Bezár

SZTEhírek

prevenció, gasztroenterológia szeged

A prevencióról szól a következő időszak a szegedi Gasztroenterológián

A prevencióról szól a következő időszak a szegedi Gasztroenterológián

2023. február 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának Gasztroenterológia osztályát és ambulanciáit a legforgalmasabb betegellátó egységek között tartják számon, Szegeden. Prof. Dr. Molnár Tamás, az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Osztályának vezetője szerint a prevenció mindennél fontosabb és nem hanyagolható el a napi betegellátás terhei mellett sem, ráadásul a megelőzés csökkentheti a betegszámot, ezáltal segíthet a „forgalomcsökkentésben”. Ennek érdekében, több figyelemfelkeltő programot is rendeznek a közeljövőben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ahogyan arról korábban már írtunk, az elmúlt években rendkívül jó partneri kapcsolat és operatív együttműködés alakult ki a Szegedi Regionális Vérellátó Központ, valaminta Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja között. Az SZTE polgárai hosszú évek óta elkötelezett hívei a véradásnak, mert tudják: egy véradó akár három ember életét is megmentheti. Többek között ennek köszönhető, hogy az SZTE SZAKK Petri Gábor Klinikai Tömb első emeletén elhelyezett Vérdepó készítményei egyre többször segítik a betegellátást. Ehhez járulnak hozzá az SZTE SZAKK Gasztroenterológiai Osztályának dolgozói is hamarosan, árulta el a professzor.

 

– A gasztroenterológiai osztály dolgozói nagyon sok olyan beteggel találkoznak nap, mint nap, akik felső, vagy alsó tápcsatorna vérzés tüneteivel jelentkeznek és nekik kell sürgősen elállítanunk a vérzésüket, így pontosan tudják, hogy mennyire fontos, hogy a klinikai egységek rendelkezzenek megfelelő vérkészlettel. Többek között ez az oka annak, hogy hamarosan véradást szervezünk az osztályon; időpontjáról még folynak az egyeztetések a Szegedi Regionális Vérellátó Központtal. Emellett kiemelt hangsúlyt szeretnénk helyezni a közeljövőben is a vastagbélrák elleni küzdelemre. Ennek érdekében a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának dolgozói számára lehetővé tesszük a soron kívüli szűrést, amely egy vastagbéltükrözést, azaz kolonoszkópiát jelent – kezdte gondolatait Prof. Dr. Molnár Tamás.


véradás, szte szakk

 

A vastagbél daganat nem válogat, a klinikai központ dolgozóit is utoléri. Kialakulása nem okoz panaszt, ám arról még mindig kevés szó esik, hogy a vastagbélrák második helyen szerepel a daganatos megbetegedések között a halálozási statisztikákban. Ebből kifolyólag ez az egyik legveszélyesebb betegség, amely sok esetben igen alattomosan alakul ki a szervezetben, hiszen korai stádiumában nem mindig produkálja a rá jellemző tüneteket.

 

Magyarországon évente 7-8 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, közülük a páciensek több mint fele már nem tudja leküzdeni a betegséget, pedig az időben diagnosztizált vastagbélrák még nagyon jó eséllyel gyógyítható. A statisztikát a szűrés javíthatja és ennek első eredményei már láthatóak is az Országos Népegészségügyi Szűrőprogram hatására. Ennek is a legaktívabb résztvevője hazánkban a szegedi gasztroenterológiai osztály, de úgy gondoljuk, hogy érdemes mindenkinek a saját háza környékén is rendet tenni, hiszen a klinikai központ dolgozóinak egészségvédelme a lakosság egészségének javulását eredményezi. Célunk ezzel a kezdeményezéssel a klinikák közötti kapcsolat javításán túl az is, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gasztroenterológiai szakma kiemelt fontosságú szerepet tölt be nemcsak a betegellátásban, hanem a prevencióban is – folytatta az SZTE SZAKK Gasztroenterológiai Osztályának vezetője.

 


prevenció, gasztroenterológia szeged

 

A szakértő emellett kiemelte: április a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja, melynek legfőbb célkitűzése a figyelem felhívása a szűrővizsgálatok fontosságára és a rendszeres testmozgásra, mely minden betegség megelőzésének a módja. A legfontosabb a személyes példamutatás, emiatt áprilisban „Fuss el a vastagbélrák elől” címmel közös futást szerveznek a gasztroenterológiai osztály dolgozói az újszegedi Ligetben, melyhez bárki csatlakozhat. A résztvevők vállalják, hogy 30 ezer lépést tesznek meg futva vagy sétálva, utalva ezzel arra, hogy nemenként mintegy 30 ezer új daganatos esetet diagnosztizálnak hazánkban évente.


– Remélem, kezdeményezéseinkkel javítani tudjuk a betegellátást, a vérellátás biztonságát, a klinikai központ dolgozóinak egészségét és fel tudjuk hívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Hisszük, hogy erőfeszítéseink egyben jelzik, hogy a gasztroenterológia megérett az önállóságra – fejezte be mondandóját Molnár professzor.


Pósa Tamara

Borítókép: Adobe Stock.Fotó: Pixabay.com

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek