Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 (4)> (18)>| 

fizikai_Nobel-dijasok_eloadasa

2023. december 08.
2 perc

Nagy érdeklődés kíséri Krausz Ferenc és a többi fizikai Nobel-díjas előadását Stockholmban - jelentette helyszíni tidósítónk. Nézze meg a közvetítést!

Cimkék: í

Kiallitas_8

2023. december 07.
3 perc

Nobel-lázban ég a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium: december 4. és 8. között prezentációkkal, alkotói pályázattal, tematikus sétákkal, kiállítással és teremavató ünnepséggel kapcsolódnak a Nobel-hetekhez. Az iskola bejárata fölé kifüggesztették büszkeségük, Karikó Katalin arcképét.

Kariko_Katalin_es_Drew_Weissman_eloadasa

2023. december 07.
1 perc

Az élettudományi és orvosi Nobel-díjasok, Karikó Katalin és Drew Weissman előadására rengetegen voltak kíváncsiak Stockholmban. Ha lemaradt az élő közvetítésről, cikkünkben visszanézheti a felvételt.

Johan Bergedorf filmet forgat Karikó Katalinról

2023. december 07.
5 perc

Animációk és archív filmfelvételek színesítik az idei Nobel-díjas tudósok tévés portréját. A kutató életének felemelő, drámai és sportos pillanatait is érzékelteti az 59 perces film. Az ismeretterjesztő összeállítás első húsz percében Karikó Katalin az életének jeles helyein, többek között szegedi egyetemi helyszíneken is sétál és mesél… Az 54. perctől Krausz Ferenc fut és magyaráz. Két magyar kutató sztorija keretezi az idei Nobel-díjasokat ünneplő, az STV2 műsorára tűzött filmet.

Nobel-díjasok

2023. december 06.
5 perc

Hogy mi a közös Karikó Katalinban és Krausz Ferencben? Az elhivatottság, a kitartás, a szorgalom és az alázat, amelyet a tudomány iránt tanúsítottak az elmúlt évtizedekben, és amelynek köszönhetően ma a világ úgy ismeri őket, mint a 2023-as év Nobel-díjasait. Magyarok, akikre egy ország méltán büszke, kutatók, akik szorosan vagy kevésbé szorosan, de kapcsolódnak a Szegedi Tudományegyetemhez. A „Nobel-hetek az SZTE-n” ismeretterjesztő kampány részeként összegeztük, mit kell tudni Karikó Katalinról és Krausz Ferencről.

A Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább című kiállítás megnyitóján

2023. december 05.
3 perc

Újabb városban, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbjének aulájában mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága és az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítása.

Szegedet_Magyarorszag_szellemi_fovarosanak_szantak_a_20._szazad_elejen

2023. december 07.
6 perc

2023. december 7-8. között rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában a VII. „Trianon és a magyar felsőoktatás” konferenciát. Az eseményt közösen szervezi a Szegedi Tudományegyetem, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség, a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Egyetem. Jelentős és érdekes témákat ismertetnek a szakértők, az elhangzottakat pedig felhasználják majd az SZTE egyetemtörténeti könyvsorozatának harmadik kötetében is.

digitális tudatosság, szte ájtk

2023. december 05.
4 perc

Hogyan legyünk tudatosak az online térben? címmel rendezett előadássorozatot a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézete. A középiskolásoknak szóló útmutató eseménynek, amely a digitális világ előnyeire és hátrányaira, veszélyesire és megoldásaira egyaránt felhívta a figyelmet, az SZTE ÁJTK főépületének aulája adott otthont, amely 2023. december 4-én megtelt fiatalokkal, középiskolásokkal és számtalan érdeklődővel.

mefob_arvai_gergo_dobogo

2023. december 07.
5 perc

A „RAW Erőemelő MEFOB 2023” nevű versenyen a Szegedi Tudományegyetemet három hallgató képviselte. Az egész napos megmérettetésről két egyéni aranyérem és egy ezüstérem mellett, csapatban is a dobogó második fokára állhattak fel az SZTE képviselői, Kozma Gergő Lajos, Árvai Péter és Árvai Gergő.

almamater_mikulas

2023. december 07.
3 perc

Idén is ellátogatott az SZTE-sekhez a Mikulás az Alma Mater jóvoltából. Egykori hallgatók jöttek vissza családostól, jelenlegi dolgozók hozták el gyerekeiket, hogy közös játékkal várják a nagyszakállút.

image001

2023. december 07.
3 perc

Az univerzalitás, illetve az esélyteremtés jegyében életre hívott Társaság 2001-es alapítása óta mintegy 500 ezer hallgató választotta a termékpaletta valamely unikális konstrukcióját.

Sejtes Györgyi

2023. december 07.
3 perc

A pedagógusképzés és a gyakorlatorientált képzések színvonalának növelése érdekében a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös konzorciumi projektet valósított meg három gyakorlóiskolában, köztük az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájában. Az infrastruktúra és az eszközállomány már megvalósult fejlesztéséről, illetve a mögöttes pedagógiai vízióról kérdeztük Dr. Zs. Sejtes Györgyit, az iskola igazgatóját, az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter (OMIK) Köznevelés-fejlesztési program szakmai vezetőjét.

SZTEsi_Aerobik_Maraton_nyito

2023. december 06.
2 perc

Az őszi SZTEsi Maraton programsorozat méltó lezárása volt az Aerobik Maraton november 29-én. Ismét zenétől volt hangos a Sportközpont és megtelt mozogni vágyó hallgatókkal és dolgozókkal.

green_metric_grafi_

2023. december 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon a 2023-as UI GreenMetric világrangsor szerint. Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE világviszonylatban a 77. helyen szerepel, a rangsor „elhelyezkedés és infrastruktúra” alkategóriájában pedig idén is a legjobb magyar egyetem.

hoki

2023. december 05.
3 perc

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem a Tisza Volán SC-vel és a Szegedi Tisza SE-vel. Cél az egyetemi jégkorong és tollaslabda sportélet fellendítése.

egyetem bora

2023. december 06.
2 perc

16 pincészet 48 féle borát, ezek közül 5 pincészet 6 féle pezsgőjét is volt szerencséje végig kóstolnia a zsűrinek a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont által szervezett bor és pezsgő versenyén 2023 októberében és novemberében, a SZAB Székházban. Az eredményhirdetésre 2023. november 30-án, a Magyar Tudomány Ünnepének zárórendezvényén került sor.

pexels-pixabay-461049

2023. december 06.
8 perc

Az ENSZ Közgyűlés 1985-ben december 5-ét nevezte ki az Önkéntesek Nemzetközi Napjává. A világnap célja felhívni az önkéntesség stratégiailag is pozitív hatásaira a figyelmet, ami a gazdasági és társadalmi fellendülés egyik hatékony eszköze. A Szegedi Tudományegyetem dolgozói közül sokan vállalnak önkéntes munkát szabadidejükben. A világnapon őket kérdeztük tevékenységeikről.

mefs_dijazottak2

2023. december 05.
2 perc

Az SZTE díjazottak és eredményeik: Bóbis Botond (SZTE ÁJTK), Egyetemi Világjátékok, férfi vízilabda ezüstérem, Európai Egyetemek Kick-Box Bajnokság: Török Dóra Melinda és Miklós Alexandra Gabriella (mindkettő SZTE JGYPK), - ezüstérem, valamint Karácsondi Réka bronzérem (SZTE JGYPK).

CourseRUN_boritokep

2023. december 05.
3 perc

Lezárult az V. CourseRUN, a Coursera for SZTE négyhetes online tanulási bajnoksága. Soha nem látott népszerűségnek örvendett a megmérettetés a hallgatók körében, amelynek a Coursera, a világ legnagyobb online oktatási platformja adott helyet. Az eseményen legjobban teljesítő hallgatók számára egy ünnepélyes díjátadót szervezett a Szegedi Tudományegyetem Oktatási Igazgatósága.

Torma_Bianka

2023. december 01.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem minden évben meghirdeti az Innovációs Díj pályázatot, amellyel azokat a kutatókat és hallgatókat jutalmazza, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoznak ki, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók.

Az SZTE Hallgatói Művészeti Versenyek rendezvénye

2023. december 01.
2 perc

Az SZTE NKI Kulturális Iroda által meghirdetett őszi Hallgatói Művészeti Versenyek résztvevői mutatkoztak be a zsűri előtt november 29-én az SZTE Rektori Épületének dísztermében.

SZTE Skywalkers

2023. december 01.
1 perc

Az M5 televízió, Novum című műsora készített riportot a Szegedi Tudományegyetem "SZTE Skywalkers" nevű csapatáról, amely rakétaépítő versenyre készül és hosszú távon egy légkört érintő globális kérdésre is választ adhat.

Magyar Tudomány Ünnepe szegedi zárórendezvénye az MTA Szegedi Területi Bizottsága székházában

2023. december 01.
7 perc

A Magyar Tudományos Akadémia által országosan megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe szegedi zárórendezvényét tartották meg az MTA Szegedi Területi Bizottsága székházában. A „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra” mottójú ünnepségen kiosztották a SZAB leköszönő tisztségviselőinek elismeréseit és a tudományos pályázatok díjait. Az esemény plenáris előadását Dr. Enyedy Éva Anna vegyész tartotta a rákellenes hatású fémkomplexek kémiájáról.

KJA-3686

2023. november 30.
6 perc

A XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt nyitották meg november 30-án a Szegedi Tudományegyetemen. Nagy tétje van a versenynek, hiszen a 2024-es felvételin a szegedi egyetem bizonyos karai intézményi plusz pontokat adnak a legjobb csapatok tagjainak. Díjazták azokat a pedagógusokat is, akik már évek óta felkészítik és elkísérik tanulóikat a versenyre. Kreatív kategóriában is lehetett pályázni, idén a slam poetry műfajában nyújthatták be alkotásaikat a fiatalok.

pexels-esra-korkmaz-19130939

2023. november 28.
1 perc

Test és lélek témában adventi lelkinapra vár minden egészségügyben dolgozó munkatársat és érdeklődő családtagjaikat a Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat.

Nyito_KK_kiallitas_Veszpremben_IMG_7886

2023. november 29.
7 perc

A Nobel-díj születésnapján, 2023. november 27-én nyílt meg az SZTE „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című tárlata a Lovassy László Gimnáziumban. Az idén Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Veszprém legrangosabb középiskolájában 2023. december 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők az SZTE kutatóprofesszora, a Nobel-díjas Karikó Katalin iskolaéveinek dokumentumait és az utóbbi három évben elnyert legérdekesebb díjait. A tárlatnyitó és a rendhagyó tanóra is a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismerettejesztő kampányunk része.

pexels-photo-3184306

2023. november 29.
1 perc

Az advent az ajándékozás időszaka. A Szegedi Tudományegyetem 2023 év végén is támogatja munkavállalóit, béren kívüli juttatással. Ennek mértékéről és módjáról született megállapodás az Egyetem munkáltatói és a munkavállalói oldalának képviselői között.

almamater_mikulas_bk

2023. november 27.
1 perc

Közeleg az időszak, amikor ideje kifényesítenünk csizmáinkat, papírra vetni kívánságaikat és felkészülni a Mikulás érkezésére. Idén ismét ellátogat az SZTE Alma Mater Mikulás a József Attila Tanulmányi és Információs Központba december 5-én. Immáron 16. alkalommal várja sok szeretettel a volt hallgatókat, volt és jelenlegi dolgozókat csemetéikkel.

231120-vidux-szegedi-rse-noi-1

2023. november 30.
3 perc

Kemény héten vannak túl a Vidux-Szegedi RSE felnőtt csapatai: a férfiak az Extraliga topcsapatához, a Székesfehérvárhoz látogattak, míg a hölgyek kötelező győzelem reményében utaztak a fővárosba. Mindkét csapatban jelen vannak az SZTE hallgatói, akik az egysület jótékonysági Cipősdoboz akcióját is örömmel támogatják.

pexels-photo-1271147

2023. november 28.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Sportközpontja a 2023/24-es tanévben ismét megszervezi az egyetemi sítúrát. A remek lehetőség részletei a cikkben olvashatóak.

IMG_0089-001

2023. november 27.
3 perc

Milyen hatása van a digitalizációnak a kultúrára és a mentális jóllétre? Hogyan hat a jogrendre? Milyen gazdasági következményei, korlátai, hátrányai és előnyei lehetnek? – többek között ezekre a kérdésekre kaphattunk választ az SZTE IKIKK IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpont által szervezett ”Digitális Világ (DIVIL)” című konferencián, 2023. november 24-én a szegedi SZAB Székházban.

Nyito__Banga_I._emlekkonferencia_eloadoi__BI_fia_KJA-1579

2023. november 26.
8 perc

Hagyományt teremtett az SZTE első Banga Ilona emlékkonferenciája. A „magyar izommaffiának” is nevezett kutatói hálózat mai magyarországi tagjai jelentek meg a Szegedi Tudományegyetem Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központjában. A tudománytörténeti érdekességekkel tűzdelt program hozzákapcsolható a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampányhoz.

SZTE ÁJTK, Nemzetközi Hét

2023. november 24.
3 perc

Rendkívüli jogrend napjaink demokratikus rendszereiben: legalitás és legitimitás címen rendezett konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ, a Francia Nagykövetség és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete Szegeden. A kétnapos esemény első napjának a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar adott otthont. A tanácskozás apropóját az SZTE Frankofón Egyetemi Központ fennállásának 10. évfordulója és a Nemzetközi Hét nevű, egyhetes rendezvény adta.

MCC_x_Kariko_x_SZTE_S-36

2023. november 23.
5 perc

„Elsőben négyes volt az átlagom, miközben a fél osztály kitűnő volt” – kezdte Karikó Katalin a válaszát arra a kérdésre, hogy mikor és hogyan ismerhető fel a tehetség. A Nobel-díjas biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora szerint, akinek vannak céljai, elszántsága és kitartása, az sikeres lehet. Az SZTE és az MCC közös szervezésű kerekasztalbeszélgetésével kezdetét vette a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány.

pexels-plann-4549414digitalistudatossag

2023. november 23.
2 perc

Érdekel a digitalizáció, a digitális világ, de aggódsz, milyen veszélyekkel járhat? Szeretnél tudatos fogyasztó lenni? Szeretnél az influenszer marketing jogi hátterével is tisztában lenni? Szeretnél többet tudni a digitális lét pénzügyi aspektusairól?

szegedi_egyetem_delegacio

2023. november 21.
2 perc

A Pasteur Intézetek Nemzetközi Hálózatának éves találkozóját 2023. november 19-22. között rendezték Tuniszban, a tuniszi Pasteur Intézet szervezésében. Az eseményen részt vett Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese és Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója.

együttműködés, ÁJTK

2023. november 21.
1 perc

A hosszú évek óta jól működő, oktatásra és kutatásra egyaránt fókuszáló szakmai kapcsolatra hivatkozva, 2023. november 20-án együttműködési megállapodást kötött az East Sarajevo Egyetem Jogi Kara és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az eseményre a Nemzetközi Hét keretében került sor Szegeden.

SZTE nyílt nap 2023

2023. november 21.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2023. november 30-án ismét megnyitja kapuit az érdeklődő fiatalok, szüleik és tanáraik előtt, és betekintést enged a hallgatói életbe. A nyílt napnak, melynek programjaira már regisztrálni is lehet, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont.

DSC04770

2023. november 23.
1 perc

Az élvonalban találkozott két egyetem csapata a férfi kosárlabda bajnokságban. Az SZTE-Szedeák az NKA Pécs együttesét fogadta. A végig szoros összecsapást végül a vendégek nyerték, de így is maradnak stabilan a mezőny első felében a szegediek.

Sakkviadal

2023. november 22.
2 perc

Sakkozókkal telt meg a Rektori Hivatal díszterme szombaton a Szegedi Tudományegyetem első sakkversenyén, a Junior Sakkviadalon. Az SZTE Junior Akadémia és a Maróczy Géza Sportegyesület által rendezett versenyt Lékó Péter, nemzetközi sakknagymester nyitotta meg.

402999888_847589394035969_8254093542970703934_n

2023. november 22.
1 perc

Jön az Egyetemek csatája: csütörtökön 18 órától az NKA Universitas Pécs csapatát fogadja az SZTE-Szedeák az újszegedi sportcsarnokban.

könyvajánló, SZTE

2023. november 21.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Prof. Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK

2023. november 21.
1 perc

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Csongrád-Csanád vármegyei Szervezetének elnöksége és a vármegyei Prima Díj Alapítvány Kuratóriuma 2023-ban 17. alkalommal hirdette meg a vármegyei Prima Díjat. Az elismerést Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, Dr. Letoha Tamás, kutatóorvos és Nagy Bianka, az MVM Szegedi Vízisport Egyesület kenusa vehette át.

pexels-photo-863988

2023. november 20.
2 perc

Már elérhető a "Jó tanuló- jó sportoló" pályázat. December 4-ig lehet jelentkezni. Részletek a cikkben.

apolasi_verseny_borito

2023. november 20.
1 perc

Vármegyénk tizenegy csapatából az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Centrum "Cardi-angyalai" fantázianevű csapata nyerte meg az ápolás szakmai verseny területi elődöntőjét.

palyazat

2023. november 17.
1 perc

Az Országgyűlés elnöke, az európai uniós ügyekért felelős miniszter és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője idén is pályázatot hirdet Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban címmel. A pályázat az egyetemi és főiskolai hallgatókat célozza meg.

Rokauzok_3

2023. november 16.
5 perc

Kimagasló eredményeket ért el a Szegedi Tudományegyetem a MEFOB versenyein. Az SZTE Rókaűzők csapata 3. lett a 29. Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Váltófutó Bajnokságon. Az SZTE Floorball csapata pedig 4. helyen végzett, de judoban is szépen teljesítettek az SZTE hallgatói.

_010_1713

2023. november 15.
5 perc

Dr. Hegedűs Andrea a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, Civilisztikai Tudományok Intézetének oktatója „Párkapcsolati formák családjogi keretei” címmel tartott előadást a XXXII. SZTE Szabadegyetemen. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban az érdeklődők megtudhatták, hogy mi jellemzi a Magyarországon szabályozott párkapcsolati formákat.

Kariko_Konyvbemutato_S-25

2023. november 14.
13 perc

Hogyan készült? A kiadóigazgató, a műfordító, a tudományos lektor és a grafikusművész válaszolt a kérdésekre, árult el műhelytitkokat Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány című könyvéről beszélgetve. A Nobel-díjas kutató memoárkötetének rendhagyó szegedi bemutatóján jártunk.

ARWU_Gras_Cover

2023. november 14.
1 perc

A gyógyszerésztudományok területén javított tavalyi helyezésén a Szegedi Tudományegyetem a Sanghaj-rangsorban, fizika szakterületen pedig megőrizte 2022-es pozícióját. Ezekkel az eredményekkel az SZTE továbbra is a világ legjobb egyetemei között szerepel, Magyarországon a második legjobb lett mindkét területen.

1 2 3 (4)> (18)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek