Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  NKFI alap  --  2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00245

A (fő)kedvezményezett neve: SOLVO Biotechnológiai Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Konzorciumi partner: Szegedi Tudományegyetem

Szakmai vezető: Dr. Zupkó István

Támogatás összege (Ft): 641.716.533, - Ft

Támogatás intenzitása (%): 46,23%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.


Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg:


Konzorciumi partner

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

SOLVO Biotechnológiai Zrt.

494 127 492

746 430 880

1 240 558 372

Szegedi Tudományegyetem

147 589 041

-

147 589 041

Összesen

641 716 533

746 430 880

1 388 147 413

 

Projekt összefoglaló:

A tudományos tényeken alapuló táplálkozási ajánlások mind inkább befolyásolják a táplálkozási szokásokat. Az emberek életmód változásával az a paradox helyzet állt elő, hogy a kényelmi ételek, a processzált élelmiszerek táplálkozási szempontból kevesebb értékes összetevőt tartalmaznak. Így olyan aktív anyagokkal kell kiegészíteni az étkezést, mint pl. vitaminok, antioxidánsok, esszenciális zsírsavak, fitokemikáliák, aminosavak, esetenként élőflóra. Ezzel párhuzamosan a hagyományos orvosi terápiák mellett, a kiegészítő és alternatív medicinák is egyre nagyobb teret hódítanak, a lakosság igen nagy hányada szed rendszeresen táplálékkiegészítőket, gyakran egymást kiegészítő kezeléseként. Az élelmiszerek, étrend-kiegészítők a szájon át adagolt gyógyszerekhez hasonlóan a bélcsatorna nyálkahártyáján keresztük szívódnak fel. Farmakokinetikai interakció esetén befolyásolhatják egymás felszívódását, szervezeten belüli eloszlását, lebomlását és kiürülését. A gyógyszerek ezen tulajdonságaiban kiemelt szerepet játszanak a transzporterfehérjék, amelyek a szervezetben széles körben előfordulnak és endogén szubsztrátjaik, valamint a gyógyszerek transzportálása mellett értelemszerűen más bioaktív anyagokkal is kölcsönhatásba léphetnek. Klasszikus példa a grépfrútlé fogyasztása egyidejűleg az antihisztamin fexofenadinnal, amely jelentős mértékben csökkenti a gyógyszer hatékonyságát. A fexofenadin felszívódásáért részben OATP1A2 transzporter felel, amelynek a gyümölcslében található naringin általi gátlása a fexofenadin csökkent biológiai hasznosuláshoz vezet. Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan (vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények, aminosavak, ezek metabolitjai). A forgalomba hozatal hatósági szabályozása azonban eltér a gyógyszerekétől, sok esetben a lehetséges kölcsönhatások feltérképezése nem történik meg. A flavonoidok bár nem rendelkeznek tápértékkel változatos biológiai aktivitásuk révén megvalósuló kedvező tulajdonságaik bizonyítottak. Amellett, hogy a növényi táplálék elfogyasztásával bejutnak az emberi szervezetbe, gyakran alkalmazott összetevői az étrend-kiegészítőknek. A vegyületcsoport számos tagjáról ismert, hogy kölcsönhatnak transzporterekkel, de a kölcsönhatások pontos karakterizálása és újabbak felderítése még várat magára. A vitaminok felszívódásában résztvevő transzporterekkel való gyógyszerkölcsönhatás egyik kulcsfontosságú példája, amikor egy, a mielofibrózis kezelésére alkalmas gyógyszerjelöltről, a fedratinibről derült ki, hogy specifikusan gátolja a B1 vitamin felszívódását a THTR2 transzporteren keresztül, s a gyógyszer súlyos mellékhatásaként B1-vitamin hiány okozta enkefalopátia léphet fel. A projektünk célkitűzése feltérképezni a táplálékkiegészítők felszívódásában és szervezeten belüli eloszlásában szerepet játszó transzportereket, majd ennek ismeretében meghatározni a potenciálisan releváns gyógyszerkölcsönhatásokat. Elsőként korábban már kifejlesztett, gyógyszerfelszívódásban szerepet játszó transzportereken fogunk elvégezni interakciós vizsgálatokat irodalmi adatok alapján kiválasztott étrendkiegészítőkkel konzorciumi partnerek bevonásával. Másrészről nagyáteresztőképességű szűrővizsgálat kifejlesztését tervezzük olyan növényi kivonatok kiválasztására, melyek terápiás szempontból perspektivikusak és biztonságosnak ítélhetők. Ezzel párhuzamosan célul tűztük ki egyes vitaminok (pl. B,C) és aminosavak, glutamin, alanin transzportjáért felelős fehérjék emlős sejtekben való stabil expresszióját és funkcionális vizsgálatra alkalmas in vitro rendszerek kifejlesztését. Az újonnan kifejlesztett rendszerek lehetőséget adnának arra, hogy a fejlesztés korábbi szakaszában váljanak feltérképezhetővé a lehetséges interakciók.


Projektmenedzsment elérhetőségei:

cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.


Projektkoordinátor: Márta Dorina

e-mail: marta.dorina@gmf.u-szeged.hu

tel.: +36-62-545-084

 

Pénzügyi koordinátor: Tanács Lejla

e-mail: tanacs.lejla@gmf.u-szeged.hu

tel.: +36-62-546-927