
Az Egyetem fenntartója:
Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
A projekt címe: Új megközelítés a vidéki falusi és ökoturizmusban: kapacitás- és kompetenciafejlesztés - AREeCcDev
A projekt azonosító száma: HUSRB/1602/31/0075
A (fő)kedvezményezett neve: Újvidéki Egyetem – Orvostudományi Kar / Gyógyszerésztudományi Tanszék
Konzorciumi partnerek:
1. kedvezményezett: "Palics - Ludas" Közvállalat
2. kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem
3. kedvezményezett: Újvidéki Egyetem – Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet
A szerződött támogatás összege:
Elkülönített forrásösszeg: 499 200,00 EUR
Európai Uniós hozzájárulás (IPA): 424 320,00 EUR
Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:
Konzorciumi tag neve |
Megítélt támogatás (EUR) |
Önerő (EUR) |
Nemzeti társfinanszírozás (EUR) |
Összesen (EUR) |
Újvidéki Egyetem – Orvostudományi Kar / Gyógyszerésztudományi Tanszék |
78 290,95 |
13 816,05 |
0 |
92 107 |
"Palics - Ludas" Közvállalat |
65 894,55 |
11 628,45 |
0 |
77 523 |
Szegedi Tudományegyetem |
212 500 |
0 |
37 500 |
250 000 |
Újvidéki Egyetem – Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet |
67 634,5 |
11 935,5 |
0 |
79 570 |
A projekt megvalósítás időszaka: 2018. május 1. - 2020. április 30.
Projektmenedzser: Bucsainé Pados Anikó
Pénzügyi vezető: Juhász Szilvia
Szakmai vezető: Prof. Dr. Hohmann Judit
A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt célkitűzése a Ludasi-tó turisztikai kapacitásának fejlesztése és a helyi közösség idegenforgalmi szektorba való beillesztése annak érdekében, hogy növeljék a vonzerejét ennek a helyszínnek az öko- és etnoturizmus térképén, és alkalmassá tegyék a határokon átnyúló együttműködésre a magyar turisztikai központokkal (Mórahalom). A projekt célja továbbá a helyi lakosság körében a növények hagyományos felhasználásának dokumentálása és a helyi lakosság oktatása, hogy miként lehet növényi alapú ajándéktárgyakat gyártani a zöld technológiával, valamint megőrizni a környezetet.
A projekt célcsoportjai közé sorolhatóak a helyi közösség tagjai, a kis független vállalkozók és az érintett területen működő turisztikai szektor munkavállalói. Ezen túlmenően a projekt keretében veszélyeztetett csoport tagjainak (árvák, fogyatékkal élők, idősek, egyedülálló szülők, munkanélküliek, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek) képzésére kerül sor bizonyos természetes növényi termékek - „Zöld kozmetika” és „Zöld gasztronómia” termelésében, amely iránt az EU piacán is nagy érdeklődés mutatkozik. Ez biztosítja majd számukra a jövedelmük támogatását és a másoktól való függőségük csökkentésére szolgáló eszközöket, amelyek növelik általános jólétüket.
A projekt másodlagos előnye az érintett terület gazdaságában lesz érezhető. A gazdaság minden aspektusa, a helyi kereskedőktől, az idegenforgalmi ügynökségektől a más szolgáltatókig hasznot szerezhet majd a megnövekedett kereskedelemből.
A pályázat első fázisában a Ludas-Park természeti rezervátum és a különleges tulajdonságokkal rendelkező tájegység, a “Subotička peščara” és a “Selevenjske pustare” speciális természeti rezervátum 3D térképezése történik. Ezzel együtt a természeti örökség, és a természetben történő pihenés és kikapcsolódás lehetőségének (gyógyfürdők, pihenőkertek) felmérése is folyik. Az első pályázati szakaszban a Ludas Látogató Központ igényeknek megfelelő fejlesztése zajlik, mely illeszkedik a pályázat későbbi terveihez.
Ezen tevékenység keretében a projekt csapata mindenre kiterjedő növényhasználati kérdőíveket állít össze, melyek a helyi lakosság ismereteit mérik fel. Mindez lehetővé teszi a kulturális örökség és a helyi tradicionális növényhasználat megismerését, valamint annak gyűjtését. Az így nyert adatok, szakirodalmi összefoglalók, és biztonságossági vizsgálatok szolgáltatnak információkkal a tradicionális használat felméréséhez. A kulturális hagyományok modern tudományos eredményekkel történő összevetése alapján lehetővé válik workshop-ok szervezése, ahol a pályázatban érintett terület lakossága vesz részt. Ezeken a rendezvényeken a résztvevők elsajátíthatják a tradicionálisan használt növényekből egyedi ajándéktárgyak, egészségügyi és élelmiszeripari termékek előállításának módszereit.
Az új egészségügyi alkalmazások, a pihenőkertekkel, gyógyfürdőkkel és kis gyógynövénykertekkel együtt a térség turisztikai profilját nagymértékben szélesítik. Lehetővé teszik a helyi lakosság szerepvállalását az egyre nagyobb teret hódító egészségturizmus fejlesztésében, miközben a helyi hagyományok megőrzése is biztosított.
A fenntarthatóság biztosítása érdekében, és az EU nyílt tudomány politikájára tekintettel a pályázat eredményei, három nyelven elérhető online monográfia gyűjteményben összegződnek.
JOGI NYILATKOZAT
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.
Link a program honlapjára: http://www.interreg-ipa-husrb.com/