Bezár

Internet

Kétszer akkora műtők, kétágyas kórtermek és modern ambulanciák: modernizálják a fül-orr-gégészeti klinikát

Kétszer akkora műtők, kétágyas kórtermek és modern ambulanciák: modernizálják a fül-orr-gégészeti klinikát

2018. október 22.
3 perc

Kétszeresére bővül és nyugati színvonalúvá válik 2020-ra a szegedi fül-orr-gégészeti klinika épülete. A beruházás februárban indul: kétszer akkora műtőket, kétágyas kórtermeket és modern ambulanciát kap az intézmény, ahol egyébként több szakterületen európai szinten is élen járó színvonalú munka folyik.


Az úgynevezett manuális szakmák, vagyis azok közül, amelyekben operálnak is, egyedül már csak a Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika nem kapott modern befogadóhelyet. A gyermekklinikával szemközti épület, mely már a 60-as években sem műtéti ellátóhelynek, hanem infektológiai osztálynak épült, sem méretében, sem megjelenésében nem méltó ahhoz a munkához, ami ott folyik.

Szakmailag nemcsak az országban, a közép-európai régióban is ez az egyik legkiemelkedőbb fej-nyak sebészeti centrum: több speciális problémát itt tudnak a legmagasabb szinten orvosolni.


Kiemelkedő ellátás méltatlan körülmények között

– A fej-nyak tumorok ellátásában felnőttek és gyerekek esetében is mi vagyunk az egyik legfejlettebb klinika, köszönhetően a felszereltségnek és annak, hogy ennek a területnek a legnagyobb specialistái nálunk dolgoznak.

Mindemellett a gyermeklégút-sebészetben, fülsebészetben és a cochleáris implantátumok beültetésében mi vagyunk a legnagyobb országos centrum – sorolta Rovó László rektor, a klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

Csakhogy a legjobb szakemberek és a legjobb műszerek egy olyan épületben állnak a betegek rendelkezésére, mely állapota miatt az utóbbi időszakban már a mindennapi munkát is nehezítette.

Kinőtték az épületet

– Amikor hozzánk került a gyermekellátás is, az éves szinten több ezer fős betegforgalom-növekedést eredményezett. Az öt évvel ezelőttihez képest pedig 80 százalékkal több a betegünk. Jelenleg nagyjából 100 ezer főt látunk el évente, miközben például a műtők olyan állapotban vannak, hogy azok csak ideiglenes engedéllyel működhetnek. A 18–20 négyzetméteres helyiségekben ráadásul lassan el sem férünk az eszközöktől.

De nem csak a műtőkkel van probléma. Az orvosi szobákon 8-10 szakember osztozik, és a betegek sincsenek sokkal szellősebben elhelyezve, hiszen vannak 6-7 ágyas kórtermek is. A közös használatú mosdók pedig állandó veszélyforrást jelentenek a műtét utáni fertőzések szempontjából. Ezen a helyzeten változtat az a beruházás, mely a tervek szerint februárban indul.

A klinika mérete a kétszeresére nő majd egy hozzáépítésnek köszönhetően. Hogy ki építheti a 3 szintes új szárnyat, a jövő héten már ki is derül, hiszen a közbeszerzés már zajlik. A két épület összekötése után nemzetközi színvonalú infrastruktúrával rendelkezik majd a klinika.

2020-ra készül el a kibővített épület

– Az épületben helyet kap egy cochleáris implantációs központ, ahol a jelenlegi közel 600 beteget kényelmesebb körülmények között tudjuk fogadni, nem mellesleg pedig az eljáráshoz köthető tudományos munkának is méltó helyet tudunk biztosítani – mondta el Rovó László.

– A kórtermeket átalakítják 1-2 ágyas, saját fürdőszobás helyiségekké, és lesznek oktatótermek is. Az új épületszárnyban új ambulanciák kapnak majd helyet, és lesz ott két, 50 négyzetméteres műtő is, ami a jelenlegi méretének kétszerese. A kicsikből is megtartunk azonban kettőt egynapos sebészeti beavatkozásokra, illetve gyermekoperációkra.

Az egymilliárd forintos beruházás a tervek szerint 2020 első felére készül el. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor pedig nem is ez az épület lesz a végállomás a fül-orr-gégészeti klinika számára, hiszen már a kormány előtt van az előterjesztés egy szegedi fejközpont létrehozásáról.

Ha ez felépülhet a Petri Gábor klinikai tömb mellett, a másfél év múlva elkészülő, kibővített klinikaépületbe a fül-orr-gégészet helyére az urológiai klinika költözhet be, az egykori II-es kórház épülete pedig krónikus és hospice-ellátóhely lehet.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek