Bezár

Internet

Mikrobiológiai kutatásokat segítő központot alakítanak ki Szegeden

Mikrobiológiai kutatásokat segítő központot alakítanak ki Szegeden

2016. november 16.
1 perc

Hazánkban egyedülálló, a mikroorganizmusok komplex vizsgálatához kapcsolódó kutatás-fejlesztési központot hoznak létre a Szegedi Tudományegyetemen.

A felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatóságának szerdai közleménye szerint a felsőoktatási intézmény 630 millió forint uniós és hazai támogatást nyert az ország legnagyobb és legszélesebb profilú mikroorganizmus génbankja, a Szegedi Mikrobiológiai Gyűjtemény fejlesztésére.


A fonalas és élesztőgombák, valamint baktériumok fenntartásával, azonosításával, továbbá jellemzésével foglalkozó gyűjteményben jelentős értéket képviselnek a biotechnológiai, klinikai, környezeti és mezőgazdasági forrásból származó különféle gomba-, illetve baktérium-izolátumok.


A gyűjtemény infrastrukturális fejlesztése révén olyan mikroorganizmusok széleskörű vizsgálata válik lehetővé, mint a különböző lokális és szisztémás fertőzéseket kiváltó élesztő és fonalas gombafajok, a mezőgazdasági termények mikotoxin-szennyeződéséért felelős Fusarium és Aspergillus gombafajok vagy a környezetszennyező vegyületek elbontására és a talajminőség javítására felhasználható Pseudomonas és Bacillus baktériumfajok.


2018 nyaráig a génbankhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési központot alakítanak ki. Ebben a mikrobiológiai minták előkészítését, komplex genetikai és anyagcsere-alapú jellemzését, valamint a klinikai szempontból jelentős mikroorganizmusok esetében a betegségokozó képesség és a virulencia vizsgálatát végzik.


A fejlesztés révén a mikroorganizmus-bank és a hozzá kapcsolódó adatbázis jól rendszerezett biológiai mintaforrás-gyűjteménnyé válik, amely széles körben nyújthat szakmai támogatást mind az alapkutatásban részt vevők, mind a gazdasági, ipari, mezőgazdasági, környezetvédelmi szereplők számára – áll a közleményben.


Link: hirado.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek