Bezár

Internet

Ismét szegedi díjazottja van a L’Oréal és az UNESCO díjának

Ismét szegedi díjazottja van a L’Oréal és az UNESCO díjának

2016. október 26.
3 perc

Hatodik alkalommal érkezik Szegedre hazánk egyik legrangosabb, női kutatókat támogató ösztöndíja. Az elismerésnek Dr. Farkas Klaudia, a Szegedi Tudományegyetem tanársegédje örülhet, akinek munkája nyomán eredményesebb kezelést kaphatnak a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők.

Szeged továbbra is a magyar tudósnők fővárosának mondhatja magát, hiszen az elmúlt négy egymást követő évben innen került ki a „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjprogram egyik díjazottja. Idén Dr. Farkas Klaudia belgyógyász vehette át a díjat kedden a Magyar Tudományos Akadémia épületében, Dr. Jeney Viktória vegyésszel együtt. Az ösztöndíj összértéke 4 000 000 Ft, melyet szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.


Dr. Farkas Klaudia azt kutatja, hogy a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésénél használt gyógyszer egy idő után miért veszti el a hatását a betegek 40 százalékánál. „Tudományos munkám arra irányul, hogy pontosabban feltérképezzük a hatásvesztés okait. Az eredmények tekintetében jobban lehet majd előre látni, kinél lesz hatékony a kezelés, és kinél érdemes már a betegség megállapításakor más típusú kezelési módot választani”- mondja a kutatónő.


Ilyen betegséget diagnosztizáltak Dr. Farkas Klaudia édesanyjánál is, ez fordította jelenlegi kutatási területe felé a szakembert. Kutatásainak eredménye hozzájárulhat, hogy néhány éven belül személyre szabott gyógymódot alkalmazzanak a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek kezelőorvosai, így biztonságosabbá és költséghatékonyabbá válhat a terápia.


Dr. Farkas Klaudia példája is mutatja, hogy a társadalomnak milyen nagy szüksége van a kiváló női tudósokra. Ehhez képest a tudomány világát még mindig a férfiak uralják: globális viszonylatban egy nőnek ma harmadannyi esélye van rá, hogy doktori címet szerezzen, mint egy férfinak és a világ kutatóinak is csak 30%-a nő. Hazánkban lassan, de biztosan javulni látszik a helyzet, hiszen amíg 2010-ben doktori címet szerzők 46%-a volt nő, mostanra már éppen annyi nő vesz részt posztgraduális képzésben, mint férfi. Ugyanakkor vezető tudományos pozíciókban és a testületek élén még mindig csak elvétve találunk csak hölgyeket. 


Annak érdekében, hogy gyorsítsa a nők felzárkóztatását a tudományban, az UNESCO és a L’Oréal megalapította a Manifestót, egy 6 pontból álló kiáltványt, amelynek célkitűzéseit bárki támogathatja aláírásával. Az aláírásgyűjtés online felületen keresztül zajlik a programban résztvevő 122 országban, eddig több mint 82.000 ember adta hozzá a nevét.


A Manifesto célja, hogy megnyerje a tudósok közösségét, az intézményeket és a társadalmat az ügy iránt, amelyet a L’Oréal immár 18 éve elkötelezetten támogat. A kiáltvány első aláírói között volt Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, Jean-Paul Agon, a L’Oréal elnök-vezérigazgatója és Elizabeth Blackburn Nobel-díjas biológus, az egyik korábbi díjazott is. A program támogatói abban bíznak, hogy a kiáltvány révén a tudomány területén is megvalósulhat a nemek közötti egyenlőség.


A programról részletes információ a www.forwomeninscience.com oldalon olvasható, amelyen keresztül lehetőség van a kiáltvány aláírására is.


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek