Az Egyetem fenntartója:
Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
A projekt címe: A gombaipari termékpálya ökológiai gazdálkodásra történő átállásának előmozdítása, termésbiztonság fokozása és új, funkcionális gombaalapú élelmiszerek előállítása
A projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2016-00006
A (fő)kedvezményezett neve: Új Champignons Kft.
Konzorciumi partnerek: Szegedi Tudományegyetem
A szerződött támogatás összege: 655 774 868 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 73%
Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:
Konzorciumi tag neve |
Megítélt támogatás (Ft) |
Önerő (Ft) |
Összesen (Ft) |
Új Champignons Kft. |
355 774 869 Ft |
242 314 869 Ft |
598 089 738 Ft |
Szegedi Tudományegyetem |
299 999 999 Ft |
0 Ft |
299 999 999 Ft |
A projekt megvalósítás időszaka: 2016.09.23. - 2021.09.30.
Projektmenedzser: Balogh Szilvia Odett
Pénzügyi vezető: Magony Alexandra
Szakmai vezető: Dr. Kredics László
A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt eredményeként egy komplex kémiai, higiéniai, kórtani felmérések eredményeit szintetizáló új innovatív, biológiai védekezésen alapuló csiperkegomba-termesztéstechnológia jön létre. A technológia részét képezi egy, a különböző kártevők és kórokozók nyomon követésére alkalmas monitoring rendszer, valamint egy komplex biológiai védekezési stratégia. A projekt keretében kifejlesztendő biológiai készítmények hatékony védekezést tesznek lehetővé a csiperkegomba-termesztés legfontosabb kórokozóival szemben. Ez a fejlesztés nagy jelentőséggel bír, mivel a gombakultúrákban alkalmazható készítmények száma folyamatosan csökken, jelenleg mindössze két készítmény engedélyezett. A kutatási munka eredményeként képesek leszünk egészséges helyi élelmiszert előállítani a fogyasztók számára, ezáltal hatékonyan hozzájárulva az egészséges társadalom és jólét kialakításához és fenntartásához. A technológia alkalmazásával olyan peszticidmentes élelmiszerek előállítása válik lehetővé, amelyek emelt dózisban tartalmaznak esszenciális mikroelemet, például szelént, cinket, mangánt, illetve D-vitamint. A projekt eredményeként olyan friss piaci és szárított funkcionális gombatermékek fognak rendelkezésünkre állni, amelyek táplálkozás-élettani szempontból rendkívül kedvező hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.
Eredmények: