Bezár

Internet

2016.

1 2 
2016. december 09.
2 perc

Nyílt napot tartottak csütörtökön az Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centrum Dialízis Központjában. A központ 28 kezelőhellyel rendelkezik, ezeket a legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel.

2016. december 06.
1 perc

Uniós és hazai forrásból funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriumot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), az egység része lesz a fejlett központi szolgáltató laboratóriumhálózatnak - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

2016. december 03.
1 perc

Hét magyarországi egyetem, közte a Szegedi Tudományegyetem is felkerült a Times Higher Education legfrissebb listájára. A feltörekvő és BRICS országok top 300-as rangsorában a 129. az SZTE - ezzel az eredménnyel némileg javítva korábbi 136. pozícióján.

2016. december 01.
1 perc

Zsúfolásig megtelt az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja az egyetemi nyílt napon. A karok a bemutatkozás mellett más érdekességekkel is készültek.

2016. november 29.
2 perc

Több ezer középiskolást vár nyílt napjára a Szegedi Tudományegyetem december 1-jén, a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. A továbbtanulás előtt álló fiatalokat képzési kiállítás, pályaorientációs teszt, az SZTE karait bemutató előadások és könyvosztás várja.

2016. november 29.
2 perc

Uniós és hazai támogatással, 690 millió forintból indul a súlyos egészségügyi problémát jelentő szájüregi megbetegedéseket molekuláris módszerekkel vizsgáló kutatási program a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

2016. november 25.
1 perc

A Dél-Alföldön élő mozgásszervi és belgyógyászati immunbetegségekben szenvedő pácienseknek nyújt legmagasabb szintű ellátást a Szegedi Tudományegyetem újonnan alapított Reumatológiai és Immunológiai Klinikája - közölte Kovács László tanszékvezető egyetemi docens pénteken a Tisza-parti városban.

2016. november 23.
1 perc

Gyulladásos és immunológiai betegségeket vizsgáló kutatás indult 1,5 milliárd forintos uniós és magyar támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetésével.

2016. november 21.
2 perc

Új módszert fejlesztenek ki az egyre komolyabb veszélyt jelentő antibiotikum-rezisztencia ellen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az akadémia Szegedi Biológiai Központjának (MTA SZBK) szakemberei egy közelmúltban indult kutatási programban, amely több mint 815 millió forintos uniós és hazai támogatásból valósul meg, tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

2016. november 16.
1 perc

Hazánkban egyedülálló, a mikroorganizmusok komplex vizsgálatához kapcsolódó kutatás-fejlesztési központot hoznak létre a Szegedi Tudományegyetemen.

2016. november 15.
2 perc

Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem részvételével alakul meg a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ. Az uniós Horizont 2020 keretprogram Teaming pályázatán több mint 15 milliárd forint támogatást elnyert projekt olyan orvosbiológiai kutatásokra koncentrál, amelyek a nem járványszerűen terjedő, de tömegeket érintő népbetegségekkel foglalkoznak, így például a rák, a magas vérnyomás, a reuma és a cukorbetegség.

2016. november 13.
2 perc

A brüsszeli központú EFQM szervezettől Elkötelezettség a kiválóságért díjat kapott a szegedi egyetem az universitas napja alkalmából rendezett szombati ünnepi szenátusi ülésen.

2016. november 08.
3 perc

Három megyét lát el a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének Genetikai Tanácsadó részlege, mostantól új helyen.

2016. október 26.
3 perc

Hatodik alkalommal érkezik Szegedre hazánk egyik legrangosabb, női kutatókat támogató ösztöndíja. Az elismerésnek Dr. Farkas Klaudia, a Szegedi Tudományegyetem tanársegédje örülhet, akinek munkája nyomán eredményesebb kezelést kaphatnak a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők.

2016. október 25.
2 perc

Nanoszerkezeteket vizsgáló négyéves, 791 millió forintos költségvetésű kutatási program indult uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A projekttől többek között a megújuló energiákat kiaknázó technológiák fejlesztését várják.

2016. október 17.
3 perc

A szegedi diákok nem születtek forradalmároknak, mégis hősökké váltak – jelentette ki Áder János a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakulásának hatvanadik évfordulóján rendezett ünnepségen vasárnap Szegeden.

2016. október 05.
2 perc

Elégedettek a külföldi hallgatók a Szegedi Tudományegyetemmel. Ezt támasztja alá, hogy az intézmény 2016-ban „Very good International Student Satisfaction” díjat nyert. A kitüntető címet az SZTE-n tanuló külföldi hallgatók értékelése alapján osztották ki.

2016. szeptember 29.
2 perc

Közel 50 kiállító 100 állásajánlattal és gyakorlati lehetőséggel várta a diákokat az SZTE Őszi Állásborzéjén. A pályakezdő hallgatók viszont most is hiányolták azoknak a szekcióinak a képviselőit, akik például a bölcsészettudományok és társadalomtudományok területén kínálnának munkát; nekik a kitelepült munkaközvetítők segítettek.

2016. szeptember 23.
2 perc

A dél-alföldi régió legnagyobb álláskeresési fórumán közel 50 kiállító várja az egyetem hallgatóit, diplomásait és minden érdeklődőt, aki munkahelyváltás előtt áll és személyesen szeretne találkozni az Egyetem nyitott pozíciókat kínáló partnereivel. A felkészülést a Karrier Iroda egyéni foglalkozásokkal és vezető HR szakemberek előadásaival segíti az Állásbörze napján!

2016. szeptember 20.
3 perc

Világkupa-győztes műrepülő, világbajnok program és egy szegedi lány nevéhez kötődő világrekord - ezt mind láthatta, aki kilátogatott a Szegedi Repülőnap és Légiparádéra. A szombati szeles, szeszélyes időjárás sem lehetett akadálya a programok megtartásának, igaz, volt, amiről a pontosan érkezők lemaradtak.

2016. szeptember 20.
1 perc

A napenergia hasznosításához és tárolásához kínál új módszert, dolgoz ki új anyagokat Janáky Csaba és az általa vezetett MTA – SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport. Az ifjú tudós eddigi, a levegő szén-dioxid tartalmának a csökkentéséhez hozzájáruló eredményeiről, valamint legújabb sikeréről, az Európai Kutatási Tanács Starting Grant pályázatán elnyert másfél millió eurós támogatás felhasználásáról is beszélt.

2016. szeptember 18.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem polgárai tisztelegtek Szent-Györgyi Albert emléke előtt a Nobel-díjas rektor születésnapján. A világhírű tudós Dugonics téri szobránál Szabó Gábor rektor méltatta nagy elődje munkásságát.

2016. szeptember 17.
1 perc

Dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke és dr. Balogh Elemér, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja együttműködési keretmegállapodást kötött a jogász szakos hallgatók számára előírt szakmai gyakorlat megvalósításáról.

2016. szeptember 16.
2 perc

Olyan új készítményeket is használnak majd, amelyek eddig nem voltak elérhetők Magyarországon.

2016. szeptember 16.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem karai és intézményei 217 programmal várják az érdeklődőket két hét múlva,szeptember 30-án a Kutatók Éjszakáján Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Geoláda-keresés, lézershow, génsebészkedés, Lego-robotok, Pokémon Go, írók naplói, lézeres lövészet, csillagászati bemutatók – ez csak néhány az SZTE gazdag és izgalmas programkínálatából. Egyes programokra előzetesen kell regisztrálni.

2016. szeptember 07.
1 perc

Idén is bekerült a világ legjobb 900 egyeteme közé a Szegedi Tudományegyetem (SZTE): az 501-550-es helyezési kategóriába sorolták a londoni Quacquarelli Symonds (QS) cég világranglistáján.

2016. augusztus 29.
3 perc

A szegedi egyetemen végzett, és egy konferenciának köszönhetően most ismét itt találkozott az a két magyar szakember, akik hatalmas áttörést hoztak a lézeres szemműtétek terén. Találmányukat ma már amerikai vadászpilóták látásjavítására is használják. Ők az egyetlenek, akik magyarként jelentős egészségügyi fejlesztést tudtak véghezvinni.

2016. augusztus 22.
2 perc

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezésében háromévente tartott Magyar Fizikus Találkozón háromszáznál több kutató, fizikatanár és egyetemi hallgató gyűlik össze a fizika nemzetközileg is egyre nagyobb elismeréssel övezett kutatóközpontjában, Szegeden augusztus 24-27. között, hogy előadásokon, vitafórumokon mutassa be a szakmai közösségen túl az érdeklődők szélesebb körének is a jövő fizikájának azokat az irányzatait, amelyek meghatározóan hatnak az emberi társadalom jövőjére.

2016. augusztus 07.
3 perc

A fiatal idegtudós Berényi Antal és a Lendület-programban résztvevő csapata a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Élettani Intézetében egy olyan kezelési eljáráson dolgozik, amely az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkenti.

2016. augusztus 04.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén is kiköltözik a SZIN-re! Az ország nyárzáró zenei fesztiválján az SZTE Egyetemi Negyedben a karok és az egyetem egységei minden eddiginél több és izgalmasabb programot kínálnak, így sok más mellett fogászati szűréssel, mandalaszínezéssel, márkafelismerő játékkal, önismereti és pályaorientációs tesztekkel, könyves origamival, pétanque-kal várják a fesztiválozókat augusztus 24. és 28. között az újszegedi Partfürdőn. A fesztiválra az egyetemisták augusztus 14-én még vásárolhatnak kedvezményes árú bérletet.

2016. július 18.
1 perc

Több mint 250 „mórás” érkezett a Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Szakkollégiumának 50. születésnapjára.

2016. július 16.
1 perc

Doktoravató ünnepséget tartott a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara szombaton 10 és 13 órakor a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében.

2016. július 11.
4 perc

Hét szegedi szakember szerepel a 100 legjobb magyar orvos között. A listát a Haszon Magazin állította össze, szakorvosok és intézetvezetők véleményét kikérve.

2016. július 11.
2 perc

Az SZTE ötödik alkalommal hirdette meg az egykori rektorának nevét viselő Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, melyhez idén is szorosan kapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia által szervezett Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója. A tanulmányi vetélkedőn a fizika, kémia és biológia tantárgyakból mérik össze tudásukat a középiskolás diákok. Az 50 éves évfordulóra való tekintettel az idei téma: Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban. A tehetséges fiatalok több Nobel-díjas tudós előadását is meghallgathatják, és emelt szintű biológiai laborgyakorlaton is részt vehetnek.

2016. július 07.
2 perc

Július 15-én és 16-án ünneplik az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium fennállásának félszázadik évfordulóját.

2016. július 07.
1 perc

Egy új magyar fejlesztéssel küzdenek a kórházi fertőzések ellen Szegeden.

2016. július 07.
1 perc

A napjainkban egyre komolyabb egészségügyi problémát jelentő patogén gombák okozta megbetegedések a témája az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának Mikrobiológiai Tanszéke által ötödik alkalommal megrendezett, Közép-Európai Mikológiai Nyári Iskolának.

2016. június 20.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szociológia Tanszéke a szegediek menekültekhez való hozzáállását vizsgálta, és meglepő eredményre jutott.

2016. június 17.
3 perc

Tóth Tamara a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulója, szeptemberben kezdi a hetedik osztályt. Már 7 éve úszik a Szegedi Úszó Egylet színeiben, és kiváló sportolói eredményei mellett kitűnő tanuló.

2016. június 16.
1 perc

Egyebek mellett e kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a június 24-én 14.30-tól kezdődő beszélgetésen az SZTE rektori hivatalának dísztermében. A moderátor Mészáros Antónia lesz, köszöntőt pedig Szabó Gábor rektor mond. Az esemény látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2016. június 03.
3 perc

A biogáz üzemek működtetése válhat gazdaságosabbá az SZTE biológusai által kifejlesztett eljárásnak köszönhetően.

2016. június 02.
2 perc

Spontán beszéd elemzése alapján mutatja ki az Alzheimer-kór megelőző jeleit egy program, amelyet szegedi kutatók fejlesztettek ki. Klinikai szűrővizsgálatot vagy akár bárki számára hozzáférhető mobilapplikációt is lehetne belőle fejleszteni - egyelőre nem jelentkezett befektető.

2016. június 02.
3 perc

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere rektori megbízási okiratokat és egyetemi tanári kinevezési okiratokat adott át a Pesti Vigadóban. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán egyetemi tanári kinevezési okiratot adott át Dr. Bozóki Zoltán József, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense és Dr. Tóth Péter, a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense részére.

2016. június 02.
2 perc

Egy alapvetően férfiak uralta szakmában dobbantott nagyot a csongrádi Bálint Karola, akinek mobilapplikációja májusban elnyerte az Oracle Academy különdíját. Az alkalmazás megkönnyíti a hétvégi nagy bevásárlást, és lényegesen lerövidítheti a barangolást a polcok között az ünnepek közeledtével jelentkező hajrában. Az elsőéves programtervező informatikus még fejlesztgeti az appot, de barátaival már felmérte, hogyan teljesít a navigáció.

2016. május 31.
1 perc

Egyéni rekordokat felállítva két negyedik helyezést ért el a Reccs 2016 elnevezésű tésztahídépítő világbajnokságon Kis Evelyn és Förgeteg Nikolett.

2016. május 30.
1 perc

Az SZTE oktatói, Bánhelyi Balázs, Csendes Tibor informatikus és Krisztin Tibor matematikus bécsi kollégájukkal, Arnold Neumaierrel E. M. Wright közel hatvan éves híres sejtését igazolták egy késleltetett differenciál-egyenlet megoldásainak konvergenciájáról. Eredményük az űrkutatásban, járványmodellezésben és pénzügyi folyamatok leírásában is hasznosítható - közölte a Szegedi Tudományegyetem.

2016. május 27.
1 perc

Fontos motiválni a tehetségeket, hogy végül itthon maradjanak - ezzel a gondolattal nyitotta meg Szabó Gábor rektor az SZTE Tehetségpont díjátadóját pénteken.

2016. május 20.
2 perc

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar hallgatói kurzusok beszámításával szerezhetnek államilag elismert, németországi diplomát, a hageni egyetem hallgatói pedig magyarországi végzettséget – az erről szóló együttműködési megállapodást Ada Pellert és Szabó Gábor rektorok írták alá május 19-én a budapesti Német Nagykövetségen.

2016. május 11.
2 perc

Színes nemzetközi mezőnyben három csapattal is képviseltette magát a Szegedi Tudományegyetem a IX. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen.

2016. május 03.
2 perc

Rendkívüli Breakthrough-díjjal tüntetik ki a gravitációs hullámok létét – ezzel Albert Einstein százéves jóslatát – bizonyító tudósokat, akik között hárommillió dollárt (812 millió forint) oszt szét a Jurij Milner orosz milliárdos kezdeményezésére négy éve létrehozott tudománytámogató alapítvány.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek