2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00449

nkfi_alapbol_megvalosulo_projekt_logo1_250x250


A projekt címe: Mesterséges intelligenciával támogatott, BI-alapú döntéstámogató rendszer kifejlesztése cégcsoportok számára, komplex pénzügy, jogi feladatok optimalizálására

 

A projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00449

 

A (fő)kedvezményezett neve: Talentis Consulting Zrt

 

Konzorciumi partnerek: Szegedi Tudományegyetem

 

A szerződött támogatás összege: 580 006 000 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 56,44%

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Talentis Consulting Zrt

450 746 500 Ft

447 563 500 Ft

898 310 000 Ft

Szegedi Tudományegyetem

129 259 500 Ft

0 Ft

129 259 500 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2020.05.01. – 2023.04.30.

 

Projektmenedzser: Dr. Bajusz János

 

Pénzügyi vezető: Pálinkó Erika

 

Szakmai vezető: Siket István

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Egy-egy cégcsoport vagy nagyobb vállalat menedzsmentje sokszor szembesül azzal a problémával, hogy az irányításuk alatt álló üzleti területek vagy különálló cégek mindennapi operatív irányítási feladatain túlmutató, pénzügyi optimalizálási feladatok jelentkeznek. Az esetek többségében a menedzsment túl későn értesül az optimalizációs lehetőségekről ahhoz, hogy hatékonyan tudjon beavatkozni a cég vagy cégcsoport tevékenységébe, szerkezetébe.

Mind a változó jogi környezet, mind pedig a cégcsoportban rejlő strukturális lehetőségek kamatoztatása sok energiát és figyelmet igényel a cégvezetés részéről, pedig ezek összességükben jelentős pénzügyi, piaci potenciált rejthetnek magukban.

K+F projektünk célja az volt, hogy egy olyan, mesterséges intelligenciával támogatott, üzleti intelligencia-alapú döntéstámogató rendszert (szoftver rendszer és vezetéstámogató módszer) hozzunk létre, amely előre rögzített szabályok alapján gyűjt információkat, majd ezek intelligens elemzését követően magyar nyelven segítséget nyújt a menedzsmentnek a különböző befektetési, pénzügyi, számviteli és tenderezési folyamatokban.

Az új NOVA rendszer, csatlakozva az ERP és más szakmai rendszerekhez, jogtárakhoz, különböző komplex pénzügyi problémák megoldásában és feladatok optimalizálásában fogja segíteni a cégcsoportok és nagyvállalatok vezetőségeit.

Az új döntéstámogató rendszer és vezetéstámogató módszertan alapja a pénzügyi, termelési területekhez értő, tanácsadó szakértők által létrehozandó szabályrendszer. A szakértők által kialakított komplex szabályok specifikus pénzügyi összefüggéseket tartalmaznak, és a kiértékelésükhöz szükséges paramétereket, pénzügyi adatokat a rendszer a felhasználó cégvezető által feltett konkrét kérdések feldolgozását követően egy DWH adattárházból átveszi, BI eszközök segítségével elemzi, majd megjeleníti. A kifejlesztett új NOVA döntéstámogató rendszerrel a vezetők szabadszöveges társalgás formájában beszélgethetnek. A rendszer képes arra, hogy szóban ismertesse a szakértők által összeállított szabálygyűjtemény elemeit, döntéstámogató területeket, elemzési módszereket. Ennek hatására a mesterséges intelligencia, ha szükséges visszakérdez, további paramétereket kér és pontosítja az adatokat, majd elindítja a kívánt elemzést, amelynek eredményeit, diagramjait megjeleníti a képernyőn/kivetítőn, és szóban közli az elemzés eredményét. Amennyiben a felhasználó ezt követően szóban kéri, akkor a rendszer megjeleníti a döntés alátámasztó magyarázatát (módszerek, szabályok, adatok stb.).

 

Az új NOVA rendszer tágabb értelemben a következő részekből áll:

(1) DSA – Döntéstámogató kommunikációs alrendszer, amely szóbeli kommunikációt biztosít a menedzsmentnek a rendszer használatához.

(2) PBI – Új mesterséges Intelligencia-alapú üzleti intelligencia alrendszer, amely lehetőséget biztosít a szakmai tanácsadóknak, hogy kötött keretek mellett kidolgozzák a pénzügyi, jogi, termelési elemző szabályaikat, amelyek alapján előáll a rendszer tudásbázisa.

(3) DWH – Adattárház és automatikus adatstrukturáló alrendszer, amely képes arra, hogy folyamatosan, önállóan információkat gyűjtsön a cégcsoport ERP és szakmai rendszereiből.

(4) ERP – Kísérleti vállaltirányítási rendszer, amely biztosítja a pénzügyi és szakmai adatokat.

(5) A NOVA rendszerhez kapcsolódó új vezetőtámogató módszertan.

 

K+F projektünk segít abban, hogy a vezetők mélyebb BI tudás nélkül gyorsan megérthessék, hogy a szakmai tanácsadók milyen elemzési módszereket hoztak létre, ezek mire használhatók, és hogyan használhatják ezeket a legegyszerűbben.

K+F projektünk eredményeképpen kialakított új, NOVA mesterséges intelligenciával támogatott, önfejlesztő, BI alapú, döntéstámogató-rendszer jelentős versenyelőnyt biztosíthat a hazai és nemzetközi piacon is, a nagyvállalatok és a cégcsoportok irányításában.


Sajtóközlemény_SZTE


Sajtokozlemeny_2022_SZTE


Sajtokozlemeny_2023_SZTE

 

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány