Bezár

Internet

A jó fog az egészség záloga is

A jó fog az egészség záloga is

2016. november 29.
2 perc

Uniós és hazai támogatással, 690 millió forintból indul a súlyos egészségügyi problémát jelentő szájüregi megbetegedéseket molekuláris módszerekkel vizsgáló kutatási program a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Minárovits János, az SZTE Fogorvostudományi Karának professzora a programot bemutató tegnapi konferencián elmondta, a fogágygyulladás és a szájüregi daganatok népbetegségnek tekinthetők. Sőt utóbbiak a hatodik leggyakoribb ráktípusnak számítanak a világon, évente félmillió új megbetegedést diagnosztizálnak. E betegségtípusnál nagyon kedvezőtlen, csupán ötvenszázalékos az ötéves túlélés. Európában Magyarországon a legmagasabb a szájüregi betegségek előfordulása és az ebből fakadó halálozás. Minárovits János hangsúlyozta, kiemelkedő szerepe van a korai felismerésnek, a megfelelő időben elvégzett beavatkozások jelentősen javíthatják a páciensek túlélési esélyét.

A SZTE konzorciumi partnereivel, azaz a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karával és a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával közösen nyerte a támogatást. A konferencián elhangzott, az egészséges szervezetben betegséget nem okozó, igen változatos összetételű baktériumok közösségéről van szó, ám a dohányzás, a rossz szájhigiéné, a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása megváltoztathatja ezeket a mikrobaközösségeket, ez pedig összefüggésbe hozható a betegségek kialakulásával. A minták párhuzamos elemzését lehetővé tevő új generációs módszerekkel meghatározzák a mikrobaközösségek összetételét, és olyan jeleket keresnek, melyek lehetővé teszik a rák kialakulása előtti felismerését. A kutatók azt is vizsgálják, befolyásolják-e a fogpótlásban alkalmazott titán implantátumok felszíni módosításai a szervezet sejtjeinek tapadását, és gátolható-e így a gyulladást okozó baktériumok szaporodása.


Link: magyarhirlap.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek