GINOP-2.2.1-15-2016-00004A projekt címe: Navigációval személyre szabott helyreállító implantátumok az egészséges társadalomért


A projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2016-00004


A (fő)kedvezményezett neve: Sanatmetal Ortopédiai és Traumatológiai Eszközöket Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság


Konzorciumi partnerek:

Dicomlab Kutatásfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Szegedi Tudományegyetem


A szerződött támogatás összege: 627 470 630 Ft


A támogatás mértéke (%-ban): 69,59%


Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt

támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Dicomlab Kutatás-Fejlesztési

és Korlátolt Felelősségű Társaság

45 863 159 Ft

17 746 221 Ft

63 609 380 Ft

Sanatmetal Ortopédiai és Traumatológiai

Eszközöket Gyártó Korlátolt

Felelősségű Társaság

294 302 358 Ft

257 154 155 Ft

551 456 513 Ft

Szegedi Tudományegyetem

287 305 113 Ft

0 Ft

287 305 113 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2016.09.29. - 2019.02.28.


Projektmenedzser: Jancsó László


Pénzügyi vezető: Walter Erika


Szakmai vezető: Prof. Dr. Varga Endre

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt a Sanatmetal Kft., a Szegedi Tudományegyetem, és a dicomLAB Kft. hatékony együttműködésével valósult meg. A konzorciumi partnerek mindegyike nemzetközi szinten is elismert kutatóhely, illetve vállalkozás, akik az együttműködés során jól tudták alkalmazni a rendelkezésre álló orvostudományi és műszaki tudományi hátteret, a felhalmozott innovatőri tudást, a magas színvonalú technológiai hátteret, valamint a hazai- és nemzetközi piaci ismereteket. A projekt révén hazánkban elérhetővé válik egy nagyon korszerű személyre szabott műtéti tervezést, illetve személyre szabott műtéti navigációs segédeszközök létrehozását lehetővé tevő rendszer, a hozzá tartozó világszínvonalú váll- és térdízületi protetikai elemekkel és lábsebészeti implantátumokkal. A rendszer használata megbízható támogatást nyújt az operatőrök számára, pontosabban tervezhetővé és pontosabban elvégezhetővé teszi a csontsebészeti műtéteket, amely alacsonyabb kockázatot, gyorsabb felépülési időt, valamint a szövődmények csökkenését jelenti a betegek számára.

 

Projekt összefoglaló

A projekt célja olyan komplex, műtéti tervező - és navigációs eszköz-gyártó rendszerek, illetve ezzel kompatibilis implantátumok és műtőeszközök létrehozása, amelyek műtéti eredmények biztosítása érdekében lehetővé teszik a személyre szabott intraoperatív műtéti navigációt a vállízületi protetika, térdízületi protetika, valamint a lábsebészet területein.

A projekt során létrehozott műszaki megoldáshoz hasonló lehetőségek a piacon csak nagyon korlátozottan elérhetőek. A vállízületi protézis beültetés területén személyre szabott megoldásoknál ez különösen igaz, egyelőre kevés konkurens cégnél érhető el specifikus implantátumhoz kötötten. A térdízületi portézis beültetés területén valamivel szélesebb a kínálat, a világcégek közül két cég kínál bizonyos szűkített piacaikon személyre szabott megoldásokat. A bütyök deformitás kezelése területén ezt a lehetőség egyelőre nem ismert sem a piacon, sem az általunk elérhető szakirodalomban, így itt potenciális versenytárs nem található. Ezek mellett fontos piacot befolyásoló tényező, hogy a 2000-es évek elején megjelenő számítógépes műtéti navigációk a nagy várakozás ellenére nem tudtak elterjedni, amelynek a legfőbb oka a nagyon magas beruházási költség, illetve az elsajátítandó speciális szaktudás és gyakorlat, amely a rendszer helyes és biztonságos működtetéshez szükséges.

A projekt sikeres megvalósításához 30 hónap szükséges, amely során 6 részfeladatot valósítanak meg a pályázati partnerek. A feladatok egymásra épülnek, a konzorciumi tagok mindegyike részt vállal különböző intenzitásokkal minden tervezett feladatban.


A projekt megvalósításának alappillérei a Szegedi Tudományegyetem által biztosított orvostudományi és műszaki tudományi háttér, valamint a Sanatmetal Kft. és a DicomLAB Kft. vállalkozásoknál felhalmozott innovatőri tudás, a hazai- és nemzetközi piaci ismeretek birtoklása, és a rendelkezésre álló magas színvonalú technológiai háttér. A DicomLAB Kft. szoftverfejlesztői tapasztalata, valamint az SZTE TTIK Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék orvosi képfeldolgozás területén rendelkezésre álló szakmai potenciálja alkalmas a műtéti tervező rendszerek szoftverfejlesztői és azzal kapcsolatos kutatási feladatainak elvégzésére. A DicomLAB Kft. ezen felül stabil hátteret képes nyújtani a ”rapid prototyping”, három dimenziós nyomtatás tekintetében. A orvosi eszközök tervezésében, modellkísérletek végrehajtásában, valamint klinika értékelések elvégzéséhez orvosszakmai hátteret az SZTE ÁOK Traumatológiai Klinika, Ortopédiai Klinika orvosai adnak. A klinikai kipróbálás hátterét az SZTE központi műtőblokkja biztosítja. A konzorciumvezető vállalkozás részéről a tervezési feladatok elvégzése képzett és tapasztalt K+F vezetők és fejlesztőmérnökök irányításával történik. A tervezéshez megfelelő számú humán erőforrás, számítógépes tervezői munkahely, és parametrikus tervezőrendszer rendelkezésre áll. A projekt előrehaladásának monitorozását standardizált belső eljárások alapján a projekt vezetők végzik. A prototípus gyártás tervezéséhez, az ehhez szükséges előgyártmányok, készülékek és szerszámok megtervezéséhez, a CNC programok elkészítéséhez és validálásához, a gyártási folyamat támogatásához képzett technológusok, technikusi személyzet, és erre kiépített infrastruktúra rendelkezésre állnak. A kísérleti darabok, prototípus kísérleti sorozatok legyártása a vállalkozás külön prototípus üzemében történik.


Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány