Bezár

SZTEhírek

a Szegedi Fizika Napja

Január 28-án rendezik a Szegedi Fizika Napját - íme a programok

Január 28-án rendezik a Szegedi Fizika Napját - íme a programok

2023. január 23.
3 perc

Idén január 28-án szombaton 9-14 óra között az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben rendezik meg a Szegedi Fizika Napját. Az eseményen az SZTE TTIK Fizikai Intézete és az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet izgalmas programmal készül a fizika iránt érdeklődők számára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Fizika Napján 9:30-kor Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetője mond megnyitót.

Az első előadást 9:40-kor Prof. Dr. Benedict Mihály tartja Fizikai Nobel-díj 2022: Összefonódott állapotok a kvantumoptikában címmel, majd 10:20-tól Dr. Divéki Zsolt választ ad arra: Hogyan kacsint egy elektron? Az előadássorozatot 12 órakor Dr. Geretovszky Zsolt folytatja, aki a 3D nyomtatás a tudomány szolgálatában című előadását mutatja be. Dr. Vizsnyiczai Gaszton pedig 12:40-kor a Lézeres nyomtatás és optikai csapdázás mikrovilága témába vezeti be az érdeklődőket, mely előadás után, 13:10-kor az ELI ALPS Művészet a tudományban című pályázatának eredményhirdetése és díjátadója következik.

E programok helyszíne az ELI ALPS konferenciaterme.

Míg az előadások mindenki számára nyitottak, addig Dr. Czirják Attila A kvantumfizika alapjai: a Stern-Gerlach kísérlettől a Dirac-bracketig című egyetemi mintaórája kimondottan a fizika iránt mélyebben érdeklődő középiskolás diákoknak szól. Az egyetemi mintaóra előzetes regisztrációhoz kötött, melyre ide kattintva van lehetőség: Regisztráció a kvantumfizika alapjai c. egyetemi mintaórára

Szintén előzetes regisztrációhoz kötöttek a vezetett látogatások:

Dr. Huszár Helga, Csóka Gábor, Spalek Dávid Ismerd meg, hogyan teszteljük a modern belső égésű motorokat - látogatás a motorfékpadhoz című programjára a következő időpontokból lehet választani:
9:40-10:10 (regisztráció), 10:30-11:00 (regisztráció), 11:20-11:50 (regisztráció), 12:10-12:40 (regisztráció)

Horváth Vera az ELI ALPS működésébe kalauzolja a résztvevőket, az ELI Fókusz Interaktív Látogatói Terének bemutatója: mire fókuszál az ELI? című programján. A következő turnusokra lehet regisztrálni:
10:40-11:10 (regisztráció), 11:20-11:50 (regisztráció), 12:00-12:30 (regisztráció), 12:40-13:10 (regisztráció)

A vezetett látogatások kezdő időpontjában a Kutatóintézet recepciójánál van a gyülekező.

Fontos: a mintaórára és a vezetett látogatásokra történő regisztrációs lehetőségek január 25-én (szerda) 12:00 órakor zárulnak!

A rendezvényen 9:00 és 14:00 között standos bemutatók várják az érdeklődőket a konferenciaterem körüli kiállító téren, ahol a kiállítók a fizika tudományos és ipari alkalmazásáról adnak információt, illetve izgalmas kísérletekbe is betekintést engednek.

A kiállítók:

Asztrofizikai Kutatócsoport
Nanoplazmonika Kutatócsoport
Advanced Optical Imaging csoport
Elméleti fény-anyag kölcsönhatási Kutatócsoport
Fény-anyag Kölcsönhatási Kutatócsoport
Fotoakusztikus Kutatócsoport
Gravitációelméleti Kutatócsoport
Lézeres Aeroszol Kutatások Kutatócsoport
Nano- és Mikromegmunkálás Kutatócsoport
Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet
JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézet
ELI-ALPS
Semilab

A standok között a Fizikai Intézet is megtalálható lesz, ahol az aktuális képzéseinkről kaphatnak információt az érdeklődők, illetve a 2024 szeptemberétől induló fizikus-mérnök szakot is bemutatjuk.

A Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetése 14 órakor kezdődik Prof. Dr. Zimányi László (ELFT) és Prof. Dr. Hopp Béla (SZTE Fizikai Intézet) megnyitójával, majd Ignácz Ferenc látványos kísérletes bemutatóját (FizShow) tekinthetik meg a látogatók, hideg-meleg kísérletek témájában. A bemutatót követően 14:50-kor kihirdetik a verseny eredményeit és átadják a díjakat, amelyeket a versenyt szervező Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az SZTE Fizikai Intézet mellett az ELI ALPS, a Semilab és a MATFund Alapítvány ajánlott fel.

Akinek van Instagram profilja, ne hagyja otthon a telefonját, ugyanis a programokon elhangzott ismeretekhez kapcsolódóan játékra invitálják a látogatókat, akiknek értékes nyereményekben lehet részük!

A program plakátját itt töltheti le!

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet címe: 6728 Szeged, Wolfgang Sandner utca 3.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek