SZTE Info

2020.

[1] 2 3 (4)> (4)>| 
2020. május 18.

Bár a sajtóban olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy használhatatlan lélegeztetőgépek érkeztek Szegedre, az SZTE szerint a négy hazai orvosképző egyetem által az ITM támogatásával megvalósított eszközbeszerzés maradéktalanul megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megújult ajánlásának, amely a koronavírusos betegek esetében inkább a non-invazív ellátást javasolja.

2020. május 15.

Egy életre szóló munkát ad Tamás Gábor agykutatónak és csapatának annak a 2-3 agykérgi idegsejtnek a vizsgálata, amelyre fókuszálnak. A szegedi professzor kutatócsoportját egy nemzetközi kutatásba is bevonták.

2020. május 14.

Lezárult az országos koronavírus-szűrés. Csaknem 18 ezer embert hívtak meg mintavételre, és voltak, akik szombaton jutottak el a vizsgálatra. Az eddigi eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma. A szűrésnek május végén lesz pontos eredménye – hangzott el az M1 Híradójában.

2020. május 14.

Pszichológusok, pszichiáterek, pszichoterapeuták és segítő foglalkozású szakemberek nyújtanak lelki támogatást.

2020. május 14.

Lehetnek olyan genetikai tényezők, amelyek meghatározzák és befolyásolják a betegség lefolyását.

2020. május 14.

Röst Gergely a Szegedi Tudományegyetem matematikusa és csapata még januárban kezdte el elemezni a koronavírus terjedését. Számadataik annyira bejöttek, hogy kutatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy enyhítsék a magyarországi korlátozásokat.

2020. május 14.

Folytatódnak az általános koronavírus-szűrővizsgálatok. Szolnokon a Hild János téren felállított szűrő-buszhoz várták a reprezentatív vizsgálatra meghívottakat. A város polgármestere megköszönte a részvételt, amely a megyében kiemelkedő az országos átlaghoz képest. A szakemberek szerint egyébként a koronavírus- járvány görbéjét sikerült ellaposítani, de arra figyelmeztetnek, hogy nem vagyunk túl a járványon. A koronavírushoz hasonló fertőzések szezonalitást mutatnak, azaz nyáron elülnek, ősszel-télen viszont újra fellángolhatnak.

2020. május 13.

Tizennyolc ágyas osztályt alakítanak ki a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika harmadik emeletén, ahol a koraszülötteket látják majd el. A beruházás az egész dél-alföldi régió számára fontos, hiszen a koraszülöttek nagy részét Szegeden kezelik.

2020. május 13.

Ösztöndíjjal segíti a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) azon hallgatóit, akik a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt elveszítették munkájukat, jövedelmüket, és emiatt egyetemi tanulmányaik finanszírozása is veszélybe került.

2020. május 12.

Reménykeltő antivirális szert tesztelnek és genetikai vizsgálatokat is végeznek a Szegedi Tudományegyetemen, hogy a felvehessük a harcot a koronavírussal. A Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Iroda szakmai vezetőjével beszélgettünk.

2020. május 12.

Kecskeméten, Baján, Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason és Lajosmizsén is végeznek mintavételt a Szegedi Tudományegyetem munkatársai az elkövetkező napokban. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

2020. május 12.

Ösztöndíjjal segíti a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) azon hallgatóit, akik a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt elveszítették munkájukat, jövedelmüket, és emiatt egyetemi tanulmányaik finanszírozása is veszélybe került - közölte az intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden.

2020. május 12.

A világ tíz legfontosabb fizikai nagyberendezése között említik a szegedi lézerközpontot. A fejlesztés – épülettel, lézerekkel – több mint 80 milliárd forintba kerül, ennek 85 százalékát az Európai Unió állja. Másfél évtized múlva a központ és környezete az egyik legnagyobb tudományos bázis lehet.

2020. május 11.

Március 22-e óta több mint 350 ezren töltötték ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai által üzemeltetett magyar adatszolgáltató kérdőívet, amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják prognosztizálni magyar kutatók - derül ki az intézmény közkapcsolati igazgatósága közleményéből.

2020. május 11.

Csongrád megyében igazán különleges volt a hétfői szűrés, a szakemberek teszteltek egy 99 éves dédnagymamát is, aki azt mondta: fel sem merült benne, hogy ne vegyen részt az egyébként önkéntes teszten, hiszen ezzel segíteni tud másokon. Az M1 Híradónak arról is beszélt, hogy a járványhelyzetben az a legnehezebb számára, hogy nem ölelheti magához a családtagjait.

2020. május 11.

Május 12-én, 13-án és 14-én, 12 és 18 óra között a szegedi 2. sz. Rendelőintézetbe (Vasas Szent Péter u. 1-3.) várják mintavételre azokat, akik előzetesen levélben, illetve telefonon értesítést kaptak az országos koronavírus-szűrővizsgálatban való részvételre. A Szegedi Tudományegyetem mindenkit, aki értesítést kapott, arra kér, hogy vegyen részt a vizsgálatban és menjen el a mintavételi pontra.

2020. május 09.

Az SZTE hallgatói a vi­­lág nagyvállalatainak vezetői­től és egyetemi oktatóitól is ta­­nulhatnak.

2020. május 08.

Tudomásunk szerint Tomi csaknem 3 évesen és 10 kilósan hazánk legfiatalabb vesetranszplantáltja.

2020. május 08.

Az innovatív egyetemi közösség kialakításáért dolgoznak a Szegedi Tudományegyetemen. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes a Rádió88-nak elmondta, egy tavaly év végi döntés alapján összesen 150 millió forint támogatást nyertek a „Hatékony egyetemi innovációs ökoszisztéma fejlesztése és működtetése a Szegedi Tudományegyetemen” című projekt megvalósítására. Hozzátette, céljuk, hogy egy olyan ökoszisztémát alakítsanak ki, amely összekapcsolhatja a régió cégeit és az egyetem hallgatóit, illetve kutatóit a fejlesztéseknek köszönhetően.

2020. május 07.

Két hónap alatt harmincnál is több orvos- és élettudományi projektet kezdeményeztek a Szegedi Tudományegyetemen a koronavírussal kapcsolatban. Az SZTE részt vesz egy ígéretes antivirális szer klinikai vizsgálatának előkészítésében, emellett az intézmény átfogó genetikai kutatást indított és tömeges szűrési módszerek fejlesztésében is közreműködik. A kutatások a betegség minden szakaszára kiterjednek, kezdve a megelőzéstől és a diagnosztikától a korai és intenzív terápiákon át egészen a rehabilitációig.

2020. május 06.

Minden túlzás nélkül emberéletek százait, ezreit mentheti meg egy, a koronavírus elleni harcban forradalmian új megközelítést alkalmazó magyar találmány. Baranyi Lajos Amerikában élő magyar kutató elsőként a Magyar Nemzetnek számolt be a jó eséllyel világszenzációnak számító szabadalmáról, amely képes meggátolni a vírusfertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást.

2020. május 04.

Március végén indult útjára a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében Röst Gergely vezetésével működő járványmodellező kutatócsoport MASZK kérdőíve, melynek célja a járványmodellek pontosításához szükséges adatok gyűjtése. Indulása óta több mint 300 ezer kitöltést regisztráltak a kérdőív webes felületén, és sokan napi szinten válaszolnak az újabb kérdésekre.

2020. május 01.

Dobogós helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) 2020-as felsőoktatási ranglistán. Az SZTE hazai viszonylatban a legjobb vidéki intézmény, a világrangsorban pedig a 482. helyen áll.

2020. május 01.

Az egyetem is felkészült a jövő héttől életbe lépő lazításokra, amelyet tömegek várnak ugyan, de a járvány akkor fog csak igazán tetőzni. Nem árt különösen óvatosnak lenni hétfőtől.

2020. május 01.

Az országos járványügyi kutatás részeként, megkezdték a mintavételeket - számolt be a Szegedi Tudományegyetem.

2020. április 30.

Az országban elsők között helyeztek el levegőfertőtlenítő készülékeket a Szegedi Tudományegyetem betegellátó egységeiben, legnagyobb számban - az egészségügyi dolgozók egészségének védelme érdekében - a Járványügyi Ellátó Központban - közölte a felsőoktatási intézmény honlapján.

2020. április 28.

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulását segítő készítményt fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján.

2020. április 27.

A gyógyszerfejlesztésben véget ért az úgynevezett pre-klinikai fázis, jelenleg a készítmény technológiai fejlesztése zajlik.

2020. április 27.

Zökkenőmentes volt az átállás az online oktatásra a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A félév végén a hallgatók többsége online teheti le vizsgáit. Önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányba.

2020. április 26.

Öt elektromos autót vehetett birtokba a Szegedi Tudományegyetem a magyar kormány jóvoltából. Fendler Judit kancellár a Rádió88-nak elmondta, a gépjárművekkel egyebek mellett belső postázási feladatokat és sürgősségi vérszállítást látnak el. A járművek mellé kaptak négy elektromos gépjármű egyidejű töltését lehetővé tevő gyorstöltőt is.

2020. április 24.

A technológiai fejlesztésnek az előkészítése még a koronavírus-járvány megjelenése előtt elkezdődött.

2020. április 24.