EFOP-3.6.2-16-2017-00006

esza_felsoA projekt címe: LIVE LONGER - Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig

 

A projekt azonosító száma: EFOP-3.6.2-16-2017-00006

 

A (fő)kedvezményezett neve: Szegedi Tudományegyetem

 

Konzorciumi partnerek:

Debreceni Egyetem

Pécsi Tudományegyetem

Semmelweis Egyetem

 

A szerződött támogatás összege: 1 463 467 708 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Szegedi Tudományegyetem

529 477 785 Ft

0 Ft

529 477 785 Ft

Debreceni Egyetem

407 512 551 Ft

0 Ft

407 512 551 Ft

Pécsi Tudományegyetem

411 472 574 Ft

0 Ft

411 472 574 Ft

Semmelweis Egyetem

115 004 798 Ft

0 Ft

115 004 798 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2017.09.01. - 2020.11.29.

 

Projektmenedzser: Zsigmond Anikó

 

Pénzügyi vezető: Harmati-Major Ágnes

 

Szakmai vezető: Prof. Dr. Rakonczay Zoltán

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A pályázat fő céljai a gasztrointesztinális, kardiális, vaszkuláris és vázizom eredetű betegségekben szenvedő egyének életkörülményeinek javítása és élethosszának megnövelése. A projekt transzlációs megközelítésben a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig igyekszik átfogni az orvostudományi kutatások teljes vertikumát. Erre a négy orvos-képző egyetem között megvalósuló szinergiák adnak kitűnő lehetőséget csakúgy, mint az egyes intézményekben már ma is megvalósuló alapkutatási-klinikai kapcsolatrendszer. A program szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina.

Kutatási témákba való besorolások: kardiológia, gasztroenterológia, érrendszer, vázizomkutatás. Az említett négy témában a kutatások három fő irányban fognak megvalósulni és az egyes kutatócsoportok összekapcsolódni: 1) élettan és kórélettan, 2) regeneráció, 3) terápia.

 

KARDIOLÓGIA: A jelen projekt keretében egészséges és krónikus szívelégtelenség modellekben tervezzük az aritmogenezis, sejthalál és szívfunkció állatkísérletes, majd transzlációs irányú vizsgálatát, aminek során regiszterek lesznek létrehozva számos nemzetközi klinika bevonásával.

 

GASZTROENTEROLÓGIA: A kutatócsoportok a gasztroenterológiai vizsgálatok széles spektrumában vesznek rész: hasnyálmirigy fejlődés magzatokban, CFTR csatorna szerepe krónikus pancreatitisben és kezelések TRPA1 csatorna antagonistákkal, organoidokból pancreas és bél biobankok létrehozása és felhasználása in vitro vizsgálatokhoz, nyelőcső epitél sejtek élettaniés kórélettani működése, hipoxia és gasztrointesztinális hormonok hatásai, bélmotilitás, bél simaizom gyulladás, primer sclerotizáló cholangitis tanulmányozása, cisztás fibrózis, szöveti regeráció őssejtek, progenitorok és rezidens sejtek felhasználásával.

 

ÉRRENDSZER: Az érrendszert érintő diszfunkciók és azok terápiás lehetőségei lesznek vizsgálva: a TRPM4 csatorna erek fokozott konstrikciójában; RAAS in vivo regulációja magas vérnyomás patomehanizmusában; foszfát iontranszportok, transzporterek vaszkuláris remodellingben (érelmeszesedésben); piezo-csatornák szerepe kalcifikációs folyamatokban; vaszkuláris diagnosztika ütőérbetegségre fokozott kockázattal rendelkező diabéteszes betegpopulációban; koronária elzáródásához vezető folyamatok transzlációs megközelítésben.

 

VÁZIZOMKUTATÁS: A munkacsoportok kutatásai a következő témákat ölelik fel: vázizom kálcium háztartása, regeneráció in vivo transzfektálással, GLUT4 és SMTNL1 transzporter transzlokáció, izom metabolikus szerepe és adaptációja a terhesség során, az életkor előrehaladtával (sarcopenia) vagy elhízás esetén, mitokondriális funkciók.

 


Tovább a projekt honlapjára

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány