2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00334

nkfi_alapbol_megvalosulo_projekt_logo1_250x250


A projekt címe: Újrahasznosított toll alapú, tartós higiéniás szintet biztosító termék és technológiafejlesztés

 

A projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00334

 

A (fő)kedvezményezett neve: NATURTEX Gyapjú- és Tollfeldolgozó Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Konzorciumi partnerek: Szegedi Tudományegyetem

 

A szerződött támogatás összege: 581 663 943 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 62,59%

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

NATURTEX Gyapjú- és

Tollfeldolgozó Korlátolt

Felelősségű Társaság

437 220 755 Ft

347 513 005 Ft

784 733 760 Ft

Szegedi Tudományegyetem

144 443 188 Ft

0 Ft

144 443 188 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2020.01.01. – 2022.12.31.

 

Projektmenedzser: Márta Dorina

 

Pénzügyi vezető: Kispéter Dóra

 

Szakmai vezető: Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A lakástextil termékek piacának egyik meghatározó szegmense az új, első osztályú tollból, tollpehelyből készülő párnák és paplanok piaca. A tollból készült konfekcionált textiláru termékek elsőosztályú minőségűek, a fogyasztók által keresettek. Ennek egyik lényeges oka az, hogy míg a poliészter alapanyaggal készített párnák és paplanok átlagos használati ideje 2 év, addig a toll alapú termékek esetében ennél lényegesen hosszabb (4-5 év) használati időről beszélhetünk. A piaci szereplők a gyártás során mind az alapanyagok összegyűjtése, mind a késztermék értékesítése során más, a nemzetközi piacokon működő partnerekkel kényszerülnek együttműködni, illetve versenyezni. Míg a kizárólag új alapanyagból készülő toll és pehelytermékek valamennyi fejlett ország piacain forgalmazhatóak, addig az újrahasznosított tollat és pelyhet is tartalmazó lakástextil termékek forgalomba hozatala – egyre inkább teret nyerve de – a forgalomba hozatalt illetően országonként eltérő szabályozás alá esik.

A toll a használat jellegétől függően több alkalommal újrahasznosítható alapanyag. Az elmúlt években számos szálloda- és bútoráruház-lánc (pl. Intercontinental, IKEA) tűzte kicélul, hogy a fenntarthatóság jegyében a következő években forgalmazott termékeik nagy hányada újrahasznosított termék legyen. Ma már reális az az üzleti várakozás, hogy egyes termékeknél bizonyos multinacionális kereskedelmi láncok esetében ez az arány 2030-ra eléri a 100%-ot.

A használt tollak és pelyhek újrahasznosítása megköveteli a tisztítási folyamat optimalizálását a hosszabb élettartam és tartósabb használat érdekében, másrészt lehetővé teszi olyan módosítások elvégzését a tollak és pelyhek felületén, amire népegészségügyi okok miatt komoly kereslet, illetve igény mutatkozik.

A jelen projekt célja egy komplex termék- és technológiafejlesztés megvalósítása, amelynek hatására a Naturtex Kft. (www.naturtex.hu) nemzetközi piaci helyzetének megerősítése várható. A Szegedi Tudományegyetemmel (www.u-szeged.hu) együttműködve kifejlesztendő új bevonat képes lesz tartósan rögzülni a toll, tollpehely és a textilbevonatfelületén, miközben ellenőrzött antiallergén és antimikrobiális hatása révén távol tartja az atkákat, illetve gátolja a különféle egészségügyi szempontból nem kívánatos mikroorganizmusok (kórokozók) szaporodását. A projekt keretében a Naturtex Kft. célja egy, a használt tollak és pelyhek gyártásra történő előkészítéséhez (válogatás, osztályozás, textil vágás) kapcsolódó automatizálási feladatok elvégzése, illetve ipari környezetben történő alkalmazásának előkészítése. A projekt során a használt tollak termelésbe történő állítása miatti új technológia lépések kidolgozására és folyamatba illesztésére is sor kerül. A fejlesztés eredményeként a Naturtex Kft. képessé válik arra, hogy a nemzetközi szinten összegyűjtött, eltérő szennyezettségű alapanyagból saját technológiával standard körülmények között gyárthassa új termékeit a nemzetközi vásárlóközönség részére.

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány