Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 (4)> (45)>| 

Gyimothy_Tibor_cover

2022. augusztus 18.

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Dr. Gyimóthy Tiborral, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékének alapítójával és egyetemi tanárával beszélgettünk.

pexels-photo-3805983

2022. augusztus 16.

A 10 milliárd dollárt érő James Webb-űrteleszkópra szegedi és szegedi kötődésű csillagászok is nyertek kutatási időt. Az eszköz 2022. július 11-én kezdte meg tudományos ciklusát, segítségével az SZTE TTIK Fizikai Intézet Asztrofizikai Kutatócsoportjának munkatársai csillagrobbanások nyomait kutatják majd.

Thealter_bog_jr._csapat_2_j

2022. augusztus 15.

Egyetemisták írnak blogbejegyzéseket minden színházi előadásról. Ez a THEALTER Fesztivállal egybekötött blog jr. műhely, amelyet kilenc éve vezet Jászay Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék oktatója. A színikritikusi szerepről Bálint Zsófiát, a műhely tagját, a közös munkáról Jászay Tamást kérdeztük.

nekemazegyetem_1

2022. augusztus 15.

Lázban tartja a tudományos világot az emberiség történelmének eddigi legfejlettebb űrtávcsővének üzembe állása, amelynek adataival való kutatásra a Szegedi Tudományegyetem is nyert pályázati időt. A James Webb-űrteleszkóp válaszokat adhat többek közt a galaxisok keletkezéseinek kérdéseire és az exobolygókutatás problémáira is; az űreszköz első, lenyűgöző fotóit nemrég közzétette a NASA. A témáról Gáspár Andrással, az SZTE egykori csillagász hallgatójával, az Arizoniai Egyetem munkatársával beszélgettünk.

The-Welcome-Camp-cover

2022. augusztus 12.

A felvételi eljárás végével beköszöntött a gólyatáborok időszaka. Idén a Szegedi Tudományegyetem szinte összes hallgatói önkormányzata megrendezi az egyetemi élet talán leggyakrabban emlegetett rendezvényét. Sőt, az EHÖK jóvoltából három év után az Összegyetemi Gólyatábor is visszatér. Az SZTE Állam- és Jogtudományi kar gólyatáboráról szervezőkkel és gólyával is beszélgettünk.

tkkny

2022. augusztus 12.

Több sportolási lehetőség a külföldi hallgatóknak, szorosabb együttműködés a régió sportegyesületeivel, aktívabb kommunikáció. Ezek a témák is szóba kerültek azon az egyeztetésen, amelyen Dr. habil. Fritz Péter, a Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Koncepciójának rektori és kancellári megbízottja, Dr. Tokodi Margaréta, az SZTE Sportközpont vezetője és a projekt kommunikációjába bevont hallgatók vettek részt.

Szegedi Szabadtéri

2022. augusztus 10.

A Szegedi Szabadtéri minden évben foglalkoztat önkéntes segítőket, köztük az SZTE több hallgatóját. Zsámboki Dóra magyar-történelem tanár szakos hallgató idén már második éve dolgozik a szabadtérin. Élményeiről kérdeztük.

nekrolog

2022. augusztus 10.

Az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársai szomorúan és mély fájdalommal értesültek arról, hogy a Klinika volt tanszékvezető egyetemi tanára 2022. augusztus 8-án, 88 éves korában elhunyt. A professzor urat a Kar saját halottjának tekinti. Emlékét tisztelettel és alázattal megőrizzük! - olvasható az SZTE SZAOK honlapján.

Nyito_THEALTER_zart_k2_rebellisek_thealterphoto2022_KZMA3551

2022. augusztus 10.

Négy produkcióról külön is beszámolva érzékeltetjük, milyen volt a 32. THEALTER fesztivál, amelynek szervezői és közreműködői több szállal is kötődnek a Szegedi Tudományegyetemhez. A 2022. július 29. és augusztus 6. közötti programsorozaton a hazai független szcéna legizgalmasabb színházai és alkotói mutatkoztak be. A 9 nap alatt, 7 helyszínen látható 31 produkció közül a romániai Yorick Stúdió, illetve a Freeszfe Egyesület – Gólem Színház, a KV Társulat, a SzínMűHely Produkció előadásán járva tapasztaltuk, amit a THEALTER záró közleménye is kiemelt: „A független színház él és az életünkről beszél”.

felhívás

2022. augusztus 09.

Zenei, vers-és prózamondó versenyt, vers- és színikritika pályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája.

pexels-andres-ayrton-6551415

2022. augusztus 08.

Stressz, unalom, izgalom? Minden bizonnyal sokan keressük napjainkban a választ arra, hogy miért is eszünk, ha nem vagyunk éhesek. A megoldásról Dr. Csajbók Évát, az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika belgyógyászát, endokrinológusát, diabetológusát és egyben obezitológusát kérdeztük.

nbnyjo

2022. augusztus 08.

Világbajnok az SZTE hallgatója. Nádas Bence, az SZTE Mérnöki Kar hallgatója a férfi kajak párosok 500 méteres versenyszámában győzött a kanadai kajak-kenu világbajnokságon, Kopasz Bálinttal. Ez a versenyszám szerepel az olimpia műsorán is.

Biologus_tabor_cover

2022. augusztus 05.

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Biológiai és Kémiai Tudományok Osztálya és az SZTE Biológia Intézet szervezésében Biológus Tábort rendeztek az Intézetben. A középiskolás diákoknak meghirdetett háromnapos rendezvény iránt hatalmas volt az érdeklődés. Az idei évben először megrendezett tábort július 11-13. között tartották meg 20 középiskolás tanuló részvételével. A háromnapos rendezvény iránt hatalmas volt az érdeklődés, érkeztek diákok Győrből, Dunaújvárosból, Kőszegről és Budapestről is.

kep-04

2022. augusztus 05.

A Szegedi Tudományegyetemre 2022-ben felvételt nyert legidősebb hallgató 67 éves, a legfiatalabb 18, de 23 ikerpár is megkezdheti az új tanévet. Az intézmény összesen 6074 új hallgatót vett fel, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően idén több mint 8000 új diák kezdhet el tanulni az SZTE-n, köztük a Vass lányok is. A három lánytestvérrel a szegedi egyetemmel kapcsolatos tapasztalatikról, jövőbeli terveikről beszélgettünk.

kep-07

2022. augusztus 04.

Első helyezést ért el a „Kezdetben volt” című költeményével 2022-ben Biszak Borbála, az SZTE BTK pszichológia szakos hallgatója az Egyetemi Verspályázaton. A 100 éves SZTE Füvészkert tiszteletére meghirdetett pályázat fő témája a természethez való kapcsolódás volt - erről és az emberi természetről, továbbá az irodalom ehhez való viszonyáról beszélgettünk a győztessel.

Szentesi_EB_km

2022. augusztus 04.

Kéri Martin, az SZTE Gazdaságtudományi Kar gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója, tanulmányai mellett kommentátorként is komoly kihívásokkal néz szembe. Hangját hallhattuk az idei FINA Vizes Világbajnokságon és az asztaliteniszezők legrangosabb budapesti versenyén, a WTT Championson is.

Nyitokep_Rajztabla_1

2022. augusztus 02.

Rost Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Magánének Tanszékének oktatója, a világszerte ismert szoprán, Kossuth-díjas, Prima Primissima díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő énekelte a 37. Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtját megelőző ceremónián a magyar Himnuszt.

shopping-1165437_1280

2022. augusztus 01.

Többek között erre a kérdésre is választ kaptunk Huszár Sándortól, az SZTE GTK marketing oktatójától, kutatójától, akivel a tudatos és a környezettudatos vásárlásról, a COVID19, az orosz-ukrán háború és az infláció hatásairól, valamint azokról a szolgáltatásokról és termékekről beszélgettünk, amelyeket az emberek többsége rövidesen mellőzni fog.

csillagpor_cover

2022. augusztus 01.

Dr. Szalai Tamás, az SZTE TTIK Fizikai Intézet Asztrofizikai Kutatócsoport munkatársa, ahogy arról már korábban is beszámoltunk, munkatársaival együtt távcsőidőt nyert több pályázattal a James Webb űrtávcsőn; egy programnak (2666) ő a társ-témavezetője is. A kutatók arra a kérdésre keresik a választ, vajon „kozmikus porgyárak”-e a nagy tömegű csillagok életét lezáró, gigantikus energiakibocsátással járó szupernóva-robbanások, vagy sem?

AdobeStock_63819159

2022. július 22.

Kalap, napszemüveg, fényvédő, folyadék – talán kijelenthetjük, hogy minden strandra induló táskájában megtalálható mindez, de vajon hányszor kell magunkra kenni a fényvédőt, melyik a leghatásosabb kezelés a napégés ellen és milyen következményei lehetnek annak, ha nem vesszük komolyan az UV sugárzást? Többek között ezekről kérdeztük Dr. Baltás Esztert, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi docensét, aki a téma kapcsán felhívta a figyelmet a Magyar Dermatológiai Társulat Facebook és instagram oldalain futó kampányra is.

IMG_8464

2022. július 29.

Két év kihagyás után újra megnyitotta kapuit a Szegedi Tudományegyetem EcoCamp tehetséggondozó tábora, ahol a középiskolás diákok játékos, interaktív formában bővíthetik gazdasági ismereteiket. A diákok az ismereteket egyetemi oktatóktól, illetve szakmai partnerektől, mint például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaitól, vagy a néhány hete Európai Vállalkozásfejlesztési Díjban részesült Junior Achievement Magyarország szakembereitől kapják.

boritokep

2022. július 28.

Idén, immáron huszonkettedik alkalommal, újra jelenléti formában szervezi meg karunk Hungarológia Központja a Nyári Egyetemet. A program keretében július 18-tól a világ különböző országaiból érkeznek a karra külföldi diákok, hogy a négyhetes itt-tartózkodásuk alatt közelebb kerülhessenek a magyar nyelvhez és kultúrához. Az idei év különlegessége, hogy a Nyári Egyetemmel párhuzamosan egy másik, hasonló célú program is elindul, július 26-án. A Manitobai Egyetemmel való új megállapodás alapján tíz kanadai diák tölt majd el három hetet Budapesten és Szegeden – a kulcsfogalom itt a köztéri emlékezet lesz.

Nyito_La_Traviata_Kolonits_Klara_Foto_Frank_Yvette_FY_3821

2022. július 29.

„Egyszerűségében nagyszerű a szegedi La Traviata” – fogalmazott Kolonits Klára. A Kossuth-díjas operaénekesnő legalább százszor megformálta már „A kaméliás hölgy”, pontosabban „Violetta Valéry, párizsi kurtizán” alakját Verdi népszerű operájából. A Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán először föllépő szopránt a női szerepekről, a Master Class pedagógiai projektjéről és az éneklés utáni jövőről is kérdeztük a próbán.

pexels-couleur-2302908

2022. július 28.

Távol-Keleti hangulat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében - XV. alkalommal rendezik meg a Lótusznapokat Szegeden. A július 30-án és 31-én tartandó esemény középpontját most is az indiai lótuszvirág képezi, amely ilyenkor látható teljes pompájában. Az ázsiai hangulat megidézéséről színes programmal gondoskodnak a szervezők.

judonyit

2022. július 28.

Idén Lengyelországban versenyeznek egymással az európai egyetemek sportolói az EUSA Játékokon. A Szegedi Tudományegyetemet több hallgató képviseli, akik az első érmeket már megszerezték.

Nyito_19._Tablakepfesteszeti_Biennale_-_Foto_Szabo_Luca_DSC_5677

2022. július 27.

A Táblaképfestészeti Biennálé a hazai képzőművészet egyik legjelentősebb visszatérő eseménye. Meghosszabbította a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé időtartamát a szegedi REÖK. Hazánk egyik legrangosabb képzőművészeti seregszemléjén 120 alkotást – köztük az SZTE néhány jeles alumnusa és oktatója műveit – tekinthetik meg az érdeklődők 2022. augusztus 28-ig.

zongora_kep

2022. július 27.

Idén is megrendezte az SZTE az Egyetemi Zenei Versenyt, amelyre bárki benevezhetett, aki a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Kristensen Júlia, az SZTE SZAOK elsőéves orvostanhallgatója a Jazz, musical, sanzon kategóriában ért el első helyezést. A 21. századi polihisztort, aki fest, ír, rajzol és több hangszeren is játszik, a megmérettetés kapcsán kérdeztük.

pexels-pixabay-33101

2022. július 26.

Több különböző és népszerű képzés közül választhatnak azok, akik az SZTE JGYPK SZTFI-n, felnőttképzés keretében szeretnék bővíteni ismereteiket.

Nyito_La_Traviata-28_Dom_teri_proba

2022. július 25.

„Megkezdődtek a La Traviata Dóm téri próbái” – adta hírül a Szegedi Szabadtéri Játékok produkciós csapata. Verdi egyik legkedveltebb operája különleges színpadtechnikai megoldásokkal, izgalmas látványvilággal nyújt élményt 2022. július 29-én és 30-án a Dóm téri színpadon.

harlekin_casanova_6_foto_GalGabor

2022. július 25.

32. alkalommal rendezi meg a szegedi MASZK egyesület a THEALTER fesztivált. A 2022. július 29-én kezdődő program-sorozatban számos hazai független színház és előadóművész képviselteti magát. Idén a fiatal művészek és a színházi sokszínűségre kerül a hangsúly, emellett – a fesztivál hagyományaihoz híven – fontos szerepet kapnak a női alkotók és az aktualitásokra reflektáló kortárs darabok is.

044A0049

2022. július 22.

Óriási sikernek örvendett a Szegedi Tudományegyetem 2022-es Pont Ott Partija július 21-én, a Dugonics téren – az esemény nemcsak az egyetem leendő, jelenlegi és egykori hallgatóit, hanem a város lakóit is megmozgatta. Az esemény az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezése alatt jött lére.

Tabor

2022. július 21.

Az új kezdet ifjúsági táborba várják a jelentkezőket a református egyetemi lelkészség munkatársai.

dijazas

2022. július 21.

Az Év Erasmus Koordinátorai címet is átadták a Tempus Közalapítvány által szervezett, 19. Országos Nemzetközi Koordinátori találkozón, Pécsett. Az eseményen, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága, Nemzetközi Mobilitási Irodájának munkatársa, Zilahi Tibor is az Év Erasmus Koordinátora címet nyerte el.

IMG_5815

2022. július 20.

A Coursera és a Szegedi Tudományegyetem 2019 óta működik együtt, így az egyetem polgárai díjmentesen férhetnek hozzá a világ legnagyobb távoktatási oldalának tartalmához. A július 12. és 15. között megrendezett Summer Camp azoknak a felhasználóknak szólt, akik a Coursera mesterei.

SZTE_Rektori_shang

2022. július 20.

A ShanghaiRanking idén július 19-én tette közzé a világ legkiválóbb felsőoktatási intézményeit vizsgáló szakterületi rangsorait. A Global Rankings of Academic Subjects 2022-es listáin három területen is az egyik legjobb magyar egyetemént végzett a Szegedi Tudományegyetem.

pexels-asad-photo-maldives-1024985

2022. július 19.

Merjen vízpartra menni ebben a rekkenő hőségben a kismama vagy sem? Milyen előnyei lehetnek a várandós nők körében az úszásnak és hogyan érdemes napozniuk a leendő anyukáknak, többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk Dr. Pásztor Norberttől, egyetemi adjunktustól, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyászától.

szteinnovacios_dij_palyazat

2022. április 06.

A pályázat célja az SZTE azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az Egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból is hasznosítható lehet.

20220707_101750

2022. július 18.

A világjárvány után újra utazhatnak a EUGLOH egyetemek (a Szegedi Tudományegyetem, a francia Paris-Saclay Egyetem, a portugál Portói Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, illetve a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem) hallgatói, hogy az öt egyetem közös programjain vegyenek részt. A nyár eleje különösen gazdag volt eseményekben, Párizs nyári egyetemmel és innovációs napokkal fogadta a résztvevőket, a Szegedi Tudományegyetem pedig két nyári egyetemet hirdetett meg július első felében.

EUGLOH_Got_Talent_nyito

2022. július 18.

Thalyta Santos, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Nemzetközi Tanulmányok mesterképzésének hallgatója nyerte a Eugloh Annual Summit keretében megrendezett, EUGLOH's Got Talent tehetségkutatót, ahol énekével a Szegedi Tudományegyetemet képviselte.

mtny

2022. július 15.

Az SZTE-n jogi diplomát szerző Dr. Molnár Tamás a világ vízilabda sportjának élére került. A háromszoros olimpiai bajnokot megválasztották a FINA vízilabda-technikai bizottsága (WPTC) elnökének a 19. FINA-világbajnokság hivatalos ülésén.

NyitO_Foproba_1160_FotO_Madach_Szinhaz_Jardek_Szabina

2022. július 14.

„Melegszívű, reményt adó” darab az ABBA-dalokon alapuló Mamma Mia! – fogalmazta meg a musical világsikerének a titkát a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadára visszatérő produkció rendezője. Idén először 2022. július 8-án láthatták a nézők a nagysikerű Mamma Mia! musicalt. A produkció színpadra kerül 2022. július 15-én és 16-án is.

Pont_Ott_Parti_2022

2022. július 14.

Együtt ünnepelhetik a középiskolás diákok a felvételi ponthatárok kihirdetését 2022. július 21-én, csütörtökön a szegedi Dugonics téren.

Nyito_MTA_pedagoguskepzesrol_CsB_52086498648_a5697a1085_k

2022. július 13.

„Melyek a hazai pedagógusképzés főbb jellemzői? Milyen szintjei vannak a tanárképzésnek, és mit jelent a kutatásalapú pedagógusképzés?” Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ az akadémiai konferencián. Előadást tartott Prof. Dr. Csapó Benő, az SZTE BTK professzora is. Az MTA székházában tartott tanácskozáson készült videofelvétel és összefoglaló megtekinthető az mta.hu oldalon.

DSC_8803

2022. július 13.

A Budapest Bár az utóbbi évek egyik legeredetibb és legérdekesebb zenei vállalkozásába kezdett akkor, amikor 2007-ben Farkas Róbert zenekara köré gyűjtötte a magyar zene kultikus alakjait. Az eredetileg egyetlen lemez elkészítésére összeállt csapat azóta is töretlen sikerrel koncertezik: színházakban, fesztiválokon és rendezvényeken lép fel. Nemrégiben a Szegedi Szabadtéri Játékokon adtak koncertet, de a közelmúltban a Szegedi Tudományegyetem Centenáriumi bálján is felléptek.

nyito

2022. július 11.

A European Colloid & Interface Society (ECIS) és a Magyar Kémikusok Egyesületének (MKE) támogatásával tartották meg a 18. Európai Kolloid Diákkonferenciát (ESC) június 26 és 30 között. Az eseménynek első alkalommal volt házigazdája a Szegedi Tudományegyetem. Európa minden tájáról érkeztek intézményünkbe ifjú kutatók, akik a kolloidkémiával foglalkozó tudósok következő generációjának lehetnek kiemelkedő alakjai.

nyito

2022. július 11.

2022. július 7-én, csütörtökön kezdődött az SZTE Nemzetközi Képfeldolgozó Nyári Iskola. A rendezvényt az SZTE TTIK Informatikai Intézet oktatási kabinetében tartják. A Summer School on Image Processing-et (SSIP) már a 30. alkalommal rendezik meg, aminek helyszíne a Szegedi Tudományegyetem.

Nyito_Egeszsegugyi_szakdolgozok_koszontese_52182795022_8831a388fa_k

2022. július 08.

Jótékonysági díjátadóval köszöntötték a Magyar Tudományos Akadémia székházában a koronavírus okozta járvány idején is helyt álló egészségügyi szakdolgozókat. Az ünnepségen kitüntetett szakemberek közül öten a Szegedi Tudományegyetem intézményeiben dolgoztak a Covid-19 világjárvány csúcspontján is.

Nyito_Kariko_a_Civil_dijjal_20220703_IMG_8876

2022. július 07.

Hála és nagyrabecsülés. Ezt fejezi ki a kisújszállásiak civil kezdeményezése, a „Kati, szeretünk!-díj”. Karikó Katalin – földijei ajándékai mellett – átvette a „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára Díjat”. A kitüntetett biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora tudománynépszerűsítő előadást tartott, és mentoráltjaival együtt válaszolt a kisújszállásiak kérdéseire.

cmb_timeline300_no_wmap

2022. július 07.

Az EU újabb COST akció keretében támogatja a kozmológiai alapkutatásokat, a kollaborációban az SZTE oktatói jelentős szerepet vállalnak. A program fő célkitűzése a kozmológia jelenlegi, az univerzum megértésében potenciálisan áttörést hozó problémáinak vizsgálata.

IMG_0722

2022. július 07.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar ösztöndíjas programjának köszönhetően tölthetett el egy hónapot Los Angeles egyik legjobb klinikáján, a USC Keck Medicine központban Babócs Dóra. Az idén végzett szegedi medikus repülő- és űrorvos szeretne lenni.

1 2 3 (4)> (45)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek