Bezár

SZTEhírek

KJA-Number-2497

Több mint negyven éve gyógyítja a szentesi betegeket az idei Dr. Bugyi István Emlékérmes főorvos

Több mint negyven éve gyógyítja a szentesi betegeket az idei Dr. Bugyi István Emlékérmes főorvos

2024. április 19.
4 perc

A jemeni származású, de mára már tősgyökeres szentesiként tisztelt sebész főorvos, Dr. Mokbel Abdul-Wadood Ahmed vehette át 2024. április 18-án a Dr. Bugyi István Emlékérmet. A díjat harmincöt éve alapították a szentesi kórházban, és a Szegedi Tudományegyetemmel történt integráció óta ez volt az első, közös ünneplés.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén a tudományos tanács, illetve az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Humánpolitikai Bizottsága Dr. Mokbel Abdul-Wadood Ahmed főorvos részére adományozta a Dr. Bugyi István Emlékérmet. Az elismerést 2024. április 18-án adta át Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE SZAKK elnöke és Dr. Sümegi Viktória, az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum koordinátora a szentesi megyeháza dísztermében.

KJA-Number-2384web

Dr. Sümegi Viktória, Prof. Dr. Lengyel Csaba és Dr. Papp Zoltán.

– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy a két intézmény egyesülését, integrációját követően első alkalommal – a 35 éves hagyományt megtartva, immár harminchatodikként – főorvos úr számára adhatjuk át elkötelezett és lelkiismeretes munkájáért a díjat – fogalmazott Dr. Sümegi Viktória, aki bemutatta a díjazott orvos szakmai életútját.

KJA-Number-2593web

Jemenből a magyar fővárosba, onnan Szegedre, majd Szentesre költözött

Dr. Mokbel Abdul-Wadood Ahmed 1954. december 14-én született Jemenben, általános és középiskolai tanulmányait is Jemenben végezte. Ádenben érettségizett 1974-ben, majd még ebben az évben ösztöndíjjal érkezett Magyarországra, és Budapesten nyelvi képzésen, illetve egyetemi előkészítőn vett részt. 1976-tól a Szegedi Orvostudományi Egyetem hallgatója lett, ahol 1983-ban szerzett általános orvosi diplomát. Jemenben ekkorra a politikai helyzet bizonytalanná vált, így ő a magyarországi letelepedés mellett döntött, és 1992-től magyar állampolgár lett.

KJA-Number-2550web

Dr. Mokbel Abdul-Wadood Ahmed vehette át idén a Dr. Bugyi István Emlékérmet, majd előadást tartott a tudományos ülésen.

1983. október 1-jén kezdett dolgozni első és ezidáig egyetlen munkahelyén, a Csongrád megyei Dr. Bugyi István Kórház Baleseti Sebészeti Osztályán. Hatalmas megtiszteltetés volt számára bekerülni egy olyan orvosközösségbe, ahol Badó Zoltán és Tary Gábor voltak a mesterei. 1988-ban traumatológia, 1991-ben plasztikai és égéssebészet, 1995-ben kézsebészet szakvizsgát tett. 2003-tól a traumatológiai osztály osztályvezető-helyettese, majd 2013-tól az osztály vezető főorvosa lett. A szakmai tapasztalat és a szakvizsgák megszerzése mellett számos szakmai képzésen és konferencián vett részt, és társszerzője megannyi szakmai publikációnak. 2007-ben párizsi tanulmányúton vett részt, ahol esztétikai sebészeti tudását is fejleszthette. Széleskörű érdeklődését mutatja, hogy több szakmai társaságnak tagja, így például a Magyar Traumatológiai Társaságnak, a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaságnak, a Magyar Ortopéd Társaságnak, a Magyar Reumatológusok Egyesületének és a Magyar Orvosi Laser és Optikai Egyesületnek.

2017. március 15-én Szentes Városért Emlékéremmel tüntették ki. Felesége, Dr. Bacsa Éva, gyermekei, Johanna és Ádám, valamint unokája, Izabel biztosítják számára az örömteli hátországot.

Az egész osztálynak szól az elismerés

– Ez az elismerés nyilván nem csak az én érdemeimnek szól, de elismeri a jelenlegi munkatársaim, a baleseti sebészeti osztály munkáját is. Köszönöm, hogy együtt dolgozhatunk és az eredményeinket közösen érhetjük el – fejezte ki háláját az elismerés átvétele után Dr. Mokbel Abdul-Wadood Ahmed. Mint mondta, a szentesi kórházban kezdettől fogva számtalan lehetőséget kapott, hogy gyakorolja a szakmáját, minél szélesebb körű műtéti gyakorlatot szerezzen. – Nem véletlen tehát, hogy három szakvizsgát szereztem, és mindegyik területen jelentős szakmai tapasztalatra tettem szert. Az elmúlt több mint negyven év, mióta hivatásomat művelem, sok változást hozott osztályunkon. Új, korszerű műtéti technikákkal, eszközökkel dolgozhatunk – mondta az ünnepség közönségének a főorvos. Végül a családjának és a barátainak mondott köszönetet, akik stabil hátországot biztosítanak számára.

Emlékezés a nagy elődökre

A díj múltjáról Dr. Papp Zoltán, a szentesi kórház főorvosa adott áttekintést. 1987. április 30-án a kórház tudományos tanácsülésén titkárként javasolta a Dr. Bugyi István Díj elfogadását és kidolgozását. 1987. október 1-jén fogadták el az emlékérem és a díj alapszabályzatát. Azóta összesen 41-en vehették át ezt a díjat, 21-en már nincsenek köztünk. Legutóbb 2022. április 20-án adta át a kórház igazgatója és a tudományos tanács elnöke Dr. Bod Barnabásnak és Dr. Bodonovits Istvánnak a Dr. Bugyi István Emlékérmet.

KJA-Number-2409web

Dr. Papp Zoltán főorvos adott történeti áttekintést a díjról.

– A díj nemcsak elismerés, hanem egyben emlékezés is a nagy elődökre, hisz a képzőművészek, az írók, a szobrászok, az előadóművészek könnyen alkotnak maradandót. Munkásságukat megőrzi az írás, a szobor, a film, a hanglemez, de az orvossal sírba száll szakmai tapasztalata, diagnosztikus készsége, manualitása, empátiája, szorgalma. Az utódok esetleg kongresszusi szünetekben, ügyeleti időben, bemosakodás vagy vizsgálatok közben, idősebb kollégáktól hallanak legendákat arról az orvosról, aki kiváló diagnoszta, a beteget nagy tudással kezelő, nagy munkabírású orvos volt – hallottuk Dr. Papp Zoltántól.

KJA-Number-2534web

Az ünnepséget tudományos ülés követte, amelyen elsőként Dr. Mokbel Abdul adott elő prezentációt több mint negyven éves szakmai pályájának érdekes eseteiről, sikereiről. Őt követte Dr. habil Török László egyetemi docens, az SZTE SZAKK Traumatológiai Klinika vezetője, aki a keresztszalag sérülések kezelésének evolúciójáról osztotta meg tapasztalatait. Végül Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE SZAKK elnöke, a Belgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára tartotta meg előadását „Kardiovaszkuláris kockázat és terápiás mérföldkövek 2-es típusú diabetes mellitusban” címmel.

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek