Bezár

Internet

Szegedi kutatók is fejleszthetnének izraeli cégeknek - Yosef Amrani nagykövet erősítené a gazdasági kapcsolatokat

Szegedi kutatók is fejleszthetnének izraeli cégeknek - Yosef Amrani nagykövet erősítené a gazdasági kapcsolatokat

2018. november 16.
3 perc

Szorosabb gazdasági együttműködést szeretne Szegeddel Yosef Amrani. Izrael nagykövete szerint a lézertechnológia és az orvostudomány mellett a vízgazdálkodás területén is erősíthetné egymást a két ország.


Két napot töltött Szegeden nemrégiben Yosef Amrani, Izrael állam nagykövete. A diplomata tárgyalt a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel, és részt vett a zsidó vacsoraesten is. Az egyetemen zárt ajtók mögött és a sajtó munkatársai előtt is beszéltek arról, hogy a szegedi és izraeli egyetemek kapcsolata már korábban elkezdődött. A korábbi rektor, Szabó Gábor többször járt a közel-keleti államban. Két intézménnyel – a negevi Ben Gurion egyetemmel és a holoni Műszaki Intézettel – már van együttműködésük, elsősorban oktató- és diákcsereprogram kapcsán. – Az első lépést már megtettük a kapcsolatrendszer kiépítésében, ám fontos, hogy ezeket feltöltsük tartalommal, olyannal, amely nemcsak az egyetemnek, hanem a városnak és a régiónak is fontos lehetőségeket biztosít.

Lapunk kérdésére a nagykövet elmondta, az oktatási kapcsolatrendszer erősítése mellett Szeged fontos központja lehet a különböző kutatásoknak is. – A két ország közötti gazdasági együttműködésre egy nagyobb összegű pénzügyi alap is rendelkezésre áll, hiszen Magyarország és Izrael között baráti kapcsolat van – hangsúlyozta Amrani. Kitért arra, hogy idén júniusban hivatalos látogatáson vett részt Izraelben Orbán Viktor, aki négyszemközt is tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.


Mint mondta, pont ezért nagy kihívás számára is, hogy a két ország gazdasági kapcsolatait erősíteni tudják. Szerinte a gazdaság fejlődését a kutatási és tudományos együttműködéseken keresztül lehet elősegíteni. Elmondta, Izrael óriási fejlődésen megy keresztül, főként az innováció területén, ezeket a tapasztalataikat szívesen megosztanák a magyarokkal. Megtudtuk, vannak már jó példák arra országunkban, hogy izraeli technológiát alkalmaznak. Egy, a gépjármű-navigációval foglalkozó izraeli cég (NNG Kft. – a szerk.) Budapesten és Szegeden 200 magyar mérnököt alkalmaz. Véleménye szerint ha ebben a szektorban ekkora a siker, akkor nagy reményekkel nézhetnek a további együttműködésük elé.

– Izraelben nagyon kevés a mérnök, viszont a gondolkodásunk különleges, mindenre találunk megoldást – mondta Amrani. Ezért elképzelhető, hogy a jövőben az elmélet Izraelben, a gyakorlat Magyarországon zajlik, startup cégek bevonásával.

Azt is megtudtuk, az ELI-ben végeznének kutatásokat, az ottani csúcstechnológiai fejlesztésekbe kapcsolódnának be. A lézertechnológia mellett Amrani véleménye szerint a gazdasági együttműködés alapja az orvostudomány, illetve az orvostudományi eszközök fejlesztése. Lapunk kérdésére még jó néhány területet kiemelt a diplomata, amelyben szívesen együttműködne Szegeddel. Szerinte létfontosságú a vízgazdálkodás, hiszen nemcsak a Közel-Kelet küzd vízhiánnyal, ráadásul az extrém időjárási körülmények még szükségesebbé teszik a hatékony vízgazdálkodást. Utolsó területként emelte ki a mezőgazdaságot is, amelyben szerinte országunk erős.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek