Bezár

Internet

Hiánypótló egészségügyi kutatás indult az SZTE vezényletével

Hiánypótló egészségügyi kutatás indult az SZTE vezényletével

2016. november 23.

Gyulladásos és immunológiai betegségeket vizsgáló kutatás indult 1,5 milliárd forintos uniós és magyar támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetésével.

A négyéves program eredményeként új gyógyszerek fejlesztése kezdődhet el - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

A projekt célja az emberi bőr és a bélrendszer gyulladásos és immunológiai betegségeiben a különböző sejtek között zajló folyamatok részletes megismerése. A kutatási program eredményei a meglehetősen elterjedt pikkelysömör, az akné, a különböző reumás ízületi gyulladások, valamint a gyomor és a bélrendszer gyulladásos betegségeinek hatékonyabb kezelését segíthetik elő.

A projekt szakmai vezetője, Kemény Lajos - az SZTE bőrgyógyászati és allergológiai klinika igazgatója - közölte, az alapkutatás új eredményei amellett, hogy a terápiában is hasznosíthatóak lesznek, kiindulópontot jelenthetnek új gyógyszerek fejlesztéséhez.

A tudományos munkában hét szegedi kutatócsoport csaknem harminc kutatója vesz részt, orvosok, biológusok, fizikusok. A program lehetővé teszi tíz új kutatói állás létrehozását a részt vevő intézményekben, az SZTE mellett a Debreceni Egyetemen és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában.


Link: profitline.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek