Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 (4)> (37)>| 

Ujvideki_Egyuttmukodes_STI_9_of_33

2021. december 03.

Prof. Dr. Dejan Madić, az Újvidéki Egyetem rektora, Prof. Dr. Sabina Halupka-Rešetar, nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, valamint Ana Šoti, a Kulturális és Projektmenedzsment Iroda vezetője tett látogatást 2021. december 2-án a Szegedi Tudományegyetemen.

Regeszeti_Kiallitas_STI_nyito_3_of_9

2021. december 02.

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi ünnepségsorozatához csatlakozva az egykori Archaeológiai Intézet és a mai SZTE – BTK Régészeti Tanszék „Egyetemünk régészeti feladatai” címmel kiállítást szervezett az SZTE Klebelsberg Könyvtár átriumában. A kiállítás december 1-jén nyílt meg és december 17-ig látogatható.

Kariko_Prize_and_Award__1Franklin_j

2021. december 02.

„A világ legjobb és legokosabb elméit” 1824 óta díjazza a Franklin Intézet. A tudományos oktatás és fejlesztés egyik legrégebbi amerikai központja a legmodernebb, az mRNS-alapú vakcinák létrehozását felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint és kutatótársát, Drew Weissmant jutalmazza a 2022-es Benjamin Franklin Éremmel. Az SZTE és a Pennsylvaniai Egyetem professzorát, a BioNTech vezető alelnökét Philadelphia legbefolyásosabb személyiségének választották.

Nyito_MTU_zaras_DSC_1336

2021. december 01.

7 diákot és tanáraikat, 37 egyetemista kutatót és a művészetek vonzásában élő alkotót jutalmazott az MTA SZAB, „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány és az SZTE. A Magyar Tudomány Ünnepe 2021. évi novemberi rendezvényeit záró programon, a Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában új értelmet nyert a mottó: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz.”

Versvandor_nyito

2021. december 02.

Hagyomány a Szegedi Tudományegyetemen, hogy fesztivál idején Tóth Péter Lóránt versvándor versmaratont rendez. Az SZTE központi épülete előtti József Attila szobor mellett 2021 őszén is szavalni, énekelni, táncolni, vagy hallgatni lehetett 0-tól 100 éves korig. A versmaraton után a versvándort kérdeztük.

kerekasztal_beszelgetes

2021. december 01.

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézete 2021. november 25-én adójogi témakörben Üzleti Jogi Kerekasztal beszélgetését rendezett. Az eseményt 2016 óta hagyományosan minden évben megszervezik, a diskurzus idén olyan témákra fókuszált, mint: az adóoptimalizálás, az adóelkerülés vagy az adókijátszás, továbbá az Európai Unió Bíróságának gyakorlata, de érintette a hazai joggyakorlatot is.

EUGLOH_Patyi_Photography-team

2021. december 01.

Ötletversenyen ismerkedtek egymással az SZTE hallgatói portói, párizsi, müncheni társaikkal a EUGLOH háromnapos rendezvényén, amelynek házigazdája a Szegedi Tudományegyetem volt. Az Innovation Days - AI in Health elnevezésű program az első olyan esemény, amelyen személyesen is találkozhattak a partneregyetemek hallgatói és oktatói.

psat_nyito_
2021. november 30.

2022-ben a Szegedi Tudományegyetem ad otthont a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága tudományos konferenciájának. Az eseményen az ország bármely egyetemén kutató, Pro Scientia Aranyérmes részt vehet előadóként és/vagy vendégként is.

mefob_judo_szte

2021. november 30.

Egy arany-, négy ezüst- és három bronzérmet szereztek az SZTE hallgatói a hazai felsőoktatásban tanuló cselgáncsozók országos bajnokságán. Az egyéni teljesítményeknek köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem az intézmények között is a legjobbak között zárt.

Nyito_GFE_7_Kereszteny_roma_szakkollegium_konferencia_Foto_WeiszHanna_SZKRSZ

2021. november 29.

Az SZTE vezetői és kutatói is részt vettek a „HITTEL, TEHETSÉGGEL, Roma szakkollégisták tudományos munkái 2011-2021” című konferencián. Az előadásra vállalkozó kilenc roma fiatal közül ketten a Szegedi Tudományegyetemen szereztek diplomát, majd bekapcsolódtak a doktori képzésbe.

neuron1

2021. november 29.

Az 1, 46 milliárd forintos támogatásból megvalósuló programban született 206 publikáció, több fiatal kutató szerzett PhD-fokozatot, illetve védi meg doktori értekezését a közeljövőben. Fontos eredmény volt továbbá a két nemzetközi szabadalom bejegyzése is. Nagyon szoros együttműködés alakult ki az SZTE Gyógyszerésztudományi, Természettudományi és Informatikai, valamint az Orvostudományi Karainak programban résztvevő kutatói közösségében.

Nyito_ajandekkal_2021-11-25_at_20-28-27_Livestream_-_Deutsches_Museum

2021. november 26.

Az mRNS forradalomról szervezett pódiumbeszélgetést a Tudomány és Technika Mesterműveinek Német Múzeuma. A tudománynépszerűsítő „1E9” konferenciát záró, 2021. november 25-i körinterjúba a Német Jövő Díjjal kitüntetett BioNTech cég három vezetője kapcsolódott be. Az alelnök, Karikó Katalin kutatóbiológus a program fénypontjaként átadta a legelső Covid-19 elleni mRNS-vakcina készítéséhez használt bioreaktort a müncheni kiállítóhelynek.

Jozsef_Attila_seta_nyito

2021. november 26.

Hol voltak a Szegedi Tudományegyetem meghatározó alakjának, József Attilának lakhelyei? Hol adták ki a költő verseskötetét Szegeden? Milyen néven tervezte a költő először kiadni leghíresebbé lett kötetét? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál „Nem én kiáltok” című József Attila körsétán.

Mikulas_2021

2021. november 26.

Az SZTE alumnijait adománygyűjtésre, gyermekeiket versmondásra, üzenetküldésre és rajzolásra hívja az SZTE Alma Mater, a 2021-es Mikulás Nap alkalmából.

mefs_gala

2021. november 26.

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megtartotta hagyományos Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gáláját. Az elismeréseket a Testnevelési Egyetemen, a hatályban lévő járványügyi intézkedések betartásával adták át. Az SZTE Sportközpont munkatársait is díjazták.

revesz_balazs_es_lengyel_imre

2021. november 26.

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar két oktatója, Prof. Dr. Lengyel Imre és Dr. Révész Balázs kitüntetésben részesültek az idei OTDT ünnepségén.

Rush_Game_Nyito

2021. november 25.

Három nap, hét csapat, egy utazás

Nyito_Klebelsberg_konyvtaraban

2021. november 24.

A 95 évvel ezelőtt kezdődő szegedi egyetemi építkezések elsőszámú ösztönzőjére, a város egykori országgyűlési képviselőjére, az SZTE díszdoktorára, Klebelsberg Kuno kultuszminiszterre többszörösen is emlékszik és emlékeztet az SZTE a 2021/2022. centenáriumi tanévében. Ebből az alkalomból a 146 évvel ezelőtti november 13-án született Klebelsberg Kuno portréját 13+1 mozaikból állítjuk össze.

gomba

2021. november 24.

Az SZTE és az Új Champignos Kft. a 4 éves projektben a csiperketermesztésben keletkező nagy mennyiségű letermett gombakomposzt hasznosítására kíván technológiát kidolgozni.

SH_Welcome_Nyito
2021. november 23.

A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal Magyarországon tanuló hallgatók „Kiváló tanulmányi díjat” vehettek át a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárától október 26-án. A nívós eseményen a Szegedi Tudományegyetem két hallgatóját is kitüntették.

mefob_2021__szteermesek

2021. november 22.

A Szegedi Tudományegyetem öt hallgatója vett részt az asztaliteniszezők idei, egyetemi magyar bajnokságán, amelyen hat érmet szereztek. Ezzel a sikerrel búcsúzott Dr. Varga Csaba, aki tíz éve képviselte egyetemünket a hazai és a nemzetközi asztalitenisz versenyeken.

Irodalmi_Nobel-dij_Nyito_1_of_1

2021. november 18.

Nagyon sok találgatás és pletyka merül fel évről-évre az Irodalmi Nobel – díj esélyeseivel kapcsolatban. A díj odaítélését megelőző időszak lázban tartja az irodalom iránt érdeklődőket. A 2021-ben Irodalmi Nobel – díjjal kitüntetett Abdulrazak Gurnah íróról kérdeztük Dr. Kelemen Zoltánt, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalomi Intézet kortárs világirodalomra specializálódott egyetemi tanárát.

3_innovativ_projekt_nyito

2021. november 17.

A tudományra irányul ismét a közfigyelem – fejezte ki örömét Karikó Katalin. A Deutscher Zukunftspreis, azaz a „Német Jövő Díjra” idén jelölt 3 innováció közül, az egyik esélyes „Az mRNS vakcinák az emberiség számára” elnevezésű. A projektet a BioNTech cég vezetői, köztük Karikó Katalin mutatja be a zsűrinek 2021. november 17-én. A prezentációt követő díjátadót élőben közvetíti esti programjában a ZDF televízió is.

Nyito_MTU_20211112

2021. november 16.

Hogyan született meg az mRNS-technológia? Miként fejlesztették ki azokat a különleges nanorészecskéket, melyek segítenek célba juttatni a vírus elleni genetikai üzenetet? Van-e továbblépés? Készülnek-e más vírusok és a rák elleni vakcinák? E kérdésekre is válaszolt Pardi Norbert, az SZTE alumnusa a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott előadásán.

Dante

2021. november 16.

Dante-relikviák tárlata. Konferencia „Tudomány és költészet Dante műveiben”, virtuális kiállítás „Dante mindenekelőtt” címmel. Monodráma – „Dante: Pokol” fókusszal. Az idei 46. hét gazdag programkínálata – mint cseppben a tenger – mutatja, hogy az SZTE 2021/2022. centenáriumi tanévében méltán emlékezhet arra is, hogy a hazai dantisztika központja.

Dr._Szalai_Aniko_1_of_1

2021. november 25.

Sokszor felvetődik bennünk, hogy a multinacionális vállalatok, mint például a Facebook, az emberi jogokat vajon fontosnak tartják-e? Milyen előírásokat kell betartaniuk a gazdasági társaságoknak, hogy védjék az alapvető jogokat, hogy minden ember megérdemelje a megfelelő bánásmódot? Dr. Szalai Anikóval, a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Nemzetközi Jogi és Európa-jogi tanszékének egyetemi docensével, a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének vezetőjével beszélgettünk

Matematika2
2021. november 16.

Új online segédanyaggal támogatja az SZTE Alma Mater, az egyetem volt és jelenlegi hallgatóit összefogó közössége, az érettségi előtt álló középiskolás diákokat, ezzel segíti felkészítő tanáraik munkáját is.

teniszkupa_VEGLEGES-1024x576

2021. november 16.

Hagyományteremtő céllal szerveznek tenisz kupát a hazai felsőoktatásban tanuló hallgatók, oktatók és dolgozók számára. A versenyre kezdőket és haladókat is várnak december 4-én és 5-én, Budapesten.

Fokep_boritokep

2021. november 16.

Második lett az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen az SZTE ÁJTK csapata. Az eseményt 2021. november 10-én rendezték az Alkotmánybíróság, a Mathias Corvinus Collegium és az Igazságügyi Minisztérium társszervezésében, Budapesten.

Nyito_Prince_Mahidol_Award_2021

2021. november 15.

A Prince Mahidol Award díjazottjai 2021-ben az orvostudomány területén Karikó Katalin (Magyarország/USA), valamint kutatótársa, Drew Weissman (USA), továbbá Pieter Cullis (Kanada) – jelentették be 2021. november 15-én Bangkokban. A Thai Királyi Család 1992-ben alapított Prince Mahidol Award kitüntetettjei közül eddig – utólag – öten kaptak Nobel-díjat.

Erasmus_Days_nyito_BA

2021. november 15.

Mi az Erasmus+ program? Hogyan és hová tudnak utazni a pályázni vágyók? Mekkora ösztöndíjban részesülnek, és hányszor utazhatnak a diákok? Miért jó Erasmusosnak lenni?Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett a Nemzetközi Mobilitási Iroda (NMI) által szervezett Erasmus+ Day néven tartott tájékoztatón.

mesterseges_intelligencia_nyito

2021. november 15.

A TALENTIS CONSULTING Zrt. a Szegedi Tudományegyetemmel konzorciumban - az NKFIH Alapból a 2019-1.1.1-PIACI-KFI keretében - 580 006 000 forint támogatást nyert a - 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00449 szerződés számú -, „Mesterséges intelligenciával támogatott, BI-alapú döntéstámogató rendszer kifejlesztése cégcsoportok számára, komplex pénzügyi, jogi feladatok optimalizálására” című projektre.

mefob

2021. november 15.

Egy első, két második és négy harmadik helyet szereztek az SZTE hallgatói a felsőoktatásban tanuló tollaslabdázók legnagyobb hazai megmérettetésén. A Szegedi Tudományegyetem tollaslabda múltjáról, a jelenlegi sikerekről és a tervekről az SZTE oktatóját, a Szegedi Tollaslabda SE vezetőedzőjét Hatvani Csabát kérdeztük, aki szemeszterenként tollaslabdakurzust tart az egyetem hallgatóinak.

gis-day

2021. november 15.

Online szakmai délutánt rendez az SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék és az MTA Szegedi Területi Bizottság, 2021. november 17-én. A GIS Day 2021 célja, hogy a geoinformatika és távérzékelés iránt érdeklődők bepillantást nyerjenek az egyetemi oktatás és kutatás világába az SZTE volt hallgatóinak segítségével, akik közül többen meghatározó külföldi egyetemeken dolgoznak.

szokefalvi-nagynyito_2_of_2

2021. november 12.

2020-ban Franciszek Hugon Szafraniec, a krakkói Jagelló Egyetem emeritus professzora nyerte el a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet. A járványügyi helyzetre való tekintettel az ünnepélyes éremátadásra és a díjazott előadására 2021. november 12-én került sor, az SZTE Bolyai Intézetében.

ttik_kiallitas1

2021. november 10.

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi programsorozatához kapcsolódóan szabadtéri kiállítás nyílt a Kárász utcán, amely a természettudományos képzés elmúlt évszázadának jelentős, eddig nem látott pillanatait mutatja be.

Lechner_1_of_1

2021. november 10.

2021. november 10-én az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika alapításának 100. évfordulóján avatták fel Prof. Dr. Lechner Károly, alapító és tanszékvezető mellszobrát.

tsz_vb1

2021. november 10.

Az izraeli Netanyaban rendezték meg a női U20 vízilabda világbajnokságot, amelyen a magyar válogatott harmadik helyen végzett. A nemzeti csapat tagja volt Tátrai Szonja, az SZTE Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakos hallgatója, a szövetségi vezetőedző pedig Varga Tamás volt, aki az SZTE Szeged élvonalbeli csapatának is a trénere.

kísérletek kavalkádja

2021. november 10.

A SzeReTeD (Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium), partnerintézményeinek közreműködésével Természettudományos családi napot szervez a Szent-Györgyi Albert Agórában 2021. november 13-án szombaton délelőtt.

Nyito_NYAM_Annual_Awards

2021. november 09.

Innovátorok az egészségügyben. Ők – tudósok és egészségügyi vezetők – a főszereplői a New York Academy of Medicine (NYAM) 2021. november 9-én (kedden) 22 órakor kezdődő virtuális díjkiosztó ünnepségének. Nézze meg ön is az ismeretterjesztés amerikai módszerét: hogyan ünneplik a koronavírus-járvány ellen hatékony mRNS-vakcina kifejlesztéséhez hozzájáruló magyar biokémikust, Karikó Katalint és kutatótársait!

drnagykatalin1

2021. november 09.

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Szájsebészeti Tanszékének vezetőjét, Dr. Nagy Katalint, Kolumbia tiszteletbeli konzuljává avatták. Ezzel párhuzamosan kolumbiai konzulátus nyílt Szegeden, amelynek munkáját az SZTE több területen segítheti, koordinálhatja.

IOI_2023_logo_palyazat_nyito

2021. november 09.

A 2023. évi Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának (35th International Olympiad in Informatics – IOI2023), a fiatalok legrangosabb informatikai megmérettetésének rendezési jogát országunk nyerte el. Így 2023-ban Szegeden kerül megrendezésre a világverseny, melyen közel száz ország középiskolás diákjai mérik össze tudásukat.

e-anatomia_nyit

2021. november 09.

Az élethűségben múlja felül a jelenleg elérhető programokat az a digitális anatómia atlasz, amelyet 3 év alatt, több ezer fotó segítségével, közösen fejlesztett ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete és a Mozaik Kiadó. A magyar és angol nyelvű, latin orvosi nevezéktant is használó interaktív segédanyag, VR-szemüveggel is használható.

SZTE_programozok

2021. november 08.

2021. november 02-04. között rendezték meg a XXVI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt. A rangos megmérettetésen az SZTE Mérnöki Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar csapatai 2012 óta vesznek részt. Idén a TTIK csapatai egy ötödik és egy második helyezést szereztek.

fejlec

2021. november 08.

Többek között erre a kérdésre is választ kaphatnak, akik online csatlakoznak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Régészeti Tanszékének múzeumtörténeti konferencia sorozatához, november 10-11. között.

Coley-dij_nyito_20211105

2021. november 05.

Az immunológiai alapkutatásért Karikó Katalin, Uğur Sahin, Özlem Türeci és Drew Weissman kapja meg a 2021. évi William B. Coley-díjat – jelentette be az amerikai Rákkutató Intézet (CRI). Az indoklás szerint a COVID-19 világjárványt megfékező mRNS-vakcinák fejlesztőihez kötődő technológia nagy szerepet fog játszani a rák kezelésében. A William B. Coley-díjat 2021. november 10-i virtuális ünnepségen adják át a négy kutatónak.

Nyito_MTU_2021_IMG_0773-001

2021. november 05.

Gazdag a Magyar Tudomány Ünnepe idei dél-alföldi programsorozata: a 36 rendezvény között művészeti kiállítást és könyvbemutatót is kínálnak, határon túli szereplők és egyetemi hallgatók közreműködésével. Az MTÜ regionális megnyitóját és a XII. Dél-alföldi Innovációs Díj átadó ünnepségét 2021. november 4-én a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában tartották.

Sportlovo_szte

2021. november 05.

Komáromi Krisztina Panna, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán molekuláris bionika mérnök alapszakon tanul, mellette pedig nemzetközi versenyeken szerzett dicsőséget Magyarországnak. A perui junior világbajnokságon a légpisztolyos olimpiai versenyszámban egyéni hatodik, csapatban ötödik helyezést ért el.

1 2 3 (4)> (37)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek