Bezár

Internet

Funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriummal bővül az SZTE

Funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriummal bővül az SZTE

2016. december 06.
1 perc

Uniós és hazai forrásból funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriumot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), az egység része lesz a fejlett központi szolgáltató laboratóriumhálózatnak - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint az SZTE által elnyert 326 millió forintos támogatásból részben nagy értékű műszereket vásárolnak. A többi között a sejtek tulajdonságainak vizsgálatára alkalmas áramlási citométer, továbbá a biológiai mintákról háromdimenziós képalkotásra is képes pásztázó elektronmikroszkóp (PEM) kerül az intézménybe.

A funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratórium kialakítása része annak a projektnek, amelyet csaknem egymilliárd forintos támogatásból az SZTE két konzorciumi partnerével a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával (MTA SZBK), valamint a Debreceni Egyetemmel (DE) közösen valósít meg, és célja a fejlett központi szolgáltató laboratóriumhálózat létrehozása. Az MTA SZBK-ban szintén nagy értékű műszerek beszerzésével biológiai adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó egysejt-omikai, Debrecenben pedig a szervezetben termelődő RNS-ek kísérleti módszerekkel történő meghatározását és bioinformatikai elemzését végző funkcionális transzkriptomikai laboratóriumot alakítanak ki.

A 2019 első felében záruló projekt eredményeként létrejövő laboratórium-hálózat új perspektívákat nyit a betegségek tanulmányozásában és lefolyásuk megértésében, és a kutatási szolgáltatások mellett oktatási tevékenységet is végez majd.


Link: profitline.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek