Bezár

SZTEhírek

Ajánló

1 2 

Egyetemi tavasz

2023. április 12.
1 perc

Az Egyetemi Tavasz programsorozat keretében a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet 2023. 04. 14-én, 18:00 és 22:00 óra között interaktív földrajzi felvedezésekre invitálja az érdeklődőket.

TIK

2023. április 12.
1 perc

Nőktől mindenkinek: Festett fonalak – Hódi Judit falikárpitjaiból nyílik kiállítás április 14-én a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A 18. Egyetemi Tavasz rendezvényén köszöntőt mond Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese.

SZTE_Fuveszkert_husvet

2023. április 04.
1 perc

Kellemes tavaszi sétára és húsvéti kalandozásra várják április 9-én és 10-én az érdeklődőket a Füvészkertbe. Az ébredező növényvilág felfedezése közben a gyerekek a kert öt pontján fejtörőket találnak, a felnőtteknek pedig a Füvészkert fáin elhelyezett verseket érdemes figyelmesen olvasgatni.

knyn

2023. március 31.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete és a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium idén közösen rendezi meg a „Kínai Nyelv Napját”. A szakértők érdekes előadásokkal és szakmai beszélgetésekkel járják körül a kínai kultúra és nyelvoktatás jelenlegi, hazai és nemzetközi tendenciáit.

pistyur-veronika-milyenek-azok-a-cegek-ahol-a-gyerekeink-is-szivesen-dolgoznanak-majd

2023. március 21.
2 perc

Kihagyhatatlan előadás következik a 21. század vezetőiről: a Mentor(h)áló március 27-i vendége a leginspirálóbb és legbefolyásosabb magyar nők egyike, Pistyur Veronika lesz. Előadásában a jelen és jövő vezetőiről mesél – vezetőkről, akik "szeretnének hatással lenni a világra", akiknek "tudatos, hosszú távú stratégiájuk van arra, mit hagynak hátra maguk után".

Nyito_SZESZT_sajtotajekoztato

2023. március 14.
3 perc

„Volt egyszer egy Szegedi Egyetemi Színpad” címmel 2023. március 15-én nosztalgikus emléknapot tart az SZTE az 1960-as/70-es évek legkiválóbb amatőr színháza és legendás vezetője, Paál István tiszteletére. Az ünnepi program csúcspontját a Petőfi Rock 50. évfordulója jelenti. A rendezvény-sorozat március 18-ig a VI. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóval folytatódik.

fullbright-osztondijak_2023_16x9

2023. március 13.
1 perc

A Fulbright Bizottság tájékoztató előadást tart március 23-án, 15 órától a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar konferenciatermében. Az ösztöndíjakról és a pályázati feltételekről korábbi Fulbright ösztöndíjasok bevonásával tájékoztatják az érdeklődőket.

BAW_rendezvenyplakat_2023_003

2023. március 10.
3 perc

Fókuszba kerül az agy az idei március második felében is. Az Agykutatás Hete nemzetközi program-sorozat 2023. március 16-án ismét „beszippantja” Szegedet. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban fejtágító előadásokra, laborbemutatóra és a Teaházba, illetve a rajzpályázat online kiállítására várják az érdeklődőket. A Szegedi Tudományegyetem kutatói például a 21. századbeli kábítószerekről és a dizájner drogokról beszélnek.

sajtofotok_TIK

2023. március 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság fotóriporter kollégáinak képeiből nyílt kiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tárlat 2023. március 22-ig megtekinthető.

Prof. Dr. Zakar Péter történész

2023. március 01.
7 perc

Biró Sándor 19. századi erdélyi református lelkész és értelmiségi, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc radikális közéleti személyisége, majd tábori lelkésze életpályájáról adott ki új kötetet Prof. Dr. Zakar Péter történész egyetemi tanár (SZTE Modernkori Magyar Történeti Tanszék). A Kolozsvári Egyetemi Kiadónál megjelent könyvről március 2-án 16 órakor az SZTE Klebelsberg Könyvtár AudMin helyszínén Hegyi Ádám egyetemi docens (SZTE Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék) beszélget a szerzővel.

Nemzetkozi_Informatikai_Diakolimpiat_rendeznek_Szegeden

2023. február 22.
4 perc

A 35. Nemzetközi Informatikai Olimpiát 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között rendezik meg Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódva Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem részvételével. A verseny előkészítő találkozóján a nemzetközi szervezőbizottság tagjai bemutatták az esemény részleteit.

borito

2023. február 22.
3 perc

Tavasszal is folytatódik a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Radnóti-estek elnevezésű rendezvénysorozata. Ebben az évadban a történelem áll a beszélgetések középpontjában – négy alkalom, a történelem négy arca. Először egy történész-akadémikus érkezik, aki a saját édesapja sorsából kiindulva alkotta meg egy egész nemzedék csoportképét, majd egy gyerekkönyv-kiadó új vállalkozására, az Abszolút töriről lesz szó, szerzők és a főszerkesztő társaságában, harmadszorra egy krimiíró érkezik, akinél az esetek mögött a történelem elhallgatott fejezetei sejlenek fel, végül pedig egy pszichoterapeuta segítségével igyekeznek jobban megérteni a transzgenerációs traumákat. Szeretettel várnak minden érdeklődőt szerda esténként a BTK főépületében, a Café Radnótiban! A rendezvényekre való belépés díjtalan!

jakucs_laszlo_szte

2023. február 14.
3 perc

Rekordszámú jelentkezés érkezett a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre. Idén 88 iskolából 580 tanuló (290 csapat) vág neki a megmérettetés első fordulójának, amelynek középdöntőjét március 31-én, fináléját április elsején rendezik Szegeden. A legjobb 24 csapat tanulói az értékes nyeremények mellett, pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez.

prevenció, gasztroenterológia szeged

2023. február 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának Gasztroenterológia osztályát és ambulanciáit a legforgalmasabb betegellátó egységek között tartják számon, Szegeden. Prof. Dr. Molnár Tamás, az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Osztályának vezetője szerint a prevenció mindennél fontosabb és nem hanyagolható el a napi betegellátás terhei mellett sem, ráadásul a megelőzés csökkentheti a betegszámot, ezáltal segíthet a „forgalomcsökkentésben”. Ennek érdekében, több figyelemfelkeltő programot is rendeznek a közeljövőben.

SZTE_Szabadegyetem

2023. február 13.
2 perc

A tudomány izgalmas témáiról színes és érthető formában tájékoztatnak az SZTE Szabadegyetem előadói. A félévről félévre megújuló SZTE-sorozat XXXI. szemesztere 2023. február 15-én startol és május 3-án zárul.

SZTE_Informatikai_Dualis_Kepzesi_Borze

2023. február 08.
1 perc

Az SZTE TTIK Informatikai Intézete 2023. február 10-én tartja Duális Képzési Börzéjét. A rendezvénynek az online Discord platform ad helyet. Az idei rendezvény három hívószava: a lehetőség, a pénz és a jövő. Lehetőség szakmai kapcsolatok kiépítésére, pénz a korai anyagi függetlenség elérésére. „Ez mind a TE jövőd!” – szól a rendezvény szlogenje.

cartel_logo_3

2023. február 07.
4 perc

12 neves kutatóról, köztük Karikó Katalinról, a Szegedi Tudományegyetem professzoráról is plakát készült Bilbaóban. A baszkföldi város az ottani 79 üzlet kirakatának az átrendezésével csatlakozik az ENSZ február 11-i „Nők és lányok a tudományban” világnap figyelemkeltő kezdeményezéséhez. A nemzetközi jeles napot köszöntve nyílik meg az „mRNS anyjának” is nevezett magyar biokémikus elismeréseit bemutató fotótárlat az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Vezetett_setan_mutatjak_be_a_szegedi_fuveszkert_orchideagyujtemenyet

2023. február 01.
1 perc

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit 2023. február 4-én, szombaton. A szakvezetéseken korlátozott létszámmal lehet részt venni.

MentorProgram

2023. február 01.
1 perc

nyilt_nap_nyito_kep

2023. január 24.
1 perc

Január 28-án nyílt napra és szülői értekezletre várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. Az SZTE több mint 550 képzése mellett szó lesz a felvételi változásokról, ösztöndíjakról, nyelvtanulási és lakhatási lehetőségekről. A felvételizők a jelentkezési lap kitöltésében is segítséget kapnak.

a Szegedi Fizika Napja

2023. január 23.
3 perc

Idén január 28-án szombaton 9-14 óra között az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben rendezik meg a Szegedi Fizika Napját. Az eseményen az SZTE TTIK Fizikai Intézete és az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet izgalmas programmal készül a fizika iránt érdeklődők számára.

kutatok_ejszakaja__65_

2023. január 16.
2 perc

Az SZTE BTK Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke ad otthont a 2023-as, összességében 11. Nemzetközi Finnugor Téli Iskolának (Winter School of Finno-Ugric Studies) január 30. és február 4. között. A rendezvényt az Erasmus+ által finanszírozott stratégiai partnerség, a REMODUS keretében szervezi meg a szegedi tanszék a Bécsi Egyetem közreműködésével. A programon 10, köztük 8 külföldi egyetem diákjai és tanárai vesznek részt.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek