Bezár

SZTEhírek

Brian Kobilka kémiai Nobel-díjas amerikai fiziológus a Nemzeti Tudósképző Akadémia diákjai között az SZTE Gyakorló Gimnázium SZeReTeD laborjában

A kémiai Nobel-díjas Brian Kobilka volt a Nemzeti Tudósképző Akadémia vendége

A kémiai Nobel-díjas Brian Kobilka volt a Nemzeti Tudósképző Akadémia vendége

2024. április 16.
4 perc

Hatvankét középiskola 450 tehetséges diákja, valamint az élettudományok területének 180 egyetemi hallgatója vett részt a Nemzeti Tudósképző Akadémia által hagyományosan Szegeden megtartott „Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóján”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Véget ért a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXII. találkozója, amelyen Brian Kobilka kémiai Nobel-díjas (2012) amerikai fiziológus, John Eu-Li Wong, a Szingapúri Nemzeti Egyetem orvostudományi innovációért és transzlációs medicináért felelős elsőszámú alelnöke, David Eisner, a Manchesteri Egyetem Szívélettani részlegének professzora, valamint Martin Morad, a Dél-karolinai Orvosi Egyetemen regeneratív medicina és sejtbiológia professzora tartott előadást és találkozott a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány tehetséges diákjaival, fiatal kutatóival és mentoraikkal. A 2021 őszétől Nemzeti Tudósképző Akadémia nevet viselő programot 2012-ben Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre szegedi központtal, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára a tudományos életpályát.

Az alapítvány 2012 óta évente kétszer a diákok és fiatal kutatók egyre szélesebb köre számára szervez programsorozatot azzal a céllal, hogy az orvosi és a természettudományos területek, a kutatói életpálya felé fordítsa a fiatalok érdeklődését. Az alapítvány az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges fiataloknak már középiskolás kortól kínál programokat és mentorálást, hogy ezzel tudományos munkájukat támogassa, és hosszabb távon magyarországi kutatóhelyeken tartsa az ifjú kiválóságokat.

A célra a Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó program szolgál, amely új típusú iskolarendszerként különböző szinteken vezeti végig az ifjú tehetségeket 20 éven át, hogy akár már 36 éves korukra megszerezzék egy nemzetközileg elismert tudós, kutató tapasztalatait.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia nemzetközi vendégei a kísérleteket végző diákok között az SZTE Gyakorló Gimnázium SZeReTeD laborjában
A Nemzeti Tudósképző Akadémia nemzetközi vendégei a kísérleteket végző diákok között az SZTE Gyakorló Gimnázium SZeReTeD laborjában. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

A program 2021 ősze óta kormánytámogatással minden humán élettudományi felsőoktatással rendelkező város bevonásával országos, Nemzeti Tudósképző Akadémia programmá bővült. A Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány hazai és nemzetközi mentorok vezetésével zajló programjába olyan gimnazisták – Szent-Györgyi diákok – jelentkezhetnek, akik már a középiskolában kimagasló eredményt értek el a különböző hazai és nemzetközi versenyeken biológiából vagy kémiából, valamint eltökélt szándékuk, hogy élethivatásul a kutatói pályát válasszák.

A középiskolás Szent-Györgyi diákok képzése jelenleg 20 területi képzési központban zajlik, összesen 26 Szent-Györgyi vezető tanár bevonásával. Országos képzési központ működik Debrecenben, Gödöllőn, Hódmezővásárhelyen, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen; e városokban korszerűen felszerelt, modern laboratóriumok biztosítják a rendszeresen oda látogató diákok természettudományos képzését. A Nemzeti Tudósképző Akadémia Egyetemi Képzési Programjában jelenleg összesen 122 Szent-Györgyi hallgató folytat kutatómunkát 6 tudományos műhelyben.

A 2024. április 13-15. között lezajlott tudományos konferencián 62 középiskola mintegy 480 diákja vett részt. A Nemzeti Tudósképző Akadémia egyetemi képzési helyszíneiről (Szegedről, Budapestről, Debrecenből és Pécsről) mintegy 180 élettudományok iránt elkötelezett egyetemista (többnyire gyógyszerész, biológus és orvostanhallgató), és a kutatói életpálya megvalósításában őket támogató mentoraik, junior mentoraik vettek részt a találkozón. A konferencia összesen 750 fő részvételével zajlott.

Az eseményen Brian Kobilka professzor is plenáris előadást tartott. A Stanford Egyetem kutatója 2012-ben Robert J. Lefkowitz-cal megosztva a G-fehérje-kapcsolt receptorok vizsgálatáért kapta meg a kémiai Nobel-díjat. A tudományterület lényege, hogy a test sejtjei közötti kommunikációt hormonok irányítják; minden sejtnek vannak receptornak nevezett vevői, melyek képesek a hormonok fogadására. Az 1980-as években Brian Kobilka sikeresen azonosította azt a gént, amely az adrenalin hormon receptorának kialakulását szabályozza. Ő és Robert Lefkowitz azt is felfedezték, hogy a receptor hasonlít a szemben található, a fényt befogadó receptorokhoz. Később felfedezték, hogy a receptoroknak egy egész családja létezik, amelyek hasonlóan néznek ki és hasonlóan viselkednek, ezek a G-fehérje-kapcsolt receptorok. Az ilyen típusú receptorok a gyógyszerek fontos terápiás célpontjai.

A konferencia előadásai az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, a laborgyakorlatok pedig három helyszínen, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium TERMOSZ laboratóriumában, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola SzeReTeD laboratóriumában és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola, Gyulai József Természettudományos Műhelyében zajlottak.

A konferencián „A 2024-es év kiváló diákja” elismerést idén Dinnyés Olivér, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 12. évfolyamos tanulója vehette át, és tarthatott angol nyelvű szakmai előadást a résztvevőknek. Szombaton a Szegedi Nemzeti Színházban tartott gálaműsoron adták át a 2024. évi Talentum-díjakat. Az alapítvány kuratóriuma négy kutatónak ítélte oda az idei Talentum-díjakat.

Az elismerésben részesült Kintses Bálint, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az „antibiotikum-rezisztencia előrejelzése újraprogramozott bakteriofágokkal” területen elért kutatási eredménye nyomán.

Talentum-díjat ítéltek Acsády Lászlónak, a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Thalamus Intézetének kutatóprofesszorának, aki „az agykérgi kommunikáció alapvető régióspecifikus tulajdonságának felismeréséért kapta az elismerést; kutatási eredménye segíthet megérteni a regionális különbségeket a normális és kóros agyi működésben.

Matta Csaba, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének egyetemi docense „a porcképződés génexpressziós mintázatának feltárása a porcregenerációs eljárások elősegítése érdekében” leírású kutatási eredményéért kapott idén Talentum-díjat.

Garami András, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Transzlációs Medicina Intézetének egyetemi docense pedig annak megállapítása nyomán kapta meg a díjat, hogy a csípős paprika rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintet.

SZTE Info

A borítóképen: Brian Kobilka kémiai Nobel-díjas amerikai fiziológus a Nemzeti Tudósképző Akadémia diákjai között az SZTE Gyakorló Gimnázium SZeReTeD laborjában. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek