Bezár

Internet

2020.

1 2 3 (4)> (9)>| 
2020. december 22.
2 perc

A gyomor-bélrendszer, szív, ér- és vázizom eredetű betegségekben szenvedők gyógyítását, életkörülményeinek javítását és a betegségek korai felismerését is segítik a Live Longer program eredményei. A Szegedi, a Debreceni, a Pécsi és a Semmelweis Egyetemek 3 évvel ezelőtt indították a közös kutatási projektet, amely néhány hete zárult.

2020. december 22.
2 perc

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (Milab) hat kutatási projektje közül kettőt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai irányítanak – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

2020. december 22.
3 perc

Az SZTE a legjobb vidéki egyetem a Figyelő 2021-es intézményi rangsorában, az Orvostudományi Kar szintén az első az orvos- és egészségtudományi képzésterületen. A HVG Diploma különszámában az SZTE 12 kara szerepelt eredményesen. Ebben a rangsorban az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara végzett a legjobb helyen.

2020. december 21.
2 perc

Száz adag halászlét kaptak a szegedi II-es kórház dolgozói, akik naponta küzdenek a koronavírussal. Az egyetem hallgatói közül pedig csaknem ezren segítettek eddig a járvány elleni védekezésben, például a minták levételében. Csongrádon nem kapnak jutalmat a testület tagjai és a polgármester sem.

2020. december 21.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem első magyarországi partnerként csatlakozott a folyamatosan bővülő SGroup Nemzetközi Egyetemi Hálózathoz november végén. A hálózatban 21 nemzet partneregyetemei számára nyílik meg a lehetőség közös kommunikációra és együttműködésre.

2020. december 20.
2 perc

Karácsonykor is távolságot kell tartani, a fertőzéstől zárt térben a maszk sem védi meg hatékonyan az összegyűlt rokonokat – mondta az InfoRádiónak Boldogkői Zsolt virológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezetője.

2020. december 19.
1 perc

Hadiipari együttműködésekben is hasznosulhatnak a világszínvonalú hazai kutatás-fejlesztési (k+f) infrastruktúrák – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel pénteken.

2020. december 18.
4 perc

Nem mindenki mondhatja ám el magáról, hogy felmenői kiemelkedő és igazán ikonikus alaknak számítottak a Napfény Városában, Kovács Péternek viszont minden bizonnyal ez alapozta meg a jövőjét. A szegedi születésű jogtudós vallja: életét végig kísérte a szerencse. Számtalan kiemelkedő pozíció és sok-sok klassz publikáció köthető hozzá, amelyből ma többek között a Jogi Karon tanuló hallgatók igyekeznek széleskörű ismereteket szerezni. Óriási tudás, még nagyobb hatalom, sikerekben gazdag út és elismerések sokasága, minek köszönhetően eddig ő az egyetlen olyan magyar ember, aki elfoglalhatta a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság bírójának székét.

2020. december 17.
6 perc

Negyvenkét éves pályafutása alatt kutatásai főként a DNS-hez hasonló polimer óriásmolekulában, az RNS-ben rejlő gyógyítás lehetőségeire irányultak. Idén tavasszal a koronavírus-járvány felgyorsította az oltóanyagra vonatkozó kísérleteket is.

2020. december 17.
2 perc

Online ünnepi műsorban adta át a közmédia legrangosabb díjait Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a díjakat alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

2020. december 17.
2 perc

A makói születésű Turi Tímea már gyermekként kitűnt elhivatottságával és tehetségével kortársai közül, hiszen még csak általános iskolás volt, amikor fiatal évei alatt született versei megjelentek (… gyereknek lenni … címmel) egy kötetben. Így nem csoda, hogy a fiatal lány a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és magyar szakán folytatta később tanulmányait, ahol az egyetemi évei alatt a Szegedi Egyetem című hetilap munkatársa lett. A diploma megszerzését követően dolgozott a Magyar Rádió külsős újságírójaként, 2012-től a Magvető Könyvkiadó szerkesztője, 2017-től pedig főszerkesztője lett.

2020. december 17.
1 perc

Facebook-oldalán tett felhívást a Szegedi Tudományegytem. Arra kérik az embereket, fogjanak egy karácsonyi díszt, és azzal tegyék szebbé a hozzájuk legközelebb eső Covid-kórház környezetét: a kerítést, esetleg egy az épület előtti fát.

2020. december 16.
2 perc

Felállította legújabb 2021-es nemzetközi rangsorát a brit QS, melyben a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelték. A Szegedi Tudományegyetem hét helyet javított tavalyi helyezésén, és előrelépett a lista 26. helyére. Ezzel az országban az SZTE a legjobb vidéki egyetem.

2020. december 15.
3 perc

37 csapat mérte össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A döntőbe hódmezővásárhelyi, budapesti, mátészalkai, kaposvári és debreceni csapatok jutottak be. A verseny megnyitóját és elődöntőjét a koronavírusra való tekintettel december 11-én online rendezték meg.

2020. december 15.
2 perc

Háromszintes szárnnyal bővült a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája 1,8 milliárd forintos kormányzati támogatásból.

2020. december 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem lett a hazai felsőoktatási intézmények közül a második legzöldebb egyetem. A regisztrált 84 ország 912 egyeteme között a szegedi a 86. helyet szerezte meg, a hazai egyetemek közül csak Pécsi Tudományegyetem előzi meg az 59. hellyel.

2020. december 09.
2 perc

Könnyen álhírek áldozatává eshetünk, ha nem ügyelünk. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói mutatták meg, hogy milyen jeleket kell figyelembe venni annak érdekében, hogy ne valótlan információkat olvassunk, halljunk.

2020. december 09.
1 perc

November végével a Szegedi Tudományegyetem első magyarországi partnerként csatlakozott a folyamatosan bővülő SGroup Nemzetközi Egyetemi Hálózathoz, amelyben 21 nemzet partneregyetemei számára nyílik meg a lehetőség közös kommunikációra és együttműködésre.

2020. december 08.
2 perc

A HVG Diploma 2021 című kiadványában megjelent összesített rangsor szerint, oktatói kiválóság alapján a szegedi bölcsészképzés lett a legjobb az országban, ezzel lenyomva az ELTE Bölcsészettudományi Karát és a Debreceni Egyetemet.

2020. december 08.
2 perc

Precíziós kertészeti szakmérnök képzés indul februárban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Karán online levelező rendszerben.

2020. december 07.
1 perc

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara vezeti a pedagógusképzéseket indító intézmények hallgatói rangsorát, a második helyen szintén az ELTE áll, a Természettudományi Karával. Újságárusoknál a HVG Diploma 2021 kiadvány.

2020. december 05.
1 perc

„Kiváltottuk az akkor kiváltható 100 dollárt, 50-et a lányomnak, Zsuzsikának, 50-et a férjemnek, Bélának. Nekem nem járt, mert volt kint munkaszerződésem. De nem akartunk pusztán 100 dollárral nekiindulni a világnak, ezért eladtuk a Ladánkat, a pénzt feketén átváltottuk, és belevarrtuk Zsuzsika játék macijába, úgy vittük magunkkal. Mindent feladtunk, amink csak volt, a jegyünk is csak egy irányba szólt.”

2020. december 04.
1 perc

Magyarországon 1988 óta ün­­neplik a véradók napját, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat hagyományosan ekkor ismeri el azokat a véradókat és vér­adást támogató szervezeteket, amelyek az adott évben sokat tettek ezért a kiemelten fontos önkéntes tevékenységért.

2020. december 02.
1 perc

A fenntartható jövő egyik záloga a magyarországi zöldfelületek növelése, ezért is hirdette meg a tavalyi sikeres akciót követően másodszor a játékot a Diákhitel Központ – hangsúlyozta Magyar Péter a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

2020. december 02.
1 perc

Szerdán koronavírustesztet végeztek a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában – olvasható a Békés megyei hírportál beszámolójában.

2020. december 02.
1 perc

A 2021-es listában Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara vezeti az informatikai képzéseket indító intézmények hallgatói rangsorát. Újságárusoknál a HVG Diploma 2021 kiadvány.

2020. december 01.
2 perc

Az egyetemeket kérdeztük arról, hogy hányan kérelmezték, hogy maradhassanak, és mit lehet tudni arról, hogy jelenleg mennyien laknak kollégiumokban?

2020. november 30.
2 perc

A Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem részvételével a gyógyszer engedélyezését megelőző metaanalízis készül.

2020. november 27.
1 perc

A koronavírus járvány alatt valósul meg a Szegedi Tudományegyetem Biobankjának felépítése és kialakítása.

2020. november 27.
1 perc

Idén online várják a Szegedi Tudományegyetem karainak, intézeteinek és tanszékeinek oktatói, kutatói és hallgatói az érdeklődőket pénteken, a Kutatók Éjszakáján.

2020. november 25.
4 perc

Világhírű űrhajósok is megfordultak már a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszékén, amelynek kurzusait az elmúlt húsz év alatt több mint 2500 hallgató végezte el, mintegy száz orvos tett itt szakvizsgát. A kecskeméti épületben zajlott Farkas Bertalan egészségügyi vizsgálata, és a második magyar űrhajós-jelölt egészségügyi alkalmasságát is itt tesztelhetik majd.