Bezár

Internet

A kiválóság nagykövete lett Szabó Gábor szegedi rektor

A kiválóság nagykövete lett Szabó Gábor szegedi rektor

2016. november 13.
2 perc

A brüsszeli központú EFQM szervezettől Elkötelezettség a kiválóságért díjat kapott a szegedi egyetem az universitas napja alkalmából rendezett szombati ünnepi szenátusi ülésen.

Szabó Gábor rektor a kiválóság nagykövete címet vehette át. Az EFQM Kiválóság Modelljéről elhangzott, hogy a minősítő rendszer 1992 óta létezik. Mára ez a legszélesebb körben alkalmazott üzleti kiválóság modell Európában, több mint 30 ezer szervezet alkalmazza teljesítményének növelésére, és ez a legtöbb nemzeti és regionális Minőség Díj alapja.

Ünnepi beszédében a rektor felidézte: kettős ünnep fonódik össze. 1872-beli november 11-én kezdődött meg a tanítás az SZTE jogelődjének tekintett kolozsvári intézményben, és 1940-ben ugyanezen a napon tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját.


Az egyetem szenátusa díszdoktori címmel tüntette ki Heiko Riegert, a Saarland Egyetem, Stane Srcicet, a Ljubljanai Egyetem, Vető Miklóst, a Poitiersi Egyetem és Jianhong Wut, a Yorki Egyetem professzorát. Senator Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik a Richter Gedeon Nyrt. képviseletében, valamint Isabelle Richard-Cremieux, az Angersi Egyetem és Szendrő Péter, a Szent István Egyetem professzora. Pro Universitate díjat vett át Bobvos Pál, a jogi, Fülöp Zoltán, Mezősi Gábor és Solymosi Frigyes, a természettudományi és informatikai, valamint Pál Attila, az orvostudományi kar professzora. A nyugdíjba vonuló professzorok közül Professor Emeritus címmel ismerték el Csúri Károly, Dékány Imre, Jóri József, Nagymajtényi László és Thurzó László professzorok tevékenységét. Klebelsberg Kunó-díjat vett át Kérchy László, Lengyel Imre, Szabó Imre és Varró András professzor. A díj emeritus fokozatával tüntették ki Nagy Erzsébetet. Kristó Gyula-díjat nyújtottak át Bátoriné Halász Évának. Pro Laudanda Promotione-díjat nyújtottak át Bódi Nikolettnek, Dömötör Orsolyának, Kántor Noéminek, Rokszin Alicenak és Szabó Nóra Zsuzsannának.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek