SZTE Info

2020.

[1] 2 3 (4)> (5)>| 
2020. július 28.

Az erről szóló híreket valamennyi érintett felsőoktatási intézmény cáfolta.

2020. július 28.

Dr. Blahó János és Dr. Dobi János kapta az első SZTE Junior Akadémia Mentor Díjat. A két intézményvezető az akadémia céljainak támogatásáért vehette át az elismerést. Az egyetemmel való együttműködésből a középiskolások profitálnak.

2020. július 26.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológia Tanszékének professzora, Dr. Vágvölgyi Csaba vezetésével innovatív projekt indult a Naturtex Kft.-vel együttműködésben. A közös munka célja olyan minőségi paplan- és párnatöltet kifejlesztése, amely ezeket a mindennap használatos termékeket még kedvezőbb tulajdonságúvá teszi, egyben az újrahasznosítás és a környezetvédelem szempontjaira is figyelemmel van.

2020. július 24.

Megőrizte kiváló hallgatói létszámát a 2020-as központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem. Összesen 5906 új hallgatót vett fel az intézmény. Várhatóan több mint 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. A legmagasabb pontszámok a tanárszakokon alakultak ki, de magas pontszám kellett az állami ösztöndíjas helyekre. Így a kommunikáció- és médiatudomány (400 pont), a jogász (424 pont), az általános orvos és a fogorvos (402 pont), a kereskedelem és marketing (400 pont), a gazdálkodási és menedzsment (408 pont), valamint a pénzügy és számvitel (400 pont) nappali munkarendű szakokon is.

2020. július 23.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejövő nemzeti laboratóriumok a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai tudáscentrumait összefogva a jelentős világméretű kihívásokra válaszokat adó, nemzetközi szinten elismert tudományos csomóponttá válhatnak – emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a program projektindító konferenciáján Budapesten a minisztérium közleménye szerint.

2020. július 23.

Idén is diákok ezrei várták a mai estét. Az idei felvételi pontok kihirdetése azonban eltért a hagyományostól, hiszen nem tarthattak pontváró partykat.

2020. július 22.

A betegek ellátását gyorsítja, ha az érintettek már otthon kinyomtatják és kitöltik az ellátáshoz szükséges kérdőívet.

2020. július 21.

– Napjainkban gyakoriak az olyan heves esőzések, amikor pár óra leforgása alatt akár egyhavi csapadékmennyiség is lehullik. A villámárvizekről már 48 órával korábban jelzést ad az URBAN-PREX projektben kifejlesztett rendszer – nyilatkozta Gál Tamás, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének egyetemi docense. Vele beszélgetett a Szegedi Tükör.

2020. július 21.

Jól vannak, és betartják a karanténszabályokat azok a domaszékiek, akikről a napokban derült ki, hogy megfertőződtek a koronavírussal. Kiderült, hogy „életvitelszerűen” nem a településen élnek, így megbetegedés előtt és utána sem találkoztak közvetlenül a település lakóival.

2020. július 20.

Két új berendezéssel gazdagodott a szegedi Extrem Light Infrastructure (ELI) nagyszabású uniós beruházási projekt, azaz módosult a támogatási szerződés és az eddigi 113,5 millió eurón felüli 13,55 millió eurós támogatási többletet most hagyta jóvá az Európai Bizottság.

2020. július 20.

Centralizált, racionálisabb gyógyszerfelhasználást és ezáltal átlátható, költségtakarékos gyógyszergazdálkodást tesznek lehetővé a Szegedi Tudományegyetem Központi Gyógyszertárában a járványhelyzet idején élesben tesztelt automatizált gyógyszeradagoló berendezések. A rendszer elindításával a gyógyszerek „útja” nyomon követhető, ezáltal pedig a betegek gyógyszeres terápiája is transzparensé vált, ami jelentősen növeli a betegbiztonságot.

2020. július 20.

Lázár Anna Sára nyolcadikos diák kapta idén a család által alapított Szántó Imre-díjat, amelyet a rendhagyó ballagás keretében adtak át az elmúlt hétvégén.

2020. július 20.

Családok szakácskönyve – Olvasóink legjobb receptjei címmel jelenik meg a Mediaworks Hungary Zrt. megyei napilapjainak idei szakácskönyve. A kiválasztott több mint 150 ételt Békéscsabán, a Zwack-szakgimnáziumban kialakított szakácskönyvkonyhán készítették el a mesterszakácsok és -cukrászok. Több olvasónk családjával együtt alkotta meg finomságát.

2020. július 18.

Megvan az esély rá, hogy a járvány második hullámára elkészülnek vele, és akár napi tízezer mintát is megvizsgálhatnak.

2020. július 17.

A Szegedi Tudományegyetem, eredetileg csak az élelmiszeripari és mezőgazdasági igényeket kiszolgáló mérnöki kara ma már gépészmérnök, mechatronikai mérnök és műszaki menedzser alap- és mesterképzéseket is kínál. A kar az új képzések mellett egy sor új fejlesztéssel kíván megfelelni az ipari digitalizáció és a hazánkban egyre jelentősebb autóipar által támasztott új igényeknek. A fentebbi képzésekről, valamint a Mérnöki Kar jövőjéről Dr. Bíró Istvánt, a kar dékánját kérdeztük.

2020. július 16.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar kiemelkedő sikerrel indított tavaly ősszel egy merőben újszerű, a drónos monitoringot fókuszba állító képzést, a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakot. Idén ősszel egy rendkívül újító és hatékony oktatási módszert, a blended learning-et (online levelező oktatás) alkalmazva igazodik a Kar a jelen helyzet kihívásaihoz.

2020. július 16.

A vírushelyzetben a társadalmi felelősségvállalás jegyében a Szegedi Tudományegyetem júniusban mintegy 5000 koronavírus-tesztet végzett el ingyenesen. Az SZTE klinikáinak egészségügyi dolgozói mellett a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait is szűrték. Egyetlen pozitív esetet sem találtak, és a fertőzésen átesettek száma is alacsony.

2020. július 15.

Az SZTE Alma Mater újabb kezdeményezéssel igyekszik kedveskedni az SZTE végzős hallgatóinak – az „Emeljük poharunkat az SZTE friss diplomásaira” kihívás mellett most egy, az Instagramon használható filterrel is buzdítják közös ünneplésre a friss diplomásokat.

2020. július 13.

Együttműködési megállapodás született a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és a Limoges-i Egyetem között. A szerződésnek köszönhetően a Francia nyelv, irodalom és kultúra képzés hallgatói végzésükkor mindkét egyetem diplomáját megkapják. Gyenge Zoltán, dékán a jövőben a partnerkapcsolat kereteinek bővítését tervezi.

2020. július 13.

A Szegedi Tudományegyetem Önvezető Jármű Társadalomtudományi Kutatócsoportja elektroenkefalográfiás (EEG) és szemmozgáskövetéses méréseket végez július 22-23-án az önvezető autóban átélt pszichés folyamatok feltérképezésére a Szegedi Repülőtér kifutópályáján.

2020. július 09.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán tavaly ősszel egy merőben újszerű, a drónos monitoringot fókuszba állító képzést, a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakot indították kiemelkedő sikerrel. Idén ősszel egy rendkívül újító és hatékony oktatási módszert, a blended learning-et (online levelező oktatás) alkalmazva igazodik a Kar a jelen helyzet kihívásaihoz.

2020. július 08.

A gyermeket nevelő kutatónőknek és a 14 év alatti gyermeküket egyedül nevelő kutatóknak kíván segítséget nyújtani az Akadémia az MTA doktora cím megszerzéséhez. A második alkalommal kiírt pályázati támogatást, a bruttó 1 millió 800 ezer forint ösztöndíjat 11 – közte négy szegedi – kutatónő nyerte el.

2020. július 08.

14 arany, 33 ezüst és 59 bronz fokozatú elismerést, illetve egy Év Művésze, egy Év Sportolója és 3 Év Tehetsége díjat. Emellett 11 vállalati ösztöndíjat nyertek el az arra érdemes hallgatók. Gála helyett díjátadó filmmel köszöntik a tehetségeket.

2020. július 07.

Aki Semmelweis Ignác és Boldog Batthyány-Strattmann László szellemiségét követi, értéket hoz létre és értéket őriz, hangoztatta Kásler Miklós a Semmelweis-napi elismerések átadásán hétfőn a Pesti Vigadóban.

2020. július 07.

Izgalmas témát boncolgató előadással nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt a Szegedi Csillagvizsgáló. Szalai Tamás csillagász, az SZTE Fizikai Intézetének munkatársa kalauzolta a népes hallgatóságot a Földön kívüli élet lehetőségeinek kérdéskörében.

2020. július 07.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet és az ezt követően elrendelt óvintézkedések új kihívások elé állították a felsőoktatási intézményeket. A kormány által elrendelt digitális távolléti oktatás megvalósítása a Szegedi Tudományegyetem valamennyi érintett munkatársának és szervezeti egységének együttműködését igényelte. Az SZTE jól vizsgázott: a szorgalmi és a vizsgaidőszakban is zökkenőmentesen folyt az oktatás az elmúlt hónapok fejlesztéseinek és az együttműködéseknek köszönhetően.

2020. július 06.

A májusi országos reprezentatív felmérés alapján az a legvalószínűbb, hogy 56 ezer fő eshetett át a koronavíruson Magyarországon – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A részvételi arányok alapján elmondható, hogy a lakosság kíváncsi volt, hogy megfertőződött-e, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kiválasztottak több mint 75 százaléka vett részt az átfogó vizsgálaton. A rektor azt is hozzátette, az összesen elvégzett 10 575 PCR-tesztből három lett pozitív.

2020. július 06.

A Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb felsőoktatási intézményeként nemcsak 120 ezer forint egyszeri támogatásban részesíti első helyes jelentkezőit, hanem számtalan további ösztöndíjjal segíti tehetséges hallgatóit a tanulmányok során.

2020. július 06.

Fénybe borult árnyékaink címmel nyílik képzőművészeti kiállítás Fodor Barbara alkotásaiból kedden délután fél 5-kor a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.

2020. július 05.

Vajon mi a mesterséges intelligencia jövője? Tényleg tartanunk kell tőle, hogy a technológia az emberiség ellen fordul? Dr. Gyimóthy Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának a vezetője válaszolt a kérdéseinkre.

2020. július 04.

A vállalati igényekhez alkalmazkodó új kutatási központ jön létre Szegeden 4 milliárd forintos támogatással – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Szegeden, ahol megalakult a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetem, a Mol és az Audi Hungária Zrt. együttműködésében.

2020. július 03.