Az Egyetem fenntartója:
Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
A projekt címe: Rövid vágásfordulójú energia ültetvények hasznosítása innovatív biogáz kofermentációs és fitofermentációs technológiákkal
A projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00081
A (fő)kedvezményezett neve: AGRÁR-BÉTA Mezőgazdasági Kft.
Konzorciumi partnerek:
Szegedi Tudományegyetem
Kaposszekcsői Agrár-Biogáz Kft.
Szegedi Biológiai Kutatóközpont
A szerződött támogatás összege: 545 353 795 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 63,3696 %
Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:
Konzorciumi tag neve |
Megítélt támogatás (Ft) |
Önerő (Ft) |
Összesen (Ft) |
AGRÁR-BÉTA Mezőgazdasági Kft. |
254 568 717 Ft |
254 568 709 Ft |
509 137 426 Ft |
Szegedi Tudományegyetem |
133 371 496 Ft |
0 Ft |
133 371 496 Ft |
Kaposszekcsői Agrár-Biogáz Kft. |
60 669 499 Ft |
60 669 501 Ft |
121 339 000 Ft |
Szegedi Biológiai Kutatóközpont |
96 744 083 Ft |
0 Ft |
96 744 083 Ft |
A projekt megvalósítás időszaka: 2017.04.28.-2021.09.28.
Projektmenedzser: Kovácsné Nagy Orsolya
Pénzügyi vezető: Marótiné Pántos Szilvia
Szakmai vezető: Dr. Bagi Zoltán
A projekt tartalmának bemutatása:
A növekvő energiaigény következtében egyre nagyobb szükség van az energiatermelés környezetbarát módon való növelésére, megoldások kidolgozására. A mezőgazdasági területek esetében terjedő szemlélet, hogy mindez ne az élelmiszertermelésre használt földek rovására történjen. A biomassza erőművek többsége olyan mezőgazdasági hulladékokon alapul, melyek használata nem minden esetben gazdaságos. A gazdaságos és folyamatos üzemelés biztosításához hozzájárulhat, ha lignocellulózban gazdag biomassza is felhasználható a biogáz fermentorokban. Célunk, hogy olyan új biogáz technológiai eljárás kerüljön kidolgozásra, ami a folyamatos, élelmiszertermeléstől független, homogén alapanyagként jól tervezhető és a jelenlegi hulladékoknál várhatóan gazdaságosabb energiatermelést biztosíthat a jelenlegi élelmiszerhulladékok költségeit figyelembe véve. Projektünkben elsőként a lignocellulóz, mint megújuló zöldenergia alapanyag kerül előtérbe. A projekt megvalósításával a fűz és a nyár biomasszáját hasznosító új biogáz termelési kofermentációs technológiák kidolgozásával növeli lehet a biogáz üzemek gazdaságosságát. A laboratóriumi fermentorokkal optimalizált biotechnológiai protokollok alapján üzemi kísérleteket végzünk a kapsszekcsői biogáz üzemben. Az energiafűz ültetvények biomassza hozamának, sótűrési, fitoremediációs képességének javítását innovatív termesztéstechnológiai fejlesztésekkel, és a genotípusok jellemzésével valósítunk meg. Kidolgozásra kerülnek a genotípus reakciók alapján alkalmazási technológiai javaslatok. A kiválasztott biomassza források előállítása szempontjából így megoldódik több olyan marginális kérdés, amivel bevonhatóak lesznek az élelmiszert termelő mezőgazdaság számára alkalmatlan területek is és a biomassza sokoldalú hasznosítása.