Bezár

SZTEhírek

vizvilagnap_ZP1

Interaktív programokkal várta az SZTE a diákokat a víz világnapján

Interaktív programokkal várta az SZTE a diákokat a víz világnapján

2024. március 26.
3 perc

Filmvetítéssel, mikroszkópos vizsgálatokkal, érdekes bemutatókkal és előadásokkal várta a víz világnapján, mácius 22-én a diákokat az SZTE JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástár. A szegedi egyetem kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra, számos kutatás foglalkozik például vizes élőhelyekkel, a csapadék változásaival, a tengeráramlatok alakulásával, a vízfogyasztással.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A víz világnapján színes programokkal várták a diákokat az SZTE JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástárban március 22-én. 12 órakor kiállításmegnyitóval kezdődött az esemény, majd volt filmvetítés Koralloktól a cápákig címmel, bemutatták a vízinövények csodálatos életét, a vizek rejtélyes rovarvilágát is. A fiatalok látványos, interaktív bemutatókon, mikroszkópos vizsgálatokon, játékos fizikai kísérleteken tapasztalhatták meg a víz fontosságát.

vizvilagnap_ZP6

Fotó: Zentai Péter

- Egyetemünk rendkívül fontos feladatának tekinti, hogy formálja a hallgatók és a következő generációk gondolkodását, életszemléletét – hallottuk Dr. Mátyás Dénestől. Az SZTE fenntarthatóságért felelős igazgatóhelyettese a program kapcsán hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosság szempontjainak megjelenítésére az oktatás-kutatás-gyógyítás és a harmadik missziós tevékenysége során.

vizvilagnap_ZP5

Fotó: Zentai Péter

Számos kutatás foglalkozik az SZTE-n a vizes élőhelyekkel, az édesvizek állapotával, a talajvíz, a csapadék változásaival, a tengeráramlatok alakulásával, a vízfogyasztás, a víztisztítás témaköreivel. Az egyetem együttműködik a Szegedi Vízművel, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Orvosi Mikrobiológiai Intézet Vízmikrobiológia Részlege ivóvíz bakteriológiai elemzéseket végez. A Természettudományi és Informatikai Karon akkreditált Talaj- és Vízvizsgálati Laboratórium működik, a Mérnöki Karon – például a Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetében – is több vízzel, szennyvízkezeléssel kapcsolatos kutatási, oktatási tevékenység folyik, de hasonlóan kiemelhetnénk más karok és egységek vízhez, vizekhez kapcsolódó aktivitásait. Dr. Mátyás Dénes a szegedi egyetem környezettudatos vízgazdálkodására is rámutatott: az SZTE törekszik a vízfelhasználás csökkentésére és racionalizálására, ami nem csak a működésben, de az infrastrukturális fejlesztések során is fontos szempont (víztakarékos rendszerek, esővíz másodlagos felhasználása, stb.).

vizvilagnap_ZP4

Fotó: Zentai Péter

A „zöldben gondolkodás” jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Tisza-parti intézmény 2010 óta az egyik legzöldebb magyar egyetem az indonéz „UI GreenMetric World University Rankings” felmérésben: jelenleg 77. a világon. Ugyanígy érdemes megemlíteni a Times Higher Education Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) alapján készülő rangsorát (Impact Rankings), amelyben az „SDG 6 – Tiszta víz és alapvető köztisztaság” tematikus listán a világon 201-300., Magyarországon holtversenyes első helyet tudhat magáénak az SZTE, az „SDG 14 – Vizek, óceánok és tengerek védelme” tematikus listán pedig a legjobb kétszázban van a világon, és első Magyarországon. A QS fenntarthatósági rangsorában (Sustainability Rankings) elért eredmények szintén jól mutatják az SZTE fenntarthatóság iránti elkötelezettséget: a környezeti, társadalmi és irányítási szempontok szerint készülő listán az SZTE 122. európai, 259. világviszonylatban, és megosztott első helyen van hazánkban.

vizvilagnap_ZP2

Fotó: Zentai Péter

Az intézmény az egyetemi és városi polgárokat célzó szemléletformálásra is törekszik a JGYPK Tudástáréhoz hasonló rendezvényekkel. Hallgatóinak pedig képzésük részeként vagy szabadon választható tantárgyak keretében biztosítja a fenntarthatósággal kapcsolatos tudásanyag elsajátítását. Utóbbiakra példákként szolgálnak a Miskolci és Soproni Egyetemmel közös kooperatív kurzusok, ahol az egyetemisták a fenntartható vízgazdálkodásról is tanulhatnak, vagy a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platform partnerintézményeivel közösen fejlesztett „Bevezetés a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kérdéskörébe” és a nemzetközi együttműködésben kialakított „UI GreenMetric Online Course on Sustainability” online kurzus.

SZTEinfo

Fotó: Zentai Péter

A témáról korábban írtuk:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2019-junius/voroshasu-unkat-reti

https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-junius/szte-kutatasokkal

https://u-szeged.hu/sztehirek/2024-februar/eletunket-mar-ebben

https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-julius/vizfogyasztasi-kisokos

https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-november/egyre-tobb-mikromuanyag

https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-augusztus/levego-viztisztitas?objectParentFolderId=52547

https://u-szeged.hu/sztehirek/2019-november/indiatol-magyarorszagig

https://u-szeged.hu/sztehirek/2020-marcius/viz-vilagnapjanak

https://geosci.u-szeged.hu/gisgeo/talaj-vizvizsgalati/udvozoljuk

https://mk.u-szeged.hu/karunkrol/biologiai-rendszerek/biologiai-rendszerek

https://www.jgypk.u-szeged.hu/kutatas/szte-jgypk/szte-hidrookologia
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek