GINOP-2.3.2-15-2016-00032

szechenyi2020-erfa


A projekt címe: A sejtek fehérjeháztartását szabályozó folyamatok vizsgálata újszerű genetikai és proteomikai módszerekkel

 

A projekt azonosító száma: GINOP-2.3.2-15-2016-00032

 

A (fő)kedvezményezett neve: Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont

 

Konzorciumi partnerek: Szegedi Tudományegyetem

 

A szerződött támogatás összege: 897 000 323 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Magyar Tudományos

Akadémia Szegedi

Biológiai Kutatóközpont

579 000 000 Ft

0 Ft

579 000 000 Ft

Szegedi Tudományegyetem

318 000 323 Ft

0 Ft

318 000 323 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2017.02.01. - 2021.10.29.

 

Projektmenedzser: Antal Judit

 

Pénzügyi vezető: Kardos József

 

Szakmai vezető: Dr. Deák Péter

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A pályázat célja a résztvevő kutatási egységek újszerű együttműködések kialakítása, a jobbára kis létszámú csoportok egyéni, kis összegű pályázatokkal megfinanszírozott eseti együttműködésekre alapozó kutatásainak összehangolása egy fókuszált cél érdekében. A pályázati munkában részvevő kutatóegységek versenyképességének növelését a meglévő kiváló sejt és fejlődésbiológiai háttértudás fehérje analitikai módszerekkel való kiegészítésével kívánjuk elérni. A pályázat központi eleme a közös műszerfejlesztés, a konzorciumi tagok között új alapokon nyugvó együttműködési modell kialítása, újszerű versenyképes technológiákra szakosodott szolgáltató laboratóriumok segítségével költséghatékony fejlesztések végrehajtása. Pályázatunk legfőbb tudományos célja, hogy a legmodernebb genetikai és proteomikai módszerek kombinálásával tanulmányozzuk a legfontosabb fehérje lebomlási útvonalakat, és ily módon lényeges új ismereteket szerezzünk a sejtes fehérje háztartás szabályozásáról.

Pályázatunk a társadalom számára kiemelten fontos tudományterületen tervez világszínvonalú kutatásokat, hiszen a fehérje háztartás hibás szabályozása olyan súlyos betegségekhez köthető, mint pl. a rák, a neurodegenerációs betegségek vagy az elhízás. Pályázatunk alapkutatási jellege determinálja, hogy legfontosabb várható eredményeink a nemzetközi tudományos folyóiratokban megjelenő publikációk lesznek. Az új ismeretek szerzése mellett lényeges, hogy (1) speciális módszerek fejlesztésére és alkalmazására szerveződött új laboratóriumokat tervezünk indítani, (2) a genomikát a proteomikával összekapcsoló legmodernebb technikák ismertetését bevezetjük az oktatásba, (3) valamint tervezzük a patológiás állapotokat eredményező fehérjeháztartásbeli rendellenességek kimutatására alkalmas módszerek fejlesztését. Végezetül az eredmények vonatkozásában azt reméljük, hogy a tervezett műszeres fejlesztések az élvonalbeli technikák használatával együttesen jelentő javulást eredményeznek az egyéni és intézeti szintű tudományos versenyképességünkben.

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány