Bezár

Internet

Új részleg a Nukleáris Medicina Intézetben

Új részleg a Nukleáris Medicina Intézetben

2016. szeptember 16.
2 perc

Olyan új készítményeket is használnak majd, amelyek eddig nem voltak elérhetők Magyarországon.

Új izotópterápiás és -diagnosztikai részleget alakítottak ki Szegeden. A dél-alföldi régióban hiánypótló radioizotópos kezelésekre alkalmas terápiás és diagnosztikai részleget alakítottak ki 1,2 milliárd forintból, uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetében.


Pávics László intézetvezető professzor a részleg pénteki átadása előtt az MTI-nek elmondta, az intézetben radioaktív izotópokat használnak különböző anyagok követésére, és ily módon a szervezet anyagcsere-folyamatainak megjelenítésére, illetve gyógyításra. Az intézetben évente mintegy tízezer beteget vizsgálnak meg.

Az új részlegen a háromfejes SPECT/PET/CT-berendezéssel egy időben végezhető el a klasszikus radiológiai és az izotópos vizsgálat, ezzel pontosabb diagnózis érhető el. Hasonlóan párhuzamos megjelenítésre ad lehetőséget az intézet új ultrahang-berendezése is - közölte az egyetemi tanár.

Az egységben dolgozó rezidensek és szakorvosok értékelő munkáját a jelenleg elérhető legjobb minőségű értékelő munkaállomások is segítik - tette hozzá.


Az intézetvezető elmondta: az új, három kórtermes terápiás részlegnek köszönhetően a korábban végzett ambuláns kezelések mellett lehetővé válik a nagy aktivitású radioaktív készítmények alkalmazása is. Ezek a páciensek bizonyos időt - amíg a környezetükben tapasztalható sugárzás mértéke nem teszi lehetővé a hazaengedésüket - a részlegen töltenek.

Az eddig bevált terápiás eljárások mellett az intézetben olyan új készítményeket is használnak majd, amelyek eddig nem voltak elérhetők Magyarországon. Az új részleg évente három-négyszáz terápia elvégzésére ad lehetőséget - tudatta Pávics László.


Az egységet a nemzetközi standardoknak megfelelő sugárvédelmi eszközökkel és sugárbiztonsági mérőrendszerrel szerelték fel.


Link: weborvos.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek