EFOP-2.2.23-21-2022-00001









A projekt címe: Onkológiai Eszközpark Fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen

 

A projekt azonosító száma: EFOP-2.2.23-21-2022-00001

 

A kedvezményezett neve: Szegedi Tudományegyetem

 

A szerződött támogatás összege: 799 113 073 Ft

A támogatás mértéke (%-ban):
100%

A projekt megvalósítás időszaka:
2022.07.01.- 2023.09.30.

Projektmenedzser:
Márta Dorina

Pénzügyi vezető:
Sipos-Kovács Mónika

Szakmai vezető:
Prof. Dr. Oláh Judit

 


A projekt tartalmának bemutatása:

Magyarország vezető helyen áll mind a daganatos betegségek előfordulását, mind a mortalitási adatokat értékelve az Európai Unió országai között. A különböző rosszindulatú betegségek szedik hazánkban a legtöbb áldozatot a szív- és érrendszeri betegségeket követve. Az elkövetkezendő évek fontos feladata a daganatos betegségek megelőzése az egészséges életmódra neveléssel, és széleskörű edukációval, melyben a felsőoktatásnak, így a Szegedi Tudományegyetemnek kulcsfontosságú szerepe van.
Hasonlóan fontos pillére a daganatos halálozás csökkentésének a korai felismerés és időbeni szakszerű kezelés, melynek legfontosabb hátterét régiónkban Egyetemünk diagnosztikai és terápiás egységei szolgáltatják.
Jelen fejlesztés általános célja a megyei fekvőbeteg ellátó intézmények infrastrukturális feltételeinek javítása, a jó minőségű és hatékony onkológiai szolgáltatások elérhetőségének javításával, a betegek korai mobilizációja, gyorsabb gyógyulás biztosítása a magas színvonalú eszközök alkalmazása okán, melynek következtében csökkennek a kórházban töltött napok száma.

A Szegedi Tudományegyetem, mint a régió III. progresszivitási szintű egészségügyi intézménye az onkológia területén is széleskörű és nagy esetszámú szűrési és diagnosztikus tevékenységet folytat, amely eredményeképpen jelentős számú és változatos onkológiai terápiát folytat.
A hatékony és eredményes terápia kritikus sikertényezője az onkológiai terápia személyre szabása és terápia elindításához szükséges idő minimalizálása.
Jelen fejlesztés elemei ezt a célt szolgálják:
(1) megerősítve a diagnosztikai kapacitást,
(2) lerövidítve a személyre szabott kezelések előkészítéséhez szükséges időt,
(3) lerövidítve magát a terápiás időt és ezáltal megnövelve az ellátható páciensek számát.

Fejlesztési területek:(A)Molekuláris onkopatológia. A molekuláris patológiai vizsgálatok a mindennapos onkológiai személyre szabott kezelések alapját képezik. A daganatok pontos jellemzőinek ismerete nélkül napjainkban nem állítható fel terápiás terv. A legtöbb daganat esetén már elérhetők olyan gyógyszerek, melyek célzott kezelésként csak adott molekuláris genetikai eltérés esetén alkalmazhatók, ilyenkor viszont a standard kezelésekhez viszonyítva jóval hatékonyabbak.
Az SZTE Patológiai Intézetében található szekvenáló eszközök egy része elavult, vagy működésképtelen, melyek diagnosztikai célra nem üzemeltethetők gazdaságosan, vagy nem képesek teljeskörűen az egyre növekvő feladataikat ellátni.
(B) Onkoradiológiai és sugárterápiás beruházás
Napjainkban a minimális invazivitású beavatkozások alapvető részévé váltak a diagnosztikus és gyógyító tevékenységek is az onkológiában. A felfedezett betegségek terápiás döntéshozatala elképzelhetetlen a betegség szövettani karakterizálása nélkül, melynek során az adekvát mintavétel meghatározó jelentőségű.
Különösen a daganatos betegségek kezelése előtt nagy számban, évente megközelítőleg 1500 esetben végzünk valamilyen képalkotó eljárást- jellemzően ultrahang vagy CT vezérelte mintavételt. Ezen eljárások a képalkotó berendezésekkel és a megszerzett tapasztalattal együtt jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszakban. Mégis adódnak olyan szituációk, amikor nem sikerül mintához jutni, akadályozva így a megfelelő terápia megválasztását.
Az intervenciós radiológiai beavatkozások legnagyobb hányada onkológiai indikációval történik a Klinikai Központban. Egyre többször végzünk palliatív műtét helyett radiológiai intervenciókat.
(C) Vastagbélszűrés- gyomor-bélrendszeri daganatszűrés
A népegészségügyi vastagbélszűrés hazánkban bevezetett metodikája szerint kétlépcsőben valósul meg, amelynek második lépcsőjében az elsőként székletvér teszttel kiemelt pácienseknél a szűréses kolonoszkópia történik meg.
Alapelvként elmondható, hogy minden endoszkópos helyen, magas tudású endoszkópos tornyoknak, monitoroknak és endoszkópoknak kell rendelkezésre állnia, melyek alkalmasak a teljes tápcsatorna áttekintésére .

 

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány