2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00334

Újrahasznosított toll alapú, tartós higiéniás szintet biztosító termék és technológiafejlesztés


Pályázó neve: NATURTEX Gyapjú- és Tollfeldolgozó Korlátolt Felelősségű Társaság

Konzorcium Partner: Szegedi Tudományegyetem

Projekt azonosító: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00334

Támogatási összeg: 581 663 943 Ft

Összköltség (Ft): 929 176 948 Ft

Projekt megvalósításának kezdete: 2020.01.01

Projekt fizikai befejezésének ideje: 2022.12.31


A lakástextil termékek piacának egyik meghatározó szegmense az új, első osztályú tollból, tollpehelyből készülő párnák és paplanok piaca. A tollból készült konfekcionált textiláru termékek elsőosztályú minőségűek, a fogyasztók által keresettek. Ennek egyik lényeges oka az, hogy míg a poliészter alapanyaggal készített párnák és paplanok átlagos használati ideje 2 év, addig a toll alapú termékek esetében ennél lényegesen hosszabb (4-5 év) használati időről beszélhetünk. A piaci szereplők a gyártás során mind az alapanyagok összegyűjtése, mind a késztermék értékesítése során más, a nemzetközi piacokon működő partnerekkel kényszerülnek együttműködni, illetve versenyezni. Míg a kizárólag új alapanyagból készülő toll és pehelytermékek valamennyi fejlett ország piacain forgalmazhatóak, addig az újrahasznosított tollat és pehelyt is tartalmazó lakástextil termékek forgalomba hozatala – egyre inkább teret nyerve de – a forgalomba hozatalt illetően országonként eltérő szabályozás alá esik.


A toll a használat jellegétől függően több alkalommal újrahasznosítható alapanyag. Az elmúlt években számos szálloda- és bútoráruház-lánc (pl. Intercontinental, IKEA) tűzte kicélul, hogy a fenntarthatóság jegyében a következő években forgalmazott termékeik nagy hányada újrahasznosított termék legyen. Ma már reális az az üzleti várakozás, hogy egyes termékeknél bizonyos multinacionális kereskedelmi láncok esetében ez az arány 2030-ra eléri a 100%-ot.

A használt tollak és pelyhek újrahasznosítása megköveteli a tisztítási folyamat optimalizálását a hosszabb élettartam és tartósabb használat érdekében, másrészt lehetővé teszi olyan módosítások elvégzését a tollak és pelyhek felületén, amire népegészségügyi okok miatt komoly kereslet, illetve igény mutatkozik.


A jelen projekt célja egy komplex termék- és technológiafejlesztés megvalósítása, amelynek hatására a Naturtex Kft. (www.naturtex.hu) nemetközi piaci helyzetének megerősítése várható. A Szegedi Tudományegyetemmel (www.u-szeged.hu) együttműködve kifejlesztendő új bevonat képes lesz tartósan rögzülni a toll, tollpehelyés a textilbevonatfelületén, miközben ellenőrzött antiallergén és antimikrobiális hatása révén távol tartja az atkákat, illetve gátolja a különféle egészségügyi szempontból nem kívánatos mikroorganizmusok (kórokozók) szaporodását. A projekt keretében a Naturtex Kft. célja egy, a használt tollak és pelyhek gyártásra történő előkészítéséhez (válogatás, osztályozás, textil vágás) kapcsolódó automatizálási feladatok elvégzése,illetve ipari környezetben történő alkalmazásának előkészítése. A projekt során a használt tollak termelésbe történő állítása miatti új technológia lépések kidolgozására és folyamatba illesztésére is sor kerül. A fejlesztés eredményeként a Naturtex Kft. képessé válik arra, hogy a nemzetközi szinten összegyűjtött, eltérő szennyezettségű alapanyagból saját technológiával standard körülmények között gyártsa új termékeit a nemzetközi vásárlóközönség részére.


Projektmenedzsment elérhetőségei:

cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

Projektkoordinátor: Márta Dorina

e-mail: marta.dorina@gmf.u-szeged.hu

tel.: +36-62-545-084

Pénzügyi koordinátor: Kispéter Dóra

e-mail: kispeter.dora@rekt.szte.hu

tel.: +36-62-545-796


NKFI Alapbol megvalosulo projekt logo

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az egyetem alapítója:
Országgyűlés

Az egyetem felügyeleti szerve:

Innovációs és Technológiai Minisztérium