2018-1.3.1-VKE-2018-00014

A projekt címe: Új szemléletű diagnosztikai eljárás, kiegészítő takarmányok és mérőrendszer kidolgozása a szaporodásbiológiai folyamatok és az ehhez kapcsolódó fiziológiás változások megfigyeléséhez a termelési mutatók javítása érdekében az állattenyésztésben

A kedvezményezett neve: Szegedi Tudományegyetem


A projekt címe: Új szemléletű diagnosztikai eljárás, kiegészítő takarmányok és mérőrendszer kidolgozása a szaporodásbiológiai folyamatok és az ehhez kapcsolódó fiziológiás változások megfigyeléséhez a termelési mutatók javítása érdekében az állattenyésztésben


A szerződött támogatás összege: 207 838 948 Ft.


A támogatás mértéke (%-ban): 100


A projekt tartalmának bemutatása:

A Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések pályázati felhívásra az UBM Feed Kft., az ADEXGO Kft. és a Szegedi Tudományegyetem 2018.02.28. napján 2018-1.3.1-VKE-2018-00014 azonosító számon pályázatot nyújtottak be „Új szemléletű diagnosztikai eljárás, kiegészítő takarmányok és mérőrendszer kidolgozása a szaporodásbiológiai folyamatok és az ehhez kapcsolódó fiziológiás változások megfigyeléséhez az állattenyésztésben” címmel. Támogató (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) 2018.09.18. napján kelt döntése alapján Kedvezményezettek a Pályázatban részletezett projektjavaslat megvalósítására 604.126.340 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesülnek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.
A projekt célja egy tudományosan megalapozott diagnosztikai eljárás kidolgozása az állattenyésztés számára, illetve ehhez kapcsolódóan kiegészítő takarmányok fejlesztése, és azok fiziológiai hatásának diagnosztikai vizsgálata. A kidolgozásra kerülő mérési technológia előnye, hogy nem invazív, így a haszonállatokon semmilyen kockázattal járó beavatkozásra nincs szükség a mérőrendszer felhelyezéséhez. Az ivarzás (ösztrusz) során a nemi hormonok hatására elinduló élettani folyamatok megváltoztatják a zsigeri simaizomzat, elsősorban a méh aktivitását, ami a mioelektromos hullámok mérésével azonosítható lehet. A célállatokon végzett vizsgálatokat megelőzően, illetve azokkal párhuzamosan laborállatokon (patkány) teszteljük a vizsgálati módszert, és a kulcsfontosságú paramétereket molekuláris, biokémiai, szöveti és élőállat vizsgálatokban, modern képalkotó eljárás alkalmazásával határozzuk meg.

A diagnosztikai eljárást, speciális zsírsavakat tartalmazó takarmányozás egészíti ki, amelynek célja, hogy növelje a megtermékenyülés valószínűségét és azt követően védje az anyaállatot, valamint a magzatokat. A többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFAs) tudatos megválasztásával javítható a méh visszaalakulásának folyamata és a vemhesség anyai szervezet részéről történő felismerése, vagyis csökkenthető a korai embrióelhalás mértéke. A fejlesztendő kiegészítő takarmányok olyan n-6/n-3 zsírsavprofillal, és egyéb élettanilag fontos hatóanyagokkal rendelkeznek, amelyek igazodnak a kocák szaporodásbiológiai szakaszainak eltérő igényeihez. E célok elérése érdekében a mioelektromos hullámok mérésével párhuzamosan folyamatosan (holteres módon) rögzítjük és értékeljük az alapvető élettani paramétereket (pl. szívfrekvencia, testhőmérséklet, vérnyomás) is. Ezen kívül a sertések ivarzásának és komplex egészségi állapotának monitorozására alkalmas nem-invazív gyorsvizsgálati módszertant dolgozunk ki, melyben jelentős feladatot kapnak olyan technikák, mint pl. a közeli infravörös spektroszkópia (NIRS) eljárás és az elektronikus szenzoros vizsgálatok.

A mérő- és kiértékelő rendszer kiegészítő takarmányokkal történő kombinált használata a hazai sertéstartó gazdaságok számára jelenthet versenyelőnyt.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.12.31.


A projekt azonosító száma: 2018-1.3.1-VKE-2018-00014NKFI Alapbol megvalosulo projekt logo

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az egyetem alapítója:
Országgyűlés

Az egyetem felügyeleti szerve:

Innovációs és Technológiai Minisztérium