Bezár

Internet

Piknik és világrekord a repülők árnyékában

Piknik és világrekord a repülők árnyékában

2016. szeptember 20.
3 perc

Világkupa-győztes műrepülő, világbajnok program és egy szegedi lány nevéhez kötődő világrekord - ezt mind láthatta, aki kilátogatott a Szegedi Repülőnap és Légiparádéra. A szombati szeles, szeszélyes időjárás sem lehetett akadálya a programok megtartásának, igaz, volt, amiről a pontosan érkezők lemaradtak.

Hatalmas érdeklődés kísérte a tavaly elmaradt Szegedi Repülőnapok és Légiparádé hétvégi pótlását: talán még soha nem látott tömeg gyűlt össze a repülőtéren már péntek este is. A nyitóprogram meg is alapozta a rendezvény sikerességét: az olasz kötelék különleges bemutatót tartott a szürkületben. A hőlégballonok látványshow-járól azonban azok, akik kifejezetten a kiírt programra érkeztek, csalódottan távoztak: valószínűleg senki nem földön álló ballonokra számított, amikor erre a napra jegyet váltott.

Szombaton már délelőtt kígyózó sorok álltak a jegypénztáraknál, miközben a levegőben folyamatosan váltották egymást a különböző gépek. Személyes kedvencünk a kétfedelű mezőgazdasági repülőgép volt, mely permetszer helyett öblítős vízzel locsolta meg a közönséget. Ezt legszerencsésebb olvasóink a levegőből nézhették végig, hatan ugyanis ekkor érkeztek Budapestről, a világ egyetlen működőképes Li-2-es gépének fedélzetén, az illatosítás után pedig szerencsésen landoltak is. Szalainé Galli Jusztina és lánya, Szalai Rita, illetve másik nyertes párosunk, Szabó András és Hamza Ferenc életük első repülőútján vettek részt lapunk jóvoltából, Sziráki Mihályné pedig másodjára nyert repülőutat tőlünk, 13 éve ugyanis már elvittük egyszer sétarepülni. Most fiát, Ádámot is magával tudta hozni. Mind a hatan azt mondták, életre szóló élmény volt 800 méteren 50 perc alatt hazarepülni a fővárosból.

Miközben fel-le szálltak az igazi repülők a kordonok mögött, a közönség soraiban is repkedtek a gépek - pontosabban azok játékváltozatai. A gyerekek körében kétségtelenül a hungarocell-makettek voltak a legnagyobb sztárok, szinte mindenkinél láttunk ilyet. Délutánra igazi piknikhangulat alakult ki: a rohangáló gyerekeket pokrócon fekvő, egyre fáradó szülők figyelték.


Aki pontosan érkezett egy-egy érdekesnek ígérkező programra, előfordult, hogy hoppon maradt: az olasz kötelék például órákkal korábban megtartotta szombati bemutatóját a kiírt programhoz képest. Besenyei Péter azonban szokás szerint pontosan érkezett, és bár 60 évesen már nem versenyzik, bebizonyította, hogy még mindig ő a legjobb ebben a műfajban. Őt egy másik világbajnok bemutató, a MI-2 helikopter műrepülése követte. Imreh Lajos hátrafele repült és hintázott a 2,5 tonnás géppel - sokszor a fizikát meghazudtoló módon.

- Itt egy szint van, a világszínvonal - mondta bemutatója után lapunknak. Programjáról elárulta, más nem tudja megcsinálni, amit ő tud. Húsz éve vezeti ezt a típust, azért tanulta meg, mert ilyennel szoktak világbajnokságokat nyerni. – Hétköznapokon pedig tüzet oltani. Az ország minden pontjára ezt riasztják, ha nagy a baj – tette hozzá a pilóta.

Imreh Lajos elmondta, délutáni bemutatóján küzdenie kellett az erős széllel, éppen ezért leszállás után elképzelhetetlennek tartotta, hogy meg tudják csinálni a kora estére tervezett világrekord-kísérletet. Az időjárás azonban kegyes volt, így a 26 éves szegedi egyetemista, Kispál Zsófia fél 7-kor mégis kiugrott helikopteréből 600 méteres magasságból, egy 110 méter hosszú kötéllel. Ilyen veszélyes mutatványra még soha senki nem vállalkozott. - Soha nem bungie jumpingoltam, kicsi tériszonyom is van. de így legalább leküzdöm - nyilatkozott optimistán még az ugrás előtt a negyedéves joghallgató lány, akit mutatványa után a nézők előtt tett le a földre a helikopter pilótája.

A repülőnap vasárnap drónversennyel zárul, a kifutópályán pedig sportprogramokat és vetélkedőket tartanak.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek