Bezár

Internet

Reumatológiai és immunológiai klinikát alapítottak Szegeden

Reumatológiai és immunológiai klinikát alapítottak Szegeden

2016. november 25.
1 perc

A Dél-Alföldön élő mozgásszervi és belgyógyászati immunbetegségekben szenvedő pácienseknek nyújt legmagasabb szintű ellátást a Szegedi Tudományegyetem újonnan alapított Reumatológiai és Immunológiai Klinikája - közölte Kovács László tanszékvezető egyetemi docens pénteken a Tisza-parti városban.

A szakember a korábban reumatológiai klinika néven működő intézmény átalakításáról tartott sajtótájékoztatón elmondta, ezek az immunológiai betegségek gyakran súlyos lefolyásúak, gyors beavatkozást igényelnek, egyszerre több szervet - az ízületek mellett a tüdőt, a vesét, az agyat - is érinthetik, ezért fontos, hogy a betegek a lehető legrövidebb idő alatt hozzájussanak a megfelelő ellátáshoz. Ezt segítheti az intézmény új elnevezése - tette hozzá.

A tanszékvezető elmondta, korábban kuriózumnak számítottak az immunológiai rendszerbetegségek, az utóbbi időszakban azonban némileg emelkedik az ilyen páciensek száma. Ennek részben a diagnosztika fejlődése az oka, az orvosi köztudatba is bekerülnek ezek a betegségek, de egyes elváltozások számának növekedésében környezeti tényezők is közrejátszhatnak.

A klinikán tizenkét reumatológus, belgyógyász, immunológus szakorvos dolgozik, munkájukat nyolc ápoló segíti, utóbbiak létszáma mindenképpen fejlesztést igényel. Az intézmény évente több mint tízezer pácienst lát el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megyéből és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéről. Az esetek nagy részét a reumatológiai népbetegségek teszik ki, a nagyobb feladatot azonban az immunológiai elváltozások jelentik - tudatta Kovács László.


Link: hirma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek