Bezár

Internet

Moore-díjat kaptak a szegedi egyetem oktatói

Moore-díjat kaptak a szegedi egyetem oktatói

2016. május 30.
1 perc

Az SZTE oktatói, Bánhelyi Balázs, Csendes Tibor informatikus és Krisztin Tibor matematikus bécsi kollégájukkal, Arnold Neumaierrel E. M. Wright közel hatvan éves híres sejtését igazolták egy késleltetett differenciál-egyenlet megoldásainak konvergenciájáról. Eredményük az űrkutatásban, járványmodellezésben és pénzügyi folyamatok leírásában is hasznosítható - közölte a Szegedi Tudományegyetem.

Az SZTE három oktatójának valamint bécsi kutatótársuknak ítélte oda a Reliable Computing szerkesztőbizottsága a neves Moore Díjat egy közelmúltban megjelent cikkükért. A Szegedi Egyetem oktatói: Bánhelyi Balázs és Csendes Tibor informatikusok, és Krisztin Tibor matematikus bécsi kollégájukkal, Arnold Neumaier matematikussal 8 év munkájával igazolták E.M. Wright közel hatvan éves híres sejtését egy késleltetett differenciál-egyenlet megoldásainak konvergenciájáról.


A cikk a SIAM Journal on Applied Dynamical Systems című vezető folyóiratban jelent meg két éve, ezt ismerte el most a rangos matematikai díjjal a Reliable Computing szerkesztőbizottsága.


A díjazott eredmény egyébként az utóbbi időben nagyobb érdeklődést kiváltó késleltetett differenciálegyenletekre vonatkozik. Ilyenek fordulnak elő irányítási feladatokban, például az űrutazás során, a fertőzések terjedése modellezésében, de pénzügyi folyamatok leírásában is - olvasható a közleményben.


Link: orientpress.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek