Bezár

SZTEhírek

KJA-2924

Szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a közönség Balázs-Piri Soma koncertjét

Szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a közönség Balázs-Piri Soma koncertjét

2024. április 15.
5 perc

A 19. Egyetemi Tavasz programsorozat hivatalos megnyitóján, április 12-én Balázs-Piri Soma zongoraművész adott koncertet a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. Az ifjú művész interjút adott az SZTE hírportáljának, amelyben mesélt salzburgi élményeiről, időbeosztásáról és arról is, hogy amióta kollégista, megkedvelte a főzést.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Nagy öröm számunkra, hogy a 19. alkalommal megrendezett Egyetemi Tavaszt idén Balázs-Piri Soma koncertjével kezdhetjük – mondta Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az esemény megnyitóján az SZTE Rektori Hivatal dísztermében. A rektor kiemelte, hogy a szegedi egyetemen fontos a művészet, és ezt már Szent-Györgyi Albert is megfogalmazta annak idején. Idén tulajdonképpen már hamarabb elkezdődött a tavaszi fesztivál, hiszen – a rektor szavaival – a Bartók Béla Művészeti Kar épületátadó ünnepségén igen magas színvonalú koncertet hallhattak az érdeklődők. Az SZTE számára fontos, hogy a különböző karokon tanuló, a művészetek területén is tehetséges fiatalokat díjazza. A Hallgatói Művészeti Verseny díjainak átadása után adott szólókoncertet a 19 éves zongoravirtuóz, Balázs-Piri Soma, akivel rövid interjút készítettünk.

Somakoncert
Megtelt az SZTE Rektori Hivatal díszterme Balázs-Piri Soma zongoraművész koncertjére. Galéria: Kovács-Jerney Ádám

- Nem először koncertezik ezen a helyen. Milyen érzés a Szegedi Tudományegyetemen játszani?

- Egyszer már játszottam itt, a Rektori Hivatalban. Ez egy nagyon meghitt helyszín, gyönyörű terem, megihleti a művészt. Bármennyire is klisé ezt mondani, itthon a legjobb játszani. Nagyon szeretem a szegedi közönséget.

- Ismert, hogy Salzburgban folytatja a tanulmányait és rengeteg helyre hívják fellépni. Mennyi lemondással jár ez az időszak?

- Úgy gondolom, az időbeosztástól függ az, hogy mire jut időm. Egy tanár mondta nekem anno, hogy be kell osztani egy hétre a gyakorlások óraszámát. Ha például azt tűzöm ki, hogy heti 35 órát gyakorlok, akkor úgy osztom be az időmet, hogy a hét végéig meglegyen ez az óraszám. Ha valamelyik nap nem sikerül eleget gyakorolni, mert épp nincs hozzá elég kedvem vagy erőm, akkor másnap bepótolom. Barátokra, kikapcsolódásra is marad időm.

KJA-2539

- A zenélésen kívül mivel szereti tölteni a fennmaradó szabadidejét?

- Kiköltöztem Ausztriába, kollégiumban lakom. Elkezdtem főzni, ezt nagyon megszerettem. Teniszezni is szívesen járok. A legjobb időtöltés a családdal lenni, ennél szerintem nincs értékesebb. Amikor itthon vagyok szünetekben, próbálom minél jobban kihasználni ezeket a napokat.

- Mennyi időt tud itthon tölteni, Szegeden?

- Ez változó, most éppen tavaszi szünet volt az egyetemen, ezért tudtam hazajönni. Direkt úgy alakítottam az órarendemet, hogy a hét első felében legyenek óráim. Így ha meghívnak egy koncertre, ami jó eséllyel hétvégére esik, akkor el tudok menni bárhová.

- Már fél éve a Mozarteum hallgatója. Mik az eddigi tapasztalatai erről az egyetemről?

- Az első napon, amikor besétáltam az egyetemre, akárkivel beszéltem, mindenki máshonnan jött. Ez nagyon sokat hozzá tud adni ahhoz, hogy az ember fejlődjön, mert mindenkinek más életfelfogása van. Sokszor járunk egymás koncertjeire, rengeteget tanulunk belőle, és őszintén elmondjuk egymásnak, amit észreveszünk az előadáson. Ebből ő is tud építkezni és mi is.

- Hogy képzeljük el ezt az egyetemet, mennyire családias a légkör? Hányan vannak egy csoportban?

- Az egyetemen elég sokan vagyunk, a kollégiumban 60-70-en lakunk. Sok helyről jövünk, ott is érződik a multinacionalitás. Nagyon építő és pozitív a légkör, engedik kibontakozni a művészeket és hagynak időt a gyakorlásra is, ez fontos.

KJA-2564

- Biztos sokan kérdezték már ezt: a fiatal korosztályban hogyan tudná szélesebb körben megkedveltetni a klasszikus zenét?

- A TikTokon például úgy próbálok tartalmakat posztolni, hogy megtaláljam a közös hangot a fiatalsággal. Nem azzal kezdek, hogy tessék Bartókot hallgatni, mert ő jó, hanem igyekszem beléjük csepegtetni a komolyzenét. Sokan írtak már nekem, hogy rájöttek, milyen sok értéket rejt a klasszikus zene. Nemrég készítettem egy olyan videót, amelyben átírtam a Für Elise-t ragtime verzióba. Először lejátszom az eredeti verziót, majd a ragtime változatát, így jobban vevők rá az emberek. Olyan videókat is készítek, amikben bemutatom, amit a tanáromnak kell játszanom, majd azt, amit a barátaim kérnek.

- Mik a tervei erre az évre, mennyire lesz sűrű a programja?

- Most visszamegyek az egyetemre és rá kell feküdnöm a tanulmányaimra. Június végén lesz vége a szemeszternek, addig rengeteg tantárgyat kell teljesítenem és minden németül van. Ez egy kis kihívást jelent, mert angolul beszélek, de valamennyire már megtanultam németül is. Emellett lesznek külföldi koncertjeim is.

 

Balázs-Piri Soma zongoraművész koncertjére zsúfolásig megtelt az SZTE Dugonics téri főépületének díszterme. Soma Beethoven, Chopin és Liszt-műveket adott elő a tavaszi fesztivál közönségének, amely óriási tapssal köszönte meg az igen színvonalas koncertet. Az estet pezsgős koccintás zárta: Tajti Gabriella, az SZTE NKI Kulturális Iroda vezetője köszönte meg Somának ezt a kivételes zenei élményt, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is rendszeresen hallhatja az ő játékát a szegedi közönség az egyetem falai között.

 

Balázs-Piri Soma szakmai pályájáról:

A 19 éves Balázs-Piri Soma tíz évvel ezelőtt ült először zongorához, azóta tizenhat nemzetközi és országos zongoraverseny első helyezését hozta el. 2018-ban ő lett a magyarországi televíziós klasszikus zenei vetélkedő, a Virtuózok győztese. Soma Magyarország Klasszikus Zenei Nagykövete, 2021-ben Junior Prima díjjal tüntették ki, 2023-ban nagyinterjút közölt vele a Forbes magazin. Számos alkalommal volt lehetősége itthoni és külföldi zenekarokkal dolgozni: vezényelte többek között Placido Domingo, Medveczky Ádám, Hollerung Gábor, Eugene Kohn, Howard Shelley, Keller András. Rendszeres fellepője Magyarország jelentős koncerthelyszíneinek, többek között fellépett a Művészetek Palotájában és a Zeneakadémia Nagytermében, de koncertezett külföldön is: New Yorkban, Washingtonban, Londonban a világhírű London Mozart Players szólistájaként, Dohában, Strasbourgban, Dubaiban az EXPO nagyszínpadán, Forte dei Marmiban, Andrea Bocelli villájában, a londoni O2 Arénában, Zágrábban, Düsseldorfban. 2020-ban lemezfelvétel készült, Grieg a-moll zongoraversenyét játszotta a Magyar Állami Operaház Zenekarával, Placido Domingo vezényletével, idén januárban pedig a Concerto Budapest szólistájaként, Keller András vezényletével is előadhatta ezt a Grieg-művet. Jelenleg a salzburgi Mozarteum Zeneművészeti Egyetem elsőéves hallgatója, ahol tanára az ismert kanadai zongorista, Connie Shih. Tanárai egyetértenek abban, hogy legnagyobb erőssége a kivételes muzikalitása, mely különleges tehetséggel párosul.

 

Vida-Szűcs Imre

Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek