Bezár

Internet

Alkalmas-e a jelen jogi szaknyelve a jövő kérdéseinek rendezésére? - A jogi szaknyelv terminológiai és oktatási kihívásai - Konferencia

Alkalmas-e a jelen jogi szaknyelve a jövő kérdéseinek rendezésére? - A jogi szaknyelv terminológiai és oktatási kihívásai - Konferencia

2018. november 20.
1 perc

Szükség van a jogi szövegek jó minőségű szakfordítására - jelentette ki az igazságügyi miniszter a Szegedi Tudományegyetemen tartott, A jogi szaknyelv terminológiai és oktatási kihívásai című konferencián pénteken.


Trócsányi László elmondta, a szaknyelvi szókincs kialakításában az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodának (OFFI) fontos szerepe van. Hozzátette: erre az OFFI komoly energiát fordított és a jövőben is fontos céljának tekinti.


A miniszter úgy fogalmazott, a jog alapvetően konzervatív tudomány, alapfogalmai a római jogból származnak, és jól elhelyezhetők a gondolkodásban. Az informatika, a digitalizáció terjedése azonban új kihívásokat teremt. A kérdés az, hogy a hagyományos jogszabályi terminológia alkalmas-e a jövő kérdéseinek rendezésére - tette hozzá.


A jogalkotó felelőssége abban áll, miként tud ezekre a robbanásszerű változásokra adekvát választ adni, az értékek megőrzése mellett - mutatott rá az igazságügyi tárca vezetője.


Egy jogszabály nyelvezetének érthetőnek kell lennie, ha ez nem sikerül, nem mondható el, hogy a törvény a közérdek és közakarat kifejezője - hangsúlyozta a miniszter.


Trócsányi László közölte, a globalizáció terjedésével egyre nagyobb az angol nyelv szerepe. Nem tartja azonban jó iránynak az angol fogalmak szerepeltetését a magyar jogban - mondta.


Link: jogiforum.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek