni.

A díjjal járó 1 millió forintot a szegedi pszichológusprofesszor szintén programjára szeretné felhasználni. Mint mondta, az összeg egy részéből ezt szeretnék minél szélesebb körben népszerűsíteni és támogatói pszichológiai csoportokat indítani, illetve ebben a témában készítenek egy ingyenes, online felületeken elérhető ismeretterjesztő kisfilmet.

Mindemellett a melldaganatban érintett betegeket kezelő szakemberek számára szeretnének rendezni egy egészségnapot, hiszen az ő lelki és fizikai jóllétük is alapfeltétele a hatékony gyógyításnak.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek