Bezár

Internet

2021.

1 2 3 (4)> (4)>| 
2021. június 15.
3 perc

Egyre többeknél diagnosztizálnak melanomát, pedig szűrővizsgálattal, korai kezeléssel megelőzhetővé válhatna a kialakulása.

2021. június 14.
1 perc

Június 12-én a Liget Társulat Godspell előadásával nyílt meg Szeged legújabb szabadtéri rendezvényhelyszíne, a Tisza Teátrum a Felső Tisza-parton, a FOKA strand mellett.

2021. június 14.
3 perc

„Varázslatos Etiópia – Magyarok a napégette arcúak földjén” címmel háromrészes ismeretterjesztő filmsorozatot készítettek a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói, a film a kilenc évvel ezelőtt meggyilkolt szegedi kutatók emlékére készült.

2021. június 13.
5 perc

A kalandos életű Szent-Györgyi Albert nemcsak Nobel-díjas kutatóként alkotott óriásit, hanem igaz ember maradt a történelem legnehezebb időszakaiban is. Tárgyalt a második világháborúból való kilépésünkről, amiért Hitler személyesen adott parancsot az elfogására. A kommunisták elől emigrált, 1978-ban pedig tagja volt a Szent Koronát hazaszállító küldöttségnek is.

2021. június 13.
8 perc

Gyarmathy Éva új, Tehetségfejlesztés című könyve hiánypótló szakmai és szülői szemmel nézve is. Mindenkinek erősen ajánlott, aki szeretné jobban megérteni a tehetséges gyerekeket és többet tudni arról, hogyan lehet kibontakoztatni a bennük rejlő lehetőségeket. A könyv kapcsán kérdeztük a szakembert a tehetséges gyerekekről és a fejlesztési lehetőségekről.

2021. június 12.
1 perc

Eddig csak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói, mostantól azonban a kampusz összes munkavállalója számára ingyenesen elérhetővé vált a világ legnagyobb online oktatási platformja, a Coursera. Szakál Péter, az egyetem oktatási igazgatója a Rádió88-nak elmondta, a rendszerben a világ legjobb egyetemei, valamint a legnagyobb technológiai cégei által indított kurzusokat is megtalálni.

2021. június 11.
2 perc

A fűzfa biomasszájának energetikai hasznosítására, biogáz előállítására dogoztak ki új módszert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai, a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal (SZBK), az Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft.-vel és a Kaposszekcsői Agrár-Biogáz Kft.-vel együttműködve egy 545 millió forintos uniós támogatással megvalósult projektben – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

2021. június 11.
1 perc

Napokon belül kezdődik az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának felújítása. Fendler Judit kancellár a Rádió 88-nak elmondta, korszerűsítik a homlokzatot, visszaállítják a toronyszobát és a kupolát, az épület udvarát üvegtetővel fedik be, és új közösségi teret alakítanak ki. Hozzátette, emellett bővítik, fejlesztik az elektromos hálózatot, további napelemeket helyeznek el a tetőn. A munkálatok mintegy 1,8 milliárd forintból valósulnak meg, és a tervek szerint 2022. július közepén fejeződnek be.

2021. június 10.
9 perc

„Ne vegyétek dicsekvésnek, de Kati nálam kezdte a látogatást legutóbb is, amikor itthon volt” – mondja Tóth Albert, a világhírűvé vált magyar tudósnő egykori biológiatanára, akit Kisújszálláson látogattunk meg. Berci bácsival Karikó Katalin ifjú éveiről és korabeli teljesítményéről, a Karikót kipécéző matematikatanárról és erős jellemekről beszélgettünk.

2021. június 09.
2 perc

A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segítő laboratóriumot alakítottak ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pathológiai intézetében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

2021. június 09.
2 perc

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 551-560. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb egyetem lett.

2021. június 08.
4 perc

Idén a koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, orvosoknak, valamint a szellemitulajdon-védelem terén kiemelkedően teljesítő szakembereknek ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat, amelynek ünnepélyes átadóját kedden tartották Budapesten.

2021. június 08.
3 perc

A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segíti az SZTE korszerű laboratóriuma.

2021. június 07.
3 perc

A hazánkban gyermekkorban kötelezően adott oltások közül több is ilyen, derül ki egy kutatásból.

2021. június 07.
2 perc

Siketen született, de az SZTE rektorának köszönhetően hallóvá vált Zalán. A szegedi klinikán Prof. Dr. Rovó László fül-orr-gégész műtötte meg hat évvel ezelőtt, cochleáris implantátumot kapott. A budapesti kisfiú azóta teljes értékű életet él: ma már kiválóan olvas, ír és beszél, sőt, hangszeren is játszik, dobol.

2021. június 04.
6 perc

Szenvedélyes, megrögzött kutató, aki a kollégái szerint egy evangelista hitével bízott az mRNS-technológia sikerében akkor is, amikor még senki nem látta át a jelentőségét. A brit Wired címlapsztoriban méltatja Karikó Katalin munkásságát, és az általa kifejlesztett technológia új távlatairól is ír.

2021. június 04.
1 perc

Több mint 1,8 milliárd forintból megújul a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karának épülete, a munka június közepétől várhatóan jövő júliusig tart.

2021. június 04.
2 perc

Átlagon felül teljesítettek a dél-alföldi régió egészségügyi dolgozói, közülük harmincnégy szakembert ismertek el június 3-án. A MESZK eddig már 700-nál is több díjat adott át.

2021. június 03.
2 perc

Ferenc pápa május 22-én engedélyezte a Bálint Sándor hősies erénygyakorlásának iratait is tartalmazó dekrétum közzétételét, ami egy lépéssel közelebb visz a néprajztudós boldoggá avatásához. Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem tanára személyes hangvételű visszaemlékezését olvashatjuk az egykori barátról és kollégáról.

2021. június 03.
2 perc

Szepesi János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezető klarinétművésze a 2021/22-es tanévtől kezdi meg munkáját a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karán.

2021. június 03.
3 perc

Egyre gyakoribb a melanoma, a bőr rákos megbetegedésének előfordulása Magyarországon, az újonnan diagnosztizált esetek száma évi háromezerre tehető – derült ki egy a témában tartott csütörtöki online sajtótájékoztatón.

2021. június 03.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem gyökerei a 16. századi Erdélybe nyúlnak vissza. Miután 1541-ben a török elfoglalta Buda várát, az erdélyi fejedelemség lett a Magyar Királyság történeti hivatásának örököse, másfél évszázadon át a magyar szellem művelődési és tudományos életének központja, melynek egyik leghatalmasabb tényezője a magyar iskola.

2021. június 03.
5 perc

A szegedi egyetemtörténetről, Klebesberg Kuno munkásságáról és szegedi tudósok hálózatáról indított oktatási célú tematikus weboldalakat az SZTE Klebelsberg Könyvtár. 25 ezer oldalnyi háború előtti szegedi könyv is újonnan olvasható a neten.

2021. június 02.
1 perc

Világszínvonalú képzéseken vehetnek részt a Szegedi Tudományegyetem munkavállalói. A Coursera for SZTE program tanfolyamait most már az egyetem nem oktató munkavállalói is ingyenesen elérhetik. A Coursera felületén a pár hét alatt elvégezhető kurzusok mellett hosszabb képzésekre is lehet jelentkezni.

2021. június 02.
4 perc

Hamarabb küldik a háziorvosok hematológushoz a betegeket, így korábban fedezik fel ezt a vérképzőszervi daganatos megbetegedést – derült ki azon a sajtótájékoztatón, ahol a mielofibrózis legfőbb jellemzőiről és terápiás lehetőségeiről beszéltek a szakemberek.

2021. június 02.
8 perc

Rokszin Richárd transzplantációs sebészről tudni kell, hogy kiváló triatlonista, transzplantációs futónagykövet, a Konyhafőnök című vetélkedő egyik versenyzője, de az Év Covid Dolgozója díj egyik nyertese is. Még felsorolni is hosszú, arról nem is beszélve, hogy nagyon ritkán találkozom hozzá hasonló nyíltszívű emberrel, aki kendőzetlenül, őszintén beszél az életéről, a Covid-okozta változásokról, a főzésről és a terveiről. Így aztán nemcsak a pandémiás helyzet került terítékre, hanem minden, ami „Rokszin”.

2021. június 01.
1 perc

Már a nem oktató munkavállalók is ingyenesen elérhetik a Coursera for SZTE online kurzusait, írja az egyetem sajtóközleményében.

2021. június 01.
2 perc

A térbeli nyomtatás technológiájának fejlődése már most nagyon sok új utat nyitott meg az orvoslásban. A Szegedi Tudományegyetemen professzionális fém- és műanyagnyomtatók segítségével különböző implantátumokat állítanak elő a betegeknek, a jövőben pedig akár biológiai szöveteket, a fül apró szerveit, protézist, ízületi porcfelszínt is alkotnak majd a szakemberek – derült ki a Duna Televízió Család-barát című műsorából.

2021. május 31.
2 perc

A tizenöt éves háború kitörésének 430. évfordulóján rendezte meg az „Európa elfeledett hadszíntere – A tizenöt éves háború és Magyarország 1591–1606” című, nagy érdeklődéstől övezett online tudományos konferenciáját a Magyarságkutató Intézet.

2021. május 30.
2 perc

A fűzfa biomasszájának energetikai hasznosítására, biogáz előállítására dogoztak ki új módszert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai, a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal (SZBK), az Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft.-vel és a Kaposszekcsői Agrár-Biogáz Kft.-vel együttműködve. A biogáz előállítására a fermentáló tankokban szinte valamennyi szerves anyag alkalmas, így az állati eredetű trágya, az élelmiszeripari melléktermékek és hulladékok, az elpusztult állatok tetemei és a növények egyes részei, de felhasználható a háztartási szerves hulladék és a szennyvíziszap is.

2021. május 29.
2 perc

Karikó Katalint a koronavírus elleni mRNS-vakcina kifejlesztése miatt az orvosi Nobel-díj várományosai között emlegetik, de áttörő sikerű eljárásának köszönhetően a jövőben sokkal nagyobb előnyünk lesz számos más betegséggel szemben is.

2021. május 27.
2 perc

A klinikai orvoslás rangsorában továbbra is holtversenyben a második legjobb intézmény Magyarországon.

2021. május 26.
1 perc

Nem csak a diák hibája lehet, ha késve vagy egyáltalán nem érkezik meg egy-egy órára.

2021. május 25.
1 perc

Jelentős oltási tevékenység zajlott pünkösd hétfőn is a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozói mostanra több mint 100 ezer oltást adtak be. A szegedi orvosok, ápolók és önkéntesek áldozatos munkáját bizonyítja, hogy a gyógyult betegek és az intenzív osztályról gyógyultan távozók számának aránya, országos szinten, az SZTE klinikáján az egyik legjobb – emelte ki az egyetem sajtóközleményében.

2021. május 21.
2 perc

Egyetemi tanulmányainak helyszínére, a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) látogatott pénteken Karikó Katalin biokémikus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója.

2021. május 21.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetem adatai szerint több mint 800 hallgatójuk vett részt a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezelésében, nem csak leendő orvosok, hanem más karok diákjai is. A legtöbben a mentőknél, kórházakban és oltópontokon dolgoztak. Voltak, akik megdöbbentő tapasztalatokat szereztek, és előfordult, hogy családtaggal, közeli ismerőssel voltak kénytelenek találkozni a súlyos betegek között.

2021. május 20.
2 perc

Egyetemi éveihez is kötődő értékes tárgyait adományozta az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak a szegedi egyetem alumnája, Karikó Katalin. Az úttörő egyenruhához tartozó sípjától kezdve a diplomáján és indexén át a biológia szakköri füzetekig, oklevelekig sokféle relikviát hozott magával alma matere bibliotékájába. Az SZTE virtuális kiállítással is tiszteleg a világhírű kutató előtt, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében az egyetem csütörtökön.

2021. május 19.
1 perc

Rekordszámú díjat zsebeltek be az SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék hallgatói a United Design Alliance pályázatán. Összesen 16 minősített terv került be a katalógusba és a három legfontosabb kategóriából kettőben is elhozták a legjobbaknak járó elismeréseket - írja az egyetem.

2021. május 19.
1 perc

Az országszerte nagy népszerűségnek örvendő intézmény falai mögött az elmúlt időszakban komoly fejlesztések zajlottak. A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje multifunkcionális épülettel, újraaszfaltozott utakkal, felfrissített Japánkerttel, azon belül egy új tori kapuval és egy megújult rendszertani gyűjteménnyel lett gazdagabb – írja közleményében a Szegedi Tudományegyetem.

2021. május 19.
1 perc

A világhírű kutató reggeli köszöntése a városházán volt a kezdete háromnapos szegedi körútnak. Karikó a mai napon a Biológiai Kutatóközpontot és a Herman Ottó Kollégiumot látogatta meg, és több kitüntetést is átvett, ahogy az egyetem is beszámol róla.

2021. május 18.
2 perc

Bár már tavaly decemberben neki ítélték oda, de csak kedden tudta átvenni személyesen a Közmédia Év Embere Díjat Karikó Katalin Papp Dánieltől, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójától.

2021. május 18.
2 perc

A RoboRobo nevű fejlesztőcég egy olyan csevegőbottal állt elő, amit a Szegedi Tudományegyetem tanulmányi rendszerével, a Neptunnal kötöttek össze, hogy a vizsgaidőszak alatt is segítsék a hallgatókat.

2021. május 17.
4 perc

Nemzetközi elismerésben részesültek a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezetének munkatársai a hét éve működő Alumni Mentorprogramért és az SZTE-s hallgatóknak és öregdiákoknak nyújtott támogatásért. Az uniszegedalumni.com oldal alig egy éves sikeres működtetését követően számszerűsíthető eredményeiért a közép-európai egyetemek alumni hálózatai közül elsőként kapott nemzetközi elismerést.

2021. május 13.
2 perc

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a szegedi beruházás, elkezdték összeszerelni azt a világ élvonalába tartozó robotizált biobanki mintatároló rendszert, amely több millió biológiai minta tárolására ad majd lehetőséget. Minőségi ugrás következik be az emberi szövetminták felhasználásával folyó kutatásokban.

2021. május 12.
2 perc

1581. május 12-én Báthory István megalapította a jezsuita kollégiumot, amely a mai Szegedi Tudományegyetem jogelődje. A 440 éves évforduló alkalmából milliárdos beruházások indulnak Szegeden, és centenáriumi ünnepségsorozatot rendeznek.

2021. május 11.
3 perc

A digitális technológia hatalmas lehetőséget jelent a mezőgazdaságnak, egyúttal azonban új igényeket is támaszt az agrárképzéssel szemben. Annak érdekében, hogy további előremutató innovatív megoldások születhessenek, a K&H idén is meghirdette a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot.

2021. május 11.
2 perc

Rost Andrea, Kossuth-, Bartók-Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas világhírű operaénekesnő, a 2021/22-es tanévtől a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának Magánének Tanszékén oktat. Célja, hogy a leendő énekesek magas színvonalú, sokrétű képzést kapjanak, amellyel akár egy nemzetközi karriert is felépíthetnek.

2021. május 10.
2 perc

Öt állomásos programsorozattal tisztelgett a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor néprajzkutató emléke előtt halálának évfordulóján. Sírjánál és mellszobránál koszorúkat helyeztek el, a szülőháza helyén álló társasháznál emléktáblát avattak, diákok versengtek egy vetélkedőn, este pedig ünnepi szentmisét celebrált a megyés püspök.

2021. május 10.
3 perc

Újabb, kétezer éves holt-tengeri bibliai tekercsdarabokra bukkantak néhány hete a Júdeai-sivatagban, rajtuk 12 kispróféta írásainak részleteivel. Az elsőket 1947-ben találták meg, az akkor felfedezett tekercsek a világ legkorábbi bibliai kéziratait tartalmazzák, méghozzá Krisztus idejéből. Az effajta töredékek nemcsak a tudósok, de az átlagember fantáziáját is megmozgatják, sokak számára pedig – változatlanságuk miatt – a Biblia isteni sugalmazottságát is bizonyítják.

2021. május 10.
2 perc

A Libri irodalmi díjak az előző év legjobb szépirodalmi könyveit helyezik előtérbe. 2021-ben a zsűri egy regényt, míg a közönség egy verseskötetet emelt ki a tíz döntős mű közül.

1 2 3 (4)> (4)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek